Την κυβερνητική πολιτική, µε έµφαση στην ανάσχεση της ακρίβειας, αναλύει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας βάρος στην ενίσχυση των εισοδηµάτων.

Επίσης σχολιάζει τις εξελίξεις στο ζήτηµα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα δεν θα απεµπολήσει κανένα δικαίωµα ούτε θα εκχωρήσει κάποια διεκδίκηση.

Σας προβληµατίζει το γεγονός ότι, παρά τα µέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιµετώπιση της ακρίβειας, εξακολουθεί να παραµένει το υπ’ αριθµόν ένα πρόβληµα των πολιτών; Γιατί, παρότι οι γενικοί δείκτες είναι θετικοί, µεγάλη µερίδα των πολιτών δυσκολεύεται;

Είναι γεγονός ότι η αντιµετώπιση της ακρίβειας αποτελεί τον υπ’ αριθµόν ένα στόχο της κυβέρνησης, η οποία έχει προχωρήσει σε πολλές παρεµβάσεις για να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της. Είναι, επίσης, γεγονός ότι ακολουθούµε µε συνέπεια µια αποτελεσµατική πολιτική. Οι µειώσεις φόρων, οι αυξήσεις µισθών έχουν οδηγήσει την Ελλάδα -παρότι ακόµα χαµηλά και ως προς το διαθέσιµο εισόδηµα- να είναι η πρώτη χώρα σε ρυθµούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και µείωσης της ανεργίας. Μάλιστα, όπως κατέδειξε η έκθεση του ΟΟΣΑ, ο ρυθµός αύξησης των µισθών στη χώρα µας ξεπέρασε τον ρυθµό των ανατιµήσεων κατά τη διάρκεια µιας πενταετίας, που χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το τελευταίο τρίµηνο του 2019 έως τα µέσα του 2024 οι πραγµατικοί µισθοί στην Ελλάδα, συνυπολογίζοντας και την επίδραση του πληθωρισµού, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 3,25%, τη στιγµή που ο µέσος όρος των 37 µελών του ΟΟΣΑ µετρήθηκε οριακά πάνω από το 3%. Και ενώ στην Ελλάδα έχουµε αυτά τα αποτελέσµατα, ισχυρές παγκόσµιες οικονοµίες, όπως η Γερµανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Φινλανδία, κατέγραψαν αρνητικό πρόσηµο στην πορεία του πραγµατικού µισθού. Με απλά λόγια, οι αυξήσεις αυτά τα 5,5 χρόνια κινήθηκαν στο 25%-28%, όταν σωρευτικά ο πληθωρισµός είναι από 15% έως 16%. Επιπλέον, χάρη στις πολιτικές που ακολουθήσαµε, δηµιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και µάλιστα πιο καλοπληρωµένες, η δε ανεργία έπεσε στο 9% στο τρίτο τρίµηνο του έτους, στο χαµηλότερο -µονοψήφιο- ποσοστό ανεργίας από το 2009.

Παράλληλα, αυξήσαµε τον κατώτατο µισθό κατά 28%, από 650 € στα 830 και θα τον αυξήσουµε στα 950 € το 2027, τηρώντας την προεκλογική µας δέσµευση. Μάλιστα, θα απαγορεύεται µε τον νόµο που περάσαµε η µείωσή του. Οι αποδοχές των εργαζοµένων δηλαδή θα µπορούν µόνο να αυξάνονται. Συνακόλουθα αυξήθηκε ο µέσος µισθός κατά 21%. Σας θυµίζω ότι όταν αναλάβαµε ο µέσος µισθός ήταν 1.046 ευρώ, τον έχουµε πάει, ήδη, στα 1.300 και θα φτάσει στα 1.500. Ακόµη, στηρίζουµε έµπρακτα, σταδιακά και χωρίς να υποθηκεύουµε το µέλλον των επόµενων γενεών, τη µεσαία τάξη, επιστρέφοντας όσα στερήθηκε τα προηγούµενα χρόνια. Μειώσαµε πάνω 60 φόρους σε 5,5 χρόνια και από 1ης.1.2025 θα εφαρµοστούν 12 επιπλέον µειωµένοι φόροι, αλλά και ακόµη 12 παρεµβάσεις για την ενίσχυση των εισοδηµάτων, µε στόχο οι αυξήσεις στα εισοδήµατα των πολιτών να είναι µεγαλύτερες από τις αυξήσεις τιµών, ειδικά τώρα που ο πληθωρισµός βαίνει µειούµενος.

Η µάχη απέναντι στο µεγαλύτερο κύµα ακρίβειας, που έχει πλήξει τη χώρα, λόγω των πρωτοφανών εξωγενών παραγόντων, είναι διαρκής. Αλλά εκτός από τη βασική µας πολιτική στόχευση, που είναι η συνεχής αύξηση των εισοδηµάτων, διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι στην αγορά, επιβάλλονται πρόστιµα και γίνονται στοχευµένες παρεµβάσεις, οι οποίες σταδιακά αποδίδουν. Οπως κατέδειξε και το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεµπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τον Νοέµβριο οι τιµές στα ράφια των σουπερµάρκετ ήταν µειωµένες κατά 0,72%. ∆ικαιολογηµένα οι πολίτες στις έρευνες αποτυπώνουν την έντονη δυσκολία που περνούν λόγω του αυξηµένου κόστους ζωής. Είµαστε οι πρώτοι που αναγνωρίζουµε ότι, παρά τα θετικά σηµάδια, η ακρίβεια ανθίσταται και έχουµε πολύ δρόµο ακόµη. Οµως το σηµαντικό είναι ότι η πολιτική που ακολουθούµε φέρνει αποτελέσµατα. Είµαστε στα µισά ενός ανηφορικού δρόµου, αλλά θα τον διανύσουµε µε επιτυχία.

Πάµε τώρα στους λογαριασµούς του ηλεκτρικού. Πώς θα στηρίξει το κράτος τους καταναλωτές απέναντι στις αυξήσεις;

Στο ενεργειακό σκέλος, η ελληνική κυβέρνηση έχει παράσχει τη µεγαλύτερη στήριξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συναρτήσει του ΑΕΠ της. Εχουν δοθεί πάνω από 11 δισ. συνολικά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να µην πληρώνουν οι καταναλωτές µεγάλους λογαριασµούς, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι σταθερά κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσον όρο στις τιµές λιανικής και αυτό τον µήνα. Οποιον µήνα απαιτείται, το κράτος επιδοτεί τους καταναλωτές προσφέροντας ανάχωµα στις αυξηµένες τιµές. Εντούτοις, η µεγάλη µάχη στο θέµα αυτό δίνεται -µε πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη - στην Ευρώπη. Είναι επιτακτική η ανάγκη να σταµατήσει αυτή η πρωτοφανής στρέβλωση που υπάρχει στις τιµές χονδρικής, όπου οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης πληρώνουν αναντίστοιχα υψηλά ποσά λόγω προβληµατικής διασύνδεσης.

Σχετικά µε το αίτηµα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών, η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι δεν θα σταθεί εµπόδιο σε πιθανή συµφωνία της Ελλάδας µε το Βρετανικό Μουσείο, ενώ ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι αυτή η συµφωνία είναι πολύ κοντά. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαπραγµατεύσεις και υπό ποιες προϋποθέσεις θα µπορέσει να ευοδωθεί η συµφωνία;

Είναι ακόµη νωρίς για πανηγυρισµούς. Ας περιµένουµε να εξελιχθούν οι διµερείς διαπραγµατεύσεις µε το Βρετανικό Μουσείο. Η συνάντηση Μητσοτάκη - Στάρµερ πήγε καλά και αποτυπώθηκε στη σηµαντική διαβεβαίωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση συµφωνίας δεν θα σταθεί εµπόδιο η βρετανική κυβέρνηση. Οφείλω, όµως, να διαβεβαιώσω πως η Ελλάδα δεν θα απεµπολήσει κανένα δικαίωµα ούτε πρόκειται να εκχωρήσει κάποια διεκδίκηση.

Τι σηµατοδοτεί η συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη;

Η εικόνα του πρωθυπουργού µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι µια εικόνα κανονικότητας. Κερδήθηκε το στοίχηµα του αυτονόητου, έστω και µε καθυστέρηση. Σε µια δηµοκρατία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ιδίως η αξιωµατική, καθώς πλέον ο κ. Ανδρουλάκης είναι ο τέταρτος τη τάξει θεσµικός παράγοντας, οφείλουν να βρουν σηµεία συναίνεσης, να συζητούν µε ειλικρίνεια και καλή διάθεση, µακριά από την τοξικότητα και το «όχι σε όλα», που τόσο ακριβά έχουµε πληρώσει ως χώρα. Ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουµε στη γειτονιά µας, αλλά και διεθνώς. Εµείς επιδιώκουµε, προφανώς, την προγραµµατική αντιπαράθεση, γιατί θέλουµε, µέχρι τις εκλογές, οι πολίτες να ξέρουν ποιες είναι οι πολιτικές που εφαρµόζουµε και, αντιστοίχως, ποια είναι και πόσο κοστίζει η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης. Σε αυτό το γήπεδο ελπίζουµε να γίνει το «παιχνίδι» τα επόµενα χρόνια για να είµαστε όλοι κερδισµένοι: κόµµατα, πολίτες και κυρίως η χώρα.