Εχοντας δραµατικά καθυστερήσει, η Ευρώπη ασθµαίνουσα τρέχει και δεν φτάνει να καλύψει το θηριώδες κενό του γεωπολιτικού της αποτυπώµατος εξετάζοντας, υπό το βάρος των ραγδαίων διεθνών εξελίξεων, τη σύσταση ενός ταµείου τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ για τη χρηµατοδότηση κοινών αµυντικών δαπανών.


Μισό τρισ. ευρώ για την ευρωάµυνα

Την είδηση αποκάλυψαν οι «Financial Times» φιλοξενώντας παράλληλα δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που µαζί µε τον Ντόναλντ Τουσκ πιέζουν εδώ και καιρό τις Βρυξέλλες να βγουν από τον λήθαργο και να αναλάβουν γενναίες πρωτοβουλίες για την κοινή ευρωπαϊκή άµυνα.

Το σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά εκφράζει την πρόταση Αθηνών και Βαρσοβίας µε στόχο η Ευρώπη να ανακτήσει τον ρόλο της στον κόσµο, προτείνει τη δραστική αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων για τη στρατηγική αυτονοµία της ΕΕ κινούµενο στον άξονα της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι.



Κυριάκος Μητσοτάκης στους Financial Times: Υπάρχει «ανανεωµένη αίσθηση επείγοντος»

Το δηµοσίευµα παραθέτει δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε στους «FT» πως, ενώ οι πρώτες κρούσεις που έκανε ο ίδιος και άλλοι ηγέτες για συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έλαβαν, αρχικά, «χλιαρή απάντηση», πλέον αισθάνεται ότι υπάρχει «ανανεωµένη αίσθηση επείγοντος». «Υπάρχει µία όλο και ευρύτερη συναντίληψη ότι χρειάζεται να δαπανούµε περισσότερα στην άµυνα, ίσως έχει έρθει η ώρα να ιδρύσουµε έναν κοινό ευρωπαϊκό µηχανισµό για τη χρηµατοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος», σηµείωσε µιλώντας στους «FT» ο κ. Μητσοτάκης.



Η πρόταση Μητσοτάκη - Τουσκ

Οι «FT» υπενθυµίζουν την επιστολή που έστειλαν την άνοιξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός οµόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνοντας ευθέως τη διάθεση ευρωπαϊκών πόρων για αµυντικές πρωτοβουλίες, όπως ο ευρωπαϊκός αντιαεροπορικός θόλος. Η συµµετοχή στο κοινό ταµείο θα είναι οικειοθελής, που σηµαίνει πως κράτη-µέλη όπως η Αυστρία και η Ιρλανδία δεν θα έχουν κανέναν λόγο να εµποδίσουν τη συγκρότησή του. Όσον αφορά τους πόρους, θα αντληθούν από τις αγορές µέσω έκδοσης οµολόγων (πρόταση µε την οποία σφόδρα διαφωνεί η Γερµανία µε τις γνωστές αγκυλώσεις του Βερολίνου στην έκδοση ευρωπαϊκού χρήµατος) και µε την παροχή εγγυήσεων από τις χώρες που θα επιλέξουν να λάβουν µέρος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατό να παρακαµφθεί η αντίθεση της -βορειοευρωπαϊκών χωρών- επιρροής του γερµανικού παράγοντα, στην ιδέα του κοινού δανεισµού. Τη διαχείριση του ταµείου και των εθνικών εγγυήσεων θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στο ταµείο θα µπορούν να ενταχθούν και χώρες εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωµένο Βασίλειο και η Νορβηγία. Να σηµειωθεί πως δεν γίνεται καµία αναφορά σε χώρες εκτός Ευρώπης που ωστόσο είναι µέλη του NATO, όπως λ.χ. η αµφιλεγόµενη περίπτωση της Τουρκίας. Το δηµοσίευµα των «FT» θέλει την Ολλανδία, τη Φινλανδία και τη ∆ανία (γερµανικές χώρες κατά βάση) να υποστηρίζουν το σχέδιο.

Την ίδια ώρα Γερµανία και Ηνωµένο Βασίλειο κινούνται σε άλλο επίπεδο επιδιώκοντας την ενίσχυση της διµερούς αµυντικής συνεργασίας - εξέλιξη που δηµιουργεί εύλογα ερωτήµατα όσον αφορά το πώς η γερµανική κυβέρνηση αντιλαµβάνεται τον ρόλο της Ευρώπης σε αυτή τη φάση.