Σε διαδικασία προετοιµασίας των χριστουγεννιάτικων σκέψεών του έχει µπει ο πρωθυπουργός, αφού, όπως συνοµολογούν άπαντες, οι ολιγοήµερες διακοπές του στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου θα παίξουν κοµβικό ρόλο στη διαµόρφωση του πολιτικού σκηνικού το αµέσως επόµενο διάστηµα. Μάλιστα, οι πληροφορίες που τον θέλουν να επιλέγει ως τόπο ξεκούρασης και περισυλλογής την παραδοσιακή οικία των Μητσοτάκηδων στα Χανιά προσδίδει, όπως γίνεται αντιληπτό, ακόµα πιο χαρακτηριστική σηµειολογία στη συγκεκριµένη περίπτωση.

Πριν και πέρα απ’ όλα, βέβαια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει το αµέσως επόµενο διάστηµα να καταλήξει στο πρόσωπο το οποίο τελικώς θα προτείνει για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Εξάλλου, πριν από πέντε χρόνια κι ενώ πριν από λίγους µήνες είχε µεσολαβήσει η πρώτη του νίκη σε εθνικές εκλογές, στη διάρκεια της εξόρµησής του στο Μέτσοβο, πάλι για τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχε αποφασίσει να προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωµα την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Εκτοτε, σε κάθε αντίστοιχη χρονική συγκυρία, οι πρωθυπουργικές αποδράσεις συνδέονταν µε την ολοκλήρωση εσωτερικών διεργασιών για τη λήψη κοµβικών αποφάσεων και την προώθηση στρατηγικών επιλογών. Επρόκειτο για τις θρυλικές σκέψεις του... βουνού, έστω κι αν οι µύθοι περί οριστικοποίησης σηµαντικών πολιτικών σχεδίων υπό αυτές τις συνθήκες δεν άγγιζαν πάντοτε την πραγµατικότητα. Ούτως ή άλλως, εφόσον δεν αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά τον σχεδιασµό περί Χανίων, οι όποιες σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πολιτικό γίγνεσθαι θα έχουν κατά βάση θαλασσινό φόντο, παρά το γεγονός ότι θα πραγµατοποιηθούν στη σκιά των Λευκών Ορέων.

Από εκεί και πέρα, στο πεδίο της ονοµατολογίας, το όνοµα του Νίκου ∆ένδια έχει επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο, µε τους γνωρίζοντες τις σχετικές ζυµώσεις να επιµένουν πως, αν ο πρωθυπουργός καταλήξει σε ένα πρόσωπο από τον χώρο της κυβερνώσας παράταξης, τότε το παιχνίδι θα έρθει µε συνοπτικές διαδικασίες στο γήπεδο του υπουργού Αµυνας. Στην εξίσωση εξακολουθεί να βρίσκεται ο Κώστας Τασούλας, ως κοινώς αποδεκτή και ανώδυνη λύση, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας παραµένει στο ραντάρ ως µια περίπτωση πιθανής σύγκλισης µε το ΠΑΣΟΚ, µε ορισµένους εκ των πλέον έµπειρων συνοµιλητών του πρωθυπουργικού συστήµατος να µη βγάζουν από το κάδρο τη σηµερινή Πρόεδρο.

Κεντρικό μέλημα

Από κει και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ως κεντρικό µέληµα το ιστορικό ορόσηµο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα πρέπει να οδηγήσει το κυβερνητικό καράβι σε απάνεµα λιµάνια στο µέτωπο της οικονοµίας. Η επωδός Χατζηδάκη, αλλά και του ιδίου, ότι τα δύσκολα είναι πίσω θα πρέπει πια να βρει πρακτική εφαρµογή σε επίπεδο κοινωνίας και, κατ’ επέκταση, οι όποιες βελτιώσεις να καταστούν αντιληπτές στις τάξεις των πολιτών. Κατά κοινή οµολογία, άλλωστε, αυτό είναι το πεδίο που θα κρίνει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα είναι εφικτό το πλάνο για τη διενέργεια εθνικών εκλογών το 2027 σε καθεστώς οµαλότητας και µε έναν ακόµη ισχυρό Μητσοτάκη στο τιµόνι της Ν.∆., µε βάση τα όσα είπε ο ίδιος προ ηµερών στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Τέλος, το αµιγώς εσωκοµµατικό τοπίο θα έχει και αυτό µερίδιο στη χριστουγεννιάτικη περισυλλογή του πρωθυπουργού, αφού η διατήρηση της συνοχής του κυβερνώντος κόµµατος, που τέθηκε για πρώτη φορά υπό αµφισβήτηση από το 2016 και µετά (και µε άξονα τη διαφοροποίηση των Καραµανλή και Σαµαρά), οπότε ανέλαβε τα ηνία της Ν.∆., είναι πια επίσης κεντρικό ζητούµενο. Σε αυτό το κάδρο, φυσικά, και πέραν της ανάγκης για επιµέρους βελτιώσεις στην κυβερνητική καθηµερινότητα, εντάσσονται οι σκέψεις για ανασχηµατισµό, στο διάστηµα από τις αρχές του 2025 µέχρι και την προσεχή άνοιξη, µε την εµπλοκή στην άσκηση της εξουσίας ορισµένων... πικραµένων και ξεχασµένων βουλευτών να θεωρείται δεδοµένη.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά