Συναίνεση για δημογραφικό και συνταγματική αναθεώρηση αναζήτησαν σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι συναντήθηκαν επί μία ώρα στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Η αποτίμηση και από τις δύο πλευρές είναι θετική για την συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες εκτιμώντας ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας.

Από τις δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη αμέσως μετά την συνάντηση αλλά και από τις διαρροές του Μαξίμου ξεκαθαρίστηκε πως  κυβέρνηση  και αξιωματική αντιπολίτευση θα αναζητήσουν διαύλους επικοινωνίας και κοινό έδαφος στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, του δημογραφικού, την περαιτέρω προστασία των καταναλωτών από την ακρίβεια αλλά και της Συνταγματικής Αναθεώρησης που ούτως ή άλλως απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες.

Glomex Player(eexbs16lxooqap5, v-d62ovkf2mhft)

Στη συνάντηση ωστόσο αναζητήθηκαν τα πεδία τόσο της συναίνεσης, όσο και της διαφωνίας των δύο πλευρών και σ’ αυτά καταγράφηκαν τα αιτήματα από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη, όπως είναι η αλλαγή του τρόπου ηγεσίας της Δικαιοσύνης και άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ, ενώ σημεία διαφωνίας υπήρξαν ως προς την οικονομική και κοινωνική πολιτική, όπως και στις προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ και την golden visa.

Σχετικά ωστόσο με την συζήτηση για την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θίχτηκε ως θέμα κατά την συνάντηση. 



Διαβάστε επίσης: Κυβερνητικές πηγές για συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη στη Βουλή: Ήταν μια καλή και ειλικρινής συζήτηση

Μαξίμου: Συναίνεση για εξωτερική πολιτική, μεταρρυθμίσεις, κοινωνία

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητήθηκε συναίνεση σε κεντρικά θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις και την κοινωνία.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης: «Ήταν μια καλή και ειλικρινής συζήτηση. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και για σημαντικά ζητήματα, όπως το δημογραφικό και το στεγαστικό. Έγινε, τέλος, μια πρώτη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται κοινός τόπος για την ενιαία αρχή καταναλωτή και την επιτροπή για το δημογραφικό.

Glomex Player(eexbs16lxooqap5, v-d62xmfktg7ax)

Νίκος Ανδρουλάκης: «Tο ταγκό της συναίνεσης θέλει δύο»

Το δημογραφικό και η σύσταση Εθνικής Επιτροπής με εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων και όλων των εμπλεκομένων φορέων, ήταν μία από τις προτάσεις που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 «Για το ΠΑΣΟΚ το δημογραφικό είναι το κορυφαίο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα. Απαιτείται συνεκτική εθνική στρατηγική με ευρείες συναινέσεις», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης. Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε επιπλέον ζήτημα αλλαγής του τρόπου επιλογής της ηγεσία της Δικαιοσύνης καθώς και εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την έγγραφη ενημέρωση σχετικά με τις υποκλοπές από την ΕΥΠ.

Μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η συναίνεση είναι σαν το ταγκό, που θέλει δύο», προανήγγειλε πολιτικές αντιπαραθέσεις στη βουλή και ανέφερε αναλυτικά: «Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση. Συζητήσαμε για την ακρίβεια, τους Θεσμούς, τα εθνικά θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά και ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. 



Διαβάστε επίσης: ΠΑΣΟΚ: Παραγωγική η συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Συζητήσαμε επίσης και για την ενιαία Αρχή καταναλωτή που είναι ένα θέμα στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Αναφερθήκαμε και στην Συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης αλλά και να υπάρξει 3ετία από την αφυπηρέτηση δικαστών έως την επιλογή τους για άλλα αξιώματα.

Μιλήσαμε και για την Εθνική Επιτροπή αντιμετώπισης του δημογραφικού που είναι σοβαρό πρόβλημα.

Η συναίνεση είναι σαν το ταγκό που θέλει δύο. Εμείς θα συνεχίσουμε την αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση στην Βουλή και στην κοινωνία με προτάσεις.

Θα πούμε τα “όχι” που πρέπει να ειπωθούν και τα παραγωγικά “ναι” γιατί πρέπει να υπάρξει πεδίο συναίνεσης με βήματα και από τις δύο πλευρές. Χωρίς τοξικότητα αλλά με παραγωγικό τρόπο».