Η αποχώρηση του Αλέξη Πατέλη από το πόστο του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού κλείνει ένα μεγάλο κύκλο αναδόμησης του πρωθυπουργικού γραφείου, που «απλώθηκε» μέσα σε ένα διάστημα οκτώ μηνών. Πρώτα παραιτήθηκαν οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος, κάτι που οδήγησε σε μια ανακατανομή ρόλων εκ των ένδον του Μεγάρου Μαξίμου και σε αναβάθμιση των Μάκη Βορίδη, Στέλιου Κουτνατζή και Ελένης Σχινά.

Ακολούθησε, μετά τις ευρωεκλογές, ο Γιώργος Μυλωνάκης, μέχρι τότε γενικός γραμματέας στη Βουλή, ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με διευρυμένες αρμοδιότητες και αμέσως μετά ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς (μετά την αποχώρηση του ευρωβουλευτή πλέον Δημήτρη Τσιόδρα), ως γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης, με παράλληλη αναβάθμιση των Χρήστου Ζωγράφου και Γιώργου Ευθυμίου.

Επόμενη νέα είσοδος ήταν αυτή του πρέσβη Μίλτων Νικολαΐδη, αντί της Άννας-Μαρίας Μπούρα, στο πόστο του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού. Ο κύκλος των αλλαγών στο Μέγαρο Μαξίμου, που ξεκίνησε λίγο πριν το Πάσχα και ολοκληρώνεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα, κλείνει με τον Αλέξη Πατέλη, ο διάδοχος του οποίου δεν έχει οριστεί ακόμα καθώς η αποχώρησή του θα γίνει στις 31 Δεκεμβρίου.


Αλέξης Πατέλης: Το παρασκήνιο της παραίτησής του από το Μαξίμου - Ο Μιχάλης Αργυρού διάδοχός του

Καθώς όμως ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέπει να απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, να έχει πολύ καλή γνώση των δημόσιων οικονομικών, να μπορεί να συνεννοηθεί άριστα με την εγχώρια και διεθνή επενδυτική και τραπεζική κοινότητα και να παρακολουθεί στενά την κυβερνητική πολιτική ώστε να ξέρει καλά τι γίνεται, η επιλογή του πρωθυπουργού μοιάζει να είναι μονόδρομος: Ο Μιχάλης Αργυρού, Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Μάλιστα, μόλις ένα μήνα μετά την εκλογή του το 2016 στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει τον κ. Αργυρού ως μέλος του επταμελούς Συμβουλευτικού Σώματος που όρισε για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Από την 1η Ιανουαρίου, θα μετακομίσει στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Αλέξης Πατέλης ήταν σχεδόν εξαρχής ένας από τους «ενοίκους» του Μαξίμου. Κάτοχος διδακτορικού στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τη διατριβή του με επιβλέποντα καθηγητή τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, ο κ. Πατέλης εργαζόταν επί τρεις δεκαετίες ως οικονομολόγος και αναλυτής στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Τον Αύγουστο του 2019 ο νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός του ζήτησε να αναλάβει το κρίσιμο αυτό πόστο, ώστε να τον συμβουλεύει για θέματα οικονομικής πολιτικής και να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Λίγες μέρες μετά, ο κ. Πατέλης διέκοψε τη λειτουργία της εταιρίας του, Patelis Macro, που παρείχε συμβουλές και αναλύσεις στη μακροοικονομία και ξεκίνησε την πορεία του δίπλα στον πρωθυπουργό, που κράτησε 5,5 ολόκληρα χρόνια.

Την επόμενη Τετάρτη ο Αλέξης Πατέλης κλείνει τα 54 έτη και σίγουρα δεν σκοπεύει από τώρα να συνταξιοδοτηθεί, αλλά ούτε και να φύγει στο εξωτερικό. Εκτιμά ότι υπηρέτησε με πολλή και μεθοδική δουλειά την επίτευξη βασικών στόχων, όπως η εξυγίανση των τραπεζών, η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, η μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων, η μείωση του κόστους δανεισμού για τη χώρα και εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτόν έκλεισε και για τον ίδιο ένας μεγάλος και σημαντικός κύκλος.


Τα επόμενα βήματα

Δεν ήταν ούτε είναι στις προθέσεις του να γίνει υπουργός ή υφυπουργός, να κατέβει για βουλευτής η ευρωβουλευτής και γενικά δεν τον συγκινεί η εμπλοκή με την ενεργό πολιτική. Ήδη άλλωστε δέχθηκε αρκετά πυρά – εντός και εκτός ΝΔ – για την υποστήριξη που παρείχε ολόψυχα στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, καθώς ήταν ένα από τα λίγα κυβερνητικά στελέχη που δημόσια υπερασπίστηκε την ανάγκη να αποκτήσουν τα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα του πολιτικού γάμου. Ο ίδιος εξάλλου από τον Ιούνιο του 2020 είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του ότι είναι ομοφυλόφιλος, τονίζοντας μάλιστα πως ο πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύζυγό του.

Άρα τι θα κάνει από την 1η Ιανουαρίου που δεν θα υπηρετεί πια σε κυβερνητικό πόστο; Αρχικά θα ξεκουραστεί και θα κάνει διακοπές και στη συνέχεια θα ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίου για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα θα λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα ως άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού – εξάλλου η εμπειρία και η τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει μέσα σε αυτά τα 5,5 χρόνια είναι στοιχεία που αναμένεται να τα χρειαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάφορες «ειδικές» περιπτώσεις. «Πονάω τη χώρα αυτή», λέει χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του, στους οποίους έχει πει ότι νιώθει ευγνωμοσύνη προς τον πρωθυπουργό που του έδωσε αυτή την ευκαιρία.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες με τους οποίους συνεργάστηκα, αλλά πάνω από όλα, εκφράζω την βαθιά μου εκτίμηση για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Πρωθυπουργός και για την τιμή να συμβάλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου στην συλλογική κυβερνητική προσπάθεια», έγραψε ο ίδιος στην ανάρτησή του στα social media χθες το μεσημέρι, με την οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την προεδρία της κυβέρνησης, κάτι για το οποίο είχε ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη αρκετό καιρό πριν. «Αν και έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε, η οικονομική ανάπτυξη είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν οδήγησαν σε χαμηλότερη ανεργία, σημαντική μείωση του χρέους, αύξηση των επενδύσεων και ανάκτηση της αξιοπιστίας στο εξωτερικό. Το 2025 είναι πολύ διαφορετικό από το 2019. Η πατρίδα μας έχει τεράστιες δυνατότητες, και υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη η χώρα προχωρά με σταθερά βήματα προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Πατέλης.