«Αυτό το οποίο συζητάμε όλες οι χώρες είναι η αναστολή των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου όχι μόνο για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στη Συρία ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες εισηγήσεις αλλά και επειδή σχεδόν το σύνολο του ασύλου, του προσφυγικού καθεστώτος, της επικουρικής προστασίας έχουν μέσα το καθεστώς Ασαντ», δήλωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Ερωτηθείσα αν περιμένουμε επιστροφή προσφύγων στη Συρία ή ένα νέο προσφυγικό κύμα δήλωσε ότι: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για αυτή την προσδοκώμενη μετάβαση σε μια δημοκρατική ομαλότητα στη Συρία οπότε σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν πολλοί πρόσφυγες να επιστρέψουν στη πατρίδα τους. Βέβαια η Συρία αυτή τη στιγμή είναι κατεστραμμένη άρα δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί άμεσα να υποδεχτεί και να θρέψει τα εκατομμύρια των πολιτών της».

«Αυτό το οποίο συζητάμε όλες οι χώρες είναι η αναστολή των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου όχι μόνο για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στη Συρία ώστε να υπάρξουν οι ανάλογες εισηγήσεις αλλά και επειδή σχεδόν το σύνολο του ασύλου, του προσφυγικού καθεστώτος, της επικουρικής προστασίας έχουν μέσα το καθεστώς Ασαντ. Δηλαδή οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ είπαν ότι είναι μια δικτατορία στην οποία δεν μπορούμε να ζήσουμε και διωκόμαστε και τα λοιπά, τώρα το θέμα του Άσαντ έχει φύγει από τη μέση ενδεχομένως όμως να υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι άρα όλες οι χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία λέει ότι η υποστήριξή μας θα εξαρτηθεί από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνοτήτων, μειονοτήτων, γυναικών» άρα δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση. Η Ιταλία «προσωρινή αναστολή- αυτό που κάνουν όλοι- με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των αμάχων». Είναι το προς το παρόν που έβαλαν όλες οι χώρες. Σκεφτείτε ότι η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία που προβλήθηκε ότι σταματούν τα άσυλα αυτό που αναστέλλουν προσωρινά είναι η εξέταση των αιτημάτων. Εδώ η τελική απόφασή μας θα ληφθεί την Παρασκευή αλλά συγχρόνως οι άλλες χώρες κάνουν αναβολή αναχώρησης των προς απέλαση άρα παγώνουν τα πάντα», πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.

Για τις καταγγελίες ότι 700 παιδιά πρόσφυγες στα νησιά είναι χωρίς πρόνοια, τροφή και ρούχα

«Δεν ισχύει τίποτα από αυτά, ισχύει μόνο ο υπερπληθυσμός. Εμείς έχουμε φτιάξει τις “ασφαλείς περιοχές”, αυτές σε τέσσερα νησιά χρηματοδοτούνται από την ελβετική κυβέρνηση. Τον τελευταίο καιρό έχουν έρθει πάρα πολλά παιδιά από την Αίγυπτο δυστυχώς υπάρχει ένα κύκλωμα διακινητών το οποίο πηγαίνει στα σύνορα Αιγύπτου και Λιβύης βρίσκει φτωχές οικογένειες, τους δίνει κάποια χρήματα και τους λέει ότι θα μεταφέρει τα παιδιά στην Ευρώπη να δουλέψουν και να τους στέλνουν λεφτά. Αναγκαστικά εμείς επειδή δεν θέλουμε τα παιδιά αυτά να βρεθούν στον δρόμο και στο οργανωμένο έγκλημα και ο εξτρεμισμός και η ριζοσπαστικοποίηση είμαστε μπροστά σε κάθε βάρκα και τα παραλαμβάνουμε όλα. Αυτό μας έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα υπερπληθυσμού και μεταφέρουμε σιγά-σιγά παιδιά σε δομές της ενδοχώρας. Φτιάχνουμε safe areas και στην ενδοχώρα, αυτά τα πληρώνουν οι Ελβετοί και δεν είναι χωρίς ρούχα ούτε χωρίς φαγητό», ανέφερε στην συνέχεια.

Για τον λόγο που μειώνονται οι θέσεις των ασυνόδευτων ανηλίκων

«Αυτό ήταν μια απόφαση της προηγούμενης δικής μας πολιτικής ηγεσίας. Ήταν μια απόφαση για μείωση των θέσεων που προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, στο μεταξύ ενώ εγινε αυτό γιατί τότε δεν είχαμε τόσα πολλά παιδιά ήρθε αυτό το κύμα από την Αίγυπτο. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι διαδικασίες για να ξανά-αυξηθούν οι θέσεις στο μεταξύ θέσεις υπάρχουν σε ασφαλείς περιοχές σε διάφορες της ενδοχώρας», εξήγησε.

«Τα παιδιά αυτά δεν είναι σε χώρο με ενήλικες, είναι όμως σε camp που είναι ενήλικες ο δικός τους χώρος όμως είναι περιορισμένος με είσοδο και έξοδο», πρόσθεσε.

Για τις καθυστερήσεις των πληρωμών των διερμηνέων

«Αυτό δεν είναι αρμοδιότητά μου, τα οικονομικά και τα νομοθετικά είναι πάντοτε στους υπουργούς. Έγινε μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την οργάνωση που έχει τους διερμηνείς η οποία κράτησε πολύ. Προσπαθήσαμε να λύσουμε το θέμα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου που μας έδωσε κάποιους διερμηνείς και προσπαθούμε εκ των ενόντων μέχρι να υπογραφεί η τελική σύμβαση. Έχουμε κάνει τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να υποβληθούν τα αιτήματα στην Ευρώπη για να μπορέσουν να έρθουν τα χρήματα». Δήλωσε τελειώνοντας.