Πρωτοπόρο στην τεχνητή νοημοσύνη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιθυμεί να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής σε μια σειρά από τομείς, από την πολιτική προστασία και την εθνική άμυνα μέχρι την δημόσια διοίκηση και τη γεωργία.

Χθες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα μας είναι μία από τις επτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επελέγησαν από την Κομισιόν για τη δημιουργία των πρώτων «εργοστασίων» τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ factories) στην Ευρώπη, με χρηματοδότηση κοινοτική και εθνική.

«Γιατί είναι σημαντική αυτή η κατάκτηση; Πρώτα και κύρια, διότι με τη δημιουργία του Ελληνικού Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης «Pharos», αναδεικνύεται η στρατηγική μας δέσμευση στην καινοτομία και την τεχνολογική ηγεσία στην Ευρώπη», υπογράμμισε στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε δε την εξέλιξη αυτή ως «μία σημαντική εθνική επιτυχία που μας φέρνει στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και ανοίγει νέους δρόμους για τους Έλληνες ερευνητές, το ελληνικό δημόσιο και το ελληνικό επιχειρείν, προσδίδοντας ταυτόχρονα στην τεχνολογική πρόοδο τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει και πρωτίστως η Ελλάδα, χάρη στην παράδοση και τον πολιτισμό της, μπορεί να εγγυηθεί».


Η κυβέρνηση επενδύει στην Τενητή Νοημοσύνη: Η Ελλάδα στις 7 χώρες της ΕΕ που θα αποκτήσουν “εργοστάσιο” ΑΙ - Τι είναι ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος αξλιας 35 εκατ. ευρώ

Τα AI Factories συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο ως απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσουν πρωτοποριακά μοντέλα Παραγωγικής ΤΝ (Generative AI) και να εξελίξουν τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σε διάφορους κρίσιμους τομείς.

Ο «Pharos», όπως θα ονομάζεται το ελληνικό AI Factory, θα παρέχει ένα σύνολο υπηρεσιών προκειμένου να αποτελέσει το «one-stop-shop» σημείο όπου επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μπορέσουν να αποκτήσουν τεχνογνωσία και υποστήριξη για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένα και εργαλεία, ακόμα και υποστήριξη για την επιχειρηματική τους βιωσιμότητα. Αρχικά θα επικεντρωθεί σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: Υγεία, Βιωσιμότητα (Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή, Περιβάλλον) και Γλώσσα-Πολιτισμός προκειμένου να ενισχύσει την καινοτομία σε αυτούς τους άξονες και να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 30.000.000 ευρώ, από το οποίο το EuroHPC JU θα χρηματοδοτήσει το 50%.

Κεντρικής σημασίας για τη νέα στρατηγική είναι ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, ένα έργο αξίας 35.000.000 ευρώ. Θα είναι ο μεγαλύτερος υπολογιστής στη χώρα, και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, και στην λίστα των κορυφαίων 500 συστημάτων παγκοσμίως σε επιδόσεις (Τ500) και αποδοτικής χρήσης (GREEN500). Θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο ανακαινιζόμενο κτίριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού. Θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος. Στόχος είναι να συμβάλει στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, για την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για την έξυπνη κινητικότητα και στα αυτόνομα οχήματα.

Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο ακριβώς ο πρωθυπουργός σύστησε τη Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματείας Foresight και τον Γιάννη Μαστρογεωργίου. Πριν από λίγες μέρες τα μέλη της επιτροπής παρουσίασαν τις συστάσεις τους για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, με στρατηγική που θα προσδώσει στη χώρα μας ουσιαστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα την καταστήσει πρωτοπόρο σε επιλεγμένα πεδία εφαρμογής της νέας τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν ορισμένοι από τους κεντρικούς στόχους που προτάσσει η στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε μαθητή ή ασθενή, η ανάπτυξη νέων εργαλείων πολιτικής προστασίας εναντίον των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου από την παραπληροφόρηση και η ενίσχυση της εθνικής άμυνας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στον στόχο της περαιτέρω αύξησης της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για υψηλή τεχνολογία, ενώ σημειώθηκε ότι στον συγκεκριμένο χώρο μία χώρα μπορεί να επωφεληθεί από την καλλιέργεια μίας θετικής δυναμικής, όπου η επιτυχία των πρώτων επενδυτών λειτουργεί ως «φάρος» για την έλευση κι άλλων εταιρειών στη συνέχεια.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, αξιοποιώντας μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα την υπερεκπροσώπηση στο επιστημονικό δυναμικό που ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη και το εκκολαπτόμενο οικοσύστημα εταιρειών στη χώρα μας. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει επίσης στην ηθική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης και στους σαφείς κανόνες και το πλαίσιο που πρέπει να διαμορφωθεί.