Σκληρό µήνυµα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο έστειλε ο Νίκος ∆ένδιας, επαναλαµβάνοντας το αίτηµα της Αθήνας να εξαιρεθούν οι αµυντικές δαπάνες από τους εθνικούς προϋπολογισµούς.

Ο υπουργός Εθνικής Άµυνας, µιλώντας στους πρέσβεις των κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε «τουλάχιστον σχιζοφρενική» την αντίληψη ορισµένων µελών της ευρωπαϊκής οικογένειας και προειδοποίησε ότι µε το υπάρχον δηµοσιονοµικό πλαίσιο ελλοχεύει ο κίνδυνος αποδυνάµωσης της γεωπολιτικής επιρροής της ΕΕ. «Θα ήθελα να σας υπογραµµίσω µια προσέγγιση εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας που θεωρείται τουλάχιστον σχιζοφρενική. Και επιλέγω τα λόγια µου πολύ προσεκτικά. Αναφέροµαι στους δηµοσιονοµικούς κανόνες έναντι της προτεραιότητάς µας στην άµυνα», είπε ο κ. ∆ένδιας.


Πυρά ∆ένδια κατά ΕΕ για τους δηµοσιονοµικούς κανόνες που εξουδετερώνουν τα εξοπλιστικά - Σκληρό μήνυμα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Και συνέχισε: «Από τη µία καλούµαστε να δηµιουργήσουµε µια αξιόπιστη αµυντική ικανότητα και από την άλλη, αν υπερβούµε τα δηµοσιονοµικά όρια, τα οποία δεν έχουµε τροποποιήσει καθόλου παρεµπιπτόντως, έχουµε πρόβληµα. Tιθέµεθα υπό επιτήρηση και θα εξεταστεί από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών εάν κάτι χρειάζεται ή δεν χρειάζεται και λοιπά. Στο µεταξύ, εάν συµβεί αυτό, τα επιτόκια και τα οµόλογά µας εκτοξεύονται και η χώρα µας έχει πρόβληµα. Έχουµε λοιπόν µια υπαρξιακή απειλή απέναντι σε µια άλλη υπαρξιακή απειλή και αυτό πρέπει να επιλυθεί. Και από την άλλη προσποιούµαστε ότι είµαστε γεωπολιτικός δρων, ακόµα και γεωπολιτική δύναµη. ∆εν νοµίζω ότι αυτό θα µας πάει πολύ µακριά».

Την ανάγκη για µεγαλύτερη ευελιξία στο δηµοσιονοµικό πλαίσιο δεν έχει τονίσει πολλάκις µόνο ο Νίκος ∆ένδιας αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εθνικής Άµυνας έχουν επισηµάνει πως η χώρα µας δαπανά τουλάχιστον 3% του προϋπολογισµού της για την αµυντική θωράκιση µπροστά στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαµορφώνεται, ενώ κάποιες χώρες της ΕΕ -µε πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα τη Γερµανία- δεν τηρούν τις δεσµεύσεις τους για τις αµυντικές δαπάνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε έχει δηλώσει πως οι νέες γεωπολιτικές προκλήσεις αναγκάζουν τις χώρες της ΕΕ να σκεφτούν διαφορετικά ως προς τι σηµαίνει συλλογική ευρωπαϊκή ασφάλεια ως πυλώνα της συνολικής ολοκληρωµένης δοµής του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εθνικής Άµυνας, από την πλευρά του, έχει αναφέρει πως από τη µια οι Βρυξέλλες καλούν για την ενίσχυση της άµυνας και από την άλλη βάζουν «φρένο» στη διάθεση κονδυλίων. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζει την αµυντική δυνατότητα βάσει χρέους και ελλείµµατος. Αφού λέµε ότι πρέπει να καταβάλουµε τεράστια προσπάθεια για να καλύψουµε την απόσταση και ότι δεν έχουµε χρόνο, αυτό δεν µπορεί να ισχύει», έχει δηλώσει ο Νίκος ∆ένδιας, τονίζοντας πως η αλλαγή των δηµοσιονοµικών κανόνων στον τοµέα της άµυνας θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα των Βρυξελλών.