Μια συμφωνία που θα μπορούσε να δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφουν στην Ελλάδα είναι «κοντά», δήλωσε στο BBC πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Νομικής Ειρήνη Σταματούδη, «οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» για τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων, οι οποίες εκλάπησαν από την Αθήνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ, στην Downing Street.

Διαβάστε εδώ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ - Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο επίκεντρο

Γλυπτά του Παρθενώνα: Πολιτική προτεραιότητα για τον Μητσοτάκη η επιστροφή τους

Αν και από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού ανέφεραν ότι το θέμα δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη, είναι δεδομένο ότι αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η συνάντηση έρχεται εν μέσω αναφορών ότι έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες για μια συμφωνία που θα μετέφερε τα Γλυπτά στην Αθήνα.

Το καθεστώς των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί πηγή διπλωματικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.

Η Ελλάδα μιλά για κλοπή των Γλυπτών, ενώ το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι αποκτήθηκαν νόμιμα. Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Μουσείου συνεχίζονται από το 2021.

"Κοντά" σε μια συμφωνία, σύμφωνα με το BBC

Η καθηγήτρια Σταματούδη, η οποία συμβούλεψε τον Έλληνα υπουργό Πολιτισμού κατά τη διάρκεια των προηγούμενων διαπραγματεύσεων για το όλο θέμα, είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι πιστεύει ότι «μια συμφωνία είναι κοντά», αλλά δεν ήταν σίγουρη αν ήταν «αρκετά κοντά».

Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει μια «πολιτιστική, στρατηγική συνεργασία», η οποία θα περιλαμβάνει και άλλες αρχαιότητες που θα σταλούν στο Βρετανικό Μουσείο για να γεμίσει η γκαλερί που θα έμενε κενή σε περίπτωση επιστροφής.

Οι διαπραγματεύσεις για το τι θα μπορούσε να σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο είναι «μυστικές», είπε η καθηγήτρια Σταματούδη, προσθέτοντας ότι ενώ δεν συμμετέχει προσωπικά σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, πιστεύει ότι θα περιλαμβάνει «αρχαιότητες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού».

Η κ. Σταματούδη είπε ότι η εξασφάλιση της επιστροφής είναι κάτι για το οποίο «όλοι οι Έλληνες είναι παθιασμένοι», καθώς οι αρχαιότητες θεωρούνται ευρέως ότι αποτελούν μέρος της «πολιτιστικής κληρονομιάς» της χώρας και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει πολιτική προτεραιότητα την εξασφάλιση της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Όταν ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη 

Το θέμα προκάλεσε διπλωματική διαμάχη πέρυσι, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε πρόθεση να του θέσει το θέμα στην προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ τους.

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα είπαν στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να «πιάσει το νήμα» με τον Στάρμερ ύστερα από μια συνάντηση που είχε μαζί του τον Νοέμβριο του 2023.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Παύλος Μαρινάκης, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ξανά το θέμα στον Στάρμερ, αλλά ότι ήταν περισσότερο θέμα του Βρετανικού Μουσείου παρά της κυβέρνησης.

Διέψευσε επίσης δημοσίευμα του Sky News ότι είχαν πραγματοποιηθεί τρεις κατ' ιδίαν συναντήσεις μεταξύ ανώτατων Ελλήνων αξιωματούχων και μελών του διοικητικού συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου.

Ο κ. Στάρμερ πιστεύεται ότι είναι πιο ανοιχτός στη μεταφορά των αγαλμάτων από τον προκάτοχό του, υπό την προϋπόθεση ότι μπορεί να συναφθεί συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου.

Τι είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τα Γλυπτά που φιλοτεχνήθηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. και εκτέθηκαν αρχικά στον Παρθενώνα, θεωρούνται από τις πιο πολύτιμες αρχαιότητες της αρχαίας ελληνικής περιόδου.

Αφαιρέθηκαν από τον Βρετανό αριστοκράτη λόρδο Έλγιν ενώ η Αθήνα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και υπέστησαν σοβαρές ζημιές καθ' οδόν προς το Λονδίνο, όπου εκτίθενται έκτοτε.