Την έντονη ανησυχία τους για τις κινήσεις της Άγκυρας που θέτουν υπό αµφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην ενηµέρωση που είχαν από τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε άπαντες, µε αφορµή τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο, πως δεν τίθεται κανένα θέµα εθνικών υπαναχωρήσεων και πως το µόνο ζήτηµα που η ελληνική πλευρά είναι διατεθειµένη να συζητήσει αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

«Ο διάλογος µε την Τουρκία πρέπει να βασίζεται στα ρεαλιστικά δεδοµένα και όχι σε υψηλές προσδοκίες που πολλές φορές καλλιεργούνται για εσωτερική κατανάλωση», δήλωσε ο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέροντας πως στην 50λεπτη συζήτηση που είχε µε τον ΥΠΕΞ µίλησαν και για την ταραχώδη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάµελλος, από την πλευρά του, δήλωσε πως είναι υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και πως τα «ήρεµα νερά» δεν µπορούν να σηµαίνουν αµφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωµάτων. «Τα βασικά ζητήµατα της κυριαρχίας και της άµυνας είναι κόκκινες γραµµές για εµάς», είπε ο κ. Φάµελλος, επισηµαίνοντας πως οι αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν τις συνοµιλίες µε την Άγκυρα.



"Κόκκινες γραµµές" από τους αρχηγούς: Ενηµέρωση για τον διάλογο µε την Τουρκία από τον Γεραπετρίτη - "Συζητάµε µόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα"

Τις σοβαρές επιφυλάξεις του ΚΚΕ σχετικά µε την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου εξέφρασε ο ∆ηµήτρης Κουτσούµπας, αναφέροντας πως έχει ανοίξει η βεντάλια των ζητηµάτων. «∆εν είναι το θέµα ο διάλογος, αλλά ο σκοπός. Εκφράσαµε την ανησυχία µας για τον οδικό χάρτη που οδηγεί µε µαθηµατική ακρίβεια σε συνεκµετάλλευση του Αιγαίου. Τα ήρεµα νερά µπορεί να οδηγήσουν σε ταραγµένα νερά. Ήδη οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων το 2024 ήταν 1.900. Την πορεία θα πρέπει να την παρακολουθούµε σταθερά. Έχει ανοίξει η βεντάλια των ζητηµάτων», δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ενώ υπογράµµισε ότι «και το Κυπριακό που φεύγει από τη λογική ενιαίας Κύπρου σε µια συνοµοσπονδία δύο κρατών και η ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου µάς βρίσκει αντίθετους».

«Με τον κ. Γεραπετρίτη συµφωνήσαµε ότι διαφωνούµε στους χειρισµούς της κυβέρνησης τόσο στα Ελληνοτουρκικά όσο και στα Ελληνοαλβανικά και Ελληνοσκοπιανά», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, µετά τη συνάντησή του µε τον ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα ήταν, είναι και πρέπει να παραµείνει ένας παράγοντας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή µας», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης

. Στο επίκεντρο της ενηµέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας βρέθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία καθώς και οι διπλωµατικοί σχεδιασµοί της Ελλάδας ενόψει της συµµετοχής της χώρας µας στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως µη µόνιµου µέλους.