Στο θέμα του προσώπου που θα επιλεγεί για την προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση για το αν θα στηρίξει την πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον Χρήστο Ράμμο ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω θεσμικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα τοποθετηθεί για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά νομίζω θα ήταν λάθος πριν συνεδριάσει έστω για πρώτη φορά η Πολιτική Γραμματεία να πω κάτι δημόσια εγώ. Όμως: θα βάλω κάποιες προτάσεις. Η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να γίνει με δημόσιους όρους, αλλά με θεσμικούς.

Γιατί πρέπει η πρόταση και η συζήτηση να καταλήξει σε μια πολύ καλή πρόταση υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεύτερον, δεν συμφωνώ με μια τελική κατάληξη - αν τυχόν φτάσουμε εκεί, το λέω εκ των προτέρων - μιας μονοκομματικής επιλογής.

Πάντα η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις προβλέψεις του προηγούμενου Συντάγματος, έδινε μια εντολή σε εμάς να έχουμε σύνθεση, να έχουμε μια συναίνεση. Μην αξιοποιηθεί το 151 της νέας συνταγματικής πρόβλεψης για μια μονοκομματική επιλογή. Και το πρόσωπο και η επιλογή του Προέδρου Δημοκρατίας πρέπει να εκφράζει τις πολιτικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Πρέπει να αντιστοιχεί δηλαδή σε αυτό που είναι η Ελληνική Δημοκρατία. Θα μου πείτε, λες κάτι το οποίο είναι δεδομένο; Ναι, αλλά έλα που το τελευταίο διάστημα ανησυχούμε ιδιαίτερα γι' αυτά τα στοιχεία του κράτους δικαίου και του Συντάγματος. Αλλά δεν αφορά πρόσωπα, υποψηφιότητες, αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω».

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε το προσκλητήριο προς τους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαι ξεκάθαρος. Εγώ ζητώ σε όσους απογοητεύτηκαν, αποστρατεύτηκαν, και με λάθη που έγιναν - και δεν θα κάτσω να κάνω μετρητή λάθους - να επιστρέψουν και να ξαναχτίσουμε το κόμμα μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μιλάω».

Για τα υπερκέρδη των τραπεζών

Σε άλλο σημείο ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα υπερκέρδη των τραπεζών. «Οφείλω να καταθέσω μία, αν θέλετε μικρή μου διαφωνία στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόταση για τα υπερκέρδη των τραπεζών και την κατέθεσε και με τη δική μου ευθύνη ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδα. Την 1η Μαΐου καταθέσαμε μια πρόταση νόμου συνολικά για την ακρίβεια που υπήρχε άρθρο για τα υπερκέρδη των τραπεζών. Να πούμε κατ’ αρχήν ποια είναι η άποψή μας και η άποψή μου για τα υπερκέρδη για τις τράπεζες.

Θεωρώ λάθος να έχουν τέσσερις τράπεζες, 4 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη το χρόνο και αυτά τα κέρδη να έχουν φύγει από την αγορά και από τα νοικοκυριά. Στερούν ρευστότητα πρώτα απ’ όλα, στερούν επενδύσεις, στερούν καλύτερους μισθούς. Γιατί; Δεν μπορώ να έχω μια φυσιολογική απάντηση μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση. Αν λοιπόν η κυβέρνηση έρχεται τώρα με αντικρουόμενες απαντήσεις χθες, αλλά είπε ο κύριος Μητσοτάκης άλλα διάβασα κάπου για τον κύριο Μαρινάκη. Κρατώ μια επιφύλαξη γιατί πρέπει να διασταυρώσω αν τα είπε ο κύριος Μαρινάκης.

Ο ένας απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο Φορολογήσεις. Ο κ. Μαρινάκης άφησε μία συζήτηση ανοιχτή. Σε κάθε περίπτωση όμως, μια κυβέρνηση μετά από πέντε χρόνια δεν μπορεί να λέει συγγνώμη δεν το κατάλαβα ότι έχουμε υπερβολικά κέρδη, ας μην πω τη λέξη καν υπερκέρδη στις τράπεζες. Το ίδιο έγινε με το ρεύμα. Το ίδιο έγινε με τα διυλιστήρια.

Εκ των υστέρων και με προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε η κυβέρνηση. Αυτό όμως έχει κάνει κακό ήδη στην οικονομία. Τα λεφτά μπήκαν στα ταμεία και λείψανε από την οικονομία και από τα νοικοκυριά. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι λάθος να έχουν οι τράπεζες τόσο υψηλά κέρδη, γιατί απλά θεωρώ ότι είναι πάνω από τη λογική κερδοφορία, που βοηθάει και την οικονομία και τις ίδιες. Εμείς καταθέσαμε πρόταση λοιπόν το Μάιο στην πρόταση αυτή, που θεωρώ ότι ήταν λίγο πιο ολοκληρωμένη, αλλά δεν κάνω ανταγωνισμό προτάσεων με το ΠΑΣΟΚ, προς Θεού, θεωρώ ότι καλά έκανε το ΠΑΣΟΚ».

Πήραμε θέση επτά μήνες πριν

«Εμείς ήδη έχουμε πάρει θέση κύριε Μανιάτη. Εμείς πήραμε θέση επτά μήνες πριν. Και το ερώτημα θα ήταν πρώτα απ’ όλα αν συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ που καταθέσαμε 7 μήνες πριν. Διότι την καταθέσαμε στη Βουλή ως αξιωματική αντιπολίτευση και την υποστηρίζουμε. Δεύτερο ζήτημα, καλά κάνει και την καταθέτει τώρα ο κ. Ανδρουλάκης. Μια διαφορετική; Μια διαφορετική. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έρχεται μια ακόμα προοδευτική δύναμη να συνηγορήσει σε κάτι που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θετικό. 

Γι' αυτό καταθέσαμε ως πρόταση νόμου τη συζήτηση στη Βουλή. Δεν την καταθέσαμε ως τροπολογία για να κριθεί σε λίγες ώρες μόνο τι μπορεί να πάρει ως στάση ένα κόμμα. Η πρόταση νόμου κατατίθεται γιατί δημιουργείται και μια δημόσια διαβούλευση. Δίνει το περιθώριο και στην κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν, να το αξιολογήσουν, έχει και χρόνο. Διότι χθες το βράδυ μάλιστα εγώ συζητούσα με τα στελέχη του κόμματος για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν την είχαμε ακόμα. Γιατί εγώ δεν θέλω να υπεκφεύγω. Ναι, θα πούμε άποψη», υπογράμμισε ακόμη.

Διαβάστε όλη την ομιλία εδώ