«Ανατρεπτική αντιπολίτευση είναι αυτή που μπορεί να φέρει την πολιτική αλλαγή. Είναι αυτή που στριμώχνει την κυβέρνηση και επιτυγχάνει νίκες. Είναι αυτή που αναδεικνύει και δίνει μάχη για τα κοινωνικά ζητήματα, φέρνει τροπολογία για τη διαιτησία και τις συλλογικές συμβάσεις», υπογράμμισε ο Κώστας Τσουκαλάς σε συνέντευξή του στο Mega, σχολιάζοντας ότι «βολική αντιπολίτευση θα είναι αυτή που χάνει». «Είμαστε ο άλλος πόλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», υποστήριξε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι «η κυβέρνηση αποδέχτηκε ότι η αιτία που επανήλθε στην κυβερνητική ατζέντα το θέμα των τραπεζών, ήταν η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ». Σημείωσε ότι «έχουμε καταφέρει να είμαστε μια χρήσιμη αντιπολίτευση», προσθέτοντας ότι «και στο ζήτημα της υπαγωγής των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και στο ζήτημα της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των τραπεζών, το ΠΑΣΟΚ θέτει την ατζέντα και κατά τη γνώμη μας η κυβέρνηση αναγκάζεται να την ακολουθεί».

«Το 2022 ο τότε υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας, με ένα ύφος λεονταρισμού είχε δηλώσει μετά από μια συνάντηση με τους τραπεζίτες ότι είχαν πειστεί να προχωρήσουν σε αλλαγές. Παρήλθαν δύο χρόνια και εξακολουθούμε να έχουμε το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από την ψαλίδα ανάμεσα στο επιτόκιο δανεισμού και χορηγήσεων. Το επιτόκιο καταθέσεων είναι στο 0,03% για τις μονοήμερες καταθέσεις ενώ στην Ευρώπη είναι 0,37%. Στον αντίποδα, το επιτόκιο χορηγήσεων είναι στο 4,35%», ανέφερε. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα και πως «τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχουν συνθήκες εκτεταμένης και ισχυρής κερδοφορίας». «Ήταν κάτι λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια την προηγούμενη χρονιά και φέτος θα είναι παραπάνω. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των κερδών προκύπτει και από τις προμήθειες και την επιτοκιακή διαφορά», είπε, επισημαίνοντας ότι από την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ υπολογίζονται 500 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και περαιτέρω.

Σημείωσε ότι η πρόταση του κόμματος για την επιβολή 5% έκτακτης εισφοράς «είναι μια προσεγμένη πρόταση γιατί πρέπει να στηρίξουν και την κοινωνία». «Οι τράπεζες πήραν 38 δισ. από τους φορολογούμενους για τις ανακεφαλαιοποιήσεις του. Μάλιστα σύμφωνα με την επιλογή της κυβέρνησης για το πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» έγινε και μια τεράστια ανακεφαλαιοποίηση μέσω της πώλησης των δανείων στα funds. Αυτό έχει οδηγήσει να έχει 60.000 πλειστηριασμούς τον χρόνο γιατί τα funds είναι πολύ επιθετικά και οι τράπεζες έχουν μια υψηλή ανθεκτικότητα», είπε.

Ερωτηθείς για τη δημόσια ονοματολογία γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε: «Δεν είναι αυτή τη στιγμή η ώρα για ονοματολογία. Αν η Νέα Δημοκρατία έρθει με μια στενά κομματική οπτική για να κάνει τα εσωκομματικά της αδιέξοδα, θεσμικά αδιέξοδα για τη χώρα, προφανώς δεν θα την ακολουθήσουμε».