Η κίνηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση να προτείνει για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστο Ράμμο έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον έχει νέα ηγεσία φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι μία τέτοια πρόταση.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι θα πρέπει να τηρηθεί η παράδοση. Δηλαδή σε περίπτωση που η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι η εν ενεργεία πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τότε το προτεινόμενο πρόσωπο θα πρέπει να προέρχεται από άλλο πολιτικό χώρο και βέβαια να είναι πρόσωπο κύρους και ευρείας αποδοχής. Μάλιστα πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σε συνομιλία που είχαν με το  parapolitika.gr κατέστησαν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα τοποθετηθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας θεσμικά και την ώρα που πρέπει».

Τσουκαλάς στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν αποδοκιμάσαμε τον κ. Ράμμο, δεν είναι ώρα για να προταθεί υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εντωμεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα τόνισε ότι «δεν αποδοκιμάσαμε τον κ. Ράμμο, είπαμε ότι δεν είναι η ώρα για να προταθεί υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας». «Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει κάθε στέλεχος και να λέει τη δική του προσωπική άποψη. Τα κόμματα πρέπει να λειτουργούν συντεταγμένα και να τοποθετούνται στο ορθό timing» συμπλήρωσε.

«Εμείς έχουμε θέσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θεωρούμε ότι βεβιασμένες κινήσεις μπορούν μόνο να κάψουν σοβαρά πρόσωπα. Θέλει σοβαρότητα, μελέτη, να δούμε στο σωστό timing ποιες είναι οι ανάγκες. Έχουμε περιγράψει τα χαρακτηριστικά και θα έρθουμε με δομημένη πρόταση. Μην πιάσουμε με βιασύνες, κάψουμε πρόσωπα και παίξουμε το παιχνίδι που θέλει να παίξει η κυβέρνηση για αναλύσει τα δικά της εσωκομματικά αδιέξοδα», συμπλήρωσε ο κ. Τσουκαλάς.

«Ο κ. Ράμμος ως πρόεδρος της συγκεκριμένης Ανεξάρτητης αρχής, έδωσε μια μάχη για τη δημοκρατία και είμαι σίγουρος ότι αυτή τη μάχη την έδωσε με αυταπάρνηση και όχι με φιλοδοξίες αυτό πρέπει να περιφρουρηθεί και αξιολογείται ως ένα πρόσωπο το οποίο είχε πολύ θετικό αποτύπωμα στην πορεία του έως τώρα» κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Μαργαρίτης στα Παραπολιτικά 90,1 για το "άδειασμά" του από το ΠΑΣΟΚ: Σέβομαι την κριτική, αν και ήταν υπερ το δεον αυστηρή, η πολιτική είναι έκφραση γνώμης, δεν είναι ίντριγκα

«Προφανώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει το δικαίωμα να αξιολογήσει την παρέμβασή μου. Εγώ δεν έκανα κάποια υπόδειξη. Εγώ είπα ότι το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ μπορεί να πάρει μια πρωτοβουλία για να έχει μια πρόταση, που θα συνεννοηθεί και με τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, και στην οποία μπορεί να συμφωνήσει ή να μη συμφωνήσει ο πρωθυπουργός, αλλά είναι μια πρωτοβουλία που δεν αφήνει το περιθώριο κινήσεων μόνο στον κ. Μητσοτάκη για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε το μέλος του πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Μαργαρίτης μιλώντας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 fm και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης επισήμανε με αφορμή την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας: «Για να μην απαξιωθεί η πρότασή μου και φανεί ότι είναι ένα παιχνίδι για τα θέματα της ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς και μόνο είπα ποιος θα είχε αντίρρηση αν υπήρχε το όνομα του κ. Ράμμου στο τραπέζι, ενός ανώτατου θεσμικού παράγοντα. Ξεκαθάρισα ότι αυτές τις αποφάσεις θα τις πάρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ύστερα από απόφαση του προέδρου σε συνεννόηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο και δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει πρόσωπο.

Εγώ έθεσα ένα θέμα ενός προσώπου για να δώσω ακριβώς τη θεσμική του αξία. Ανεξάρτητα από το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η άποψή μου για τον κ. Ράμμο είναι ότι είναι το μοναδικό σχεδόν πρόσωπο στη θεσμική πυραμίδα που λειτούργησε τα θεσμικά αντίβαρα, διότι σε ορισμένα ζητήματα ευτυχώς που υπήρξε για να υποδείξει στο θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών τις γκρίζες ζώνες.

Για το "άδειασμά" του από το ΠΑΣΟΚ

«Σέβομαι την κριτική, παρόλο που τη θεωρώ περισσότερο του δέοντος αυστηρή. Εγώ είπα μια γνώμη, η πολιτική είναι έκφραση γνώμης, δεν είναι ίντριγκα. Δίνει μαθήματα θεσμικότητας η ΝΔ όταν κυκλοφορεί η περίφημη φωτογραφία στο μετρό που η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται πίσω από τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό. Θέλω να πω ότι υπάρχει μεγάλη υποκρισία σε αυτά τα ζητήματα, ονόματα κυκλοφορούν. Εγώ δέχομαι την κριτική, θεωρώ ότι είναι υπερ-αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχω λόγο να υποδείξω κάποιο πρόσωπο, εγώ έβαλα το θέμα της στρατηγικής. Το παράδειγμα του προσώπου ας το αξιοποιήσουν ή ας μην το αξιοποιήσουν όσοι έχουν τις θεσμικές δυνατότητες να διαμορφώσουν μια συγκεκριμένη λύση. Ως προς τη στρατηγική μου, εκατό φορές θα λέω ότι πρέπει η προοδευτική παράταξη να μην περιμένει τον κ. Μητσοτάκη και να παίρνει πρωτοβουλίες πιέζοντας αυτόν και όχι να πιέζει ο πρωθυπουργός τη δημοκρατική παράταξη. Σε αυτό θα παραμείνω απολύτως συνεπής στις απόψεις μου για την ανάγκη του συντονισμού των κομμάτων του προοδευτικού χώρου», ανέφερε τελειώνοντας ο κ. Μαργαρίτης.

Η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Μαργαρίτη προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος. Μάλιστα κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Μαργαρίτη τόνιζαν με νόημα ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να παίζει ο οποιοσδήποτε δημόσια την κολοκυθιά.