«Η Νέα Δημοκρατία πράγματι άλλαξε πορεία, γι' αυτό πήρε τρεις φορές 40%», είπε ο Κυριάκος Μηστοτάκης μιλώντας με τον εκδότη του «Βήματος», Γιάννη Πρετεντέρη, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» και απαντώντας έμμεσα στον Αντώνη Σαμαρά για τα περί «μετάλλαξης της Νέας Δημοκρατίας».

«Ωραίες οι συζητήσεις, αλλά το σκορ μετράει. Και αυτή η πολιτική δικαιώθηκε τρεις φορές, το 2023 σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, όταν κανείς δεν φανταζόταν ότι η ΝΔ θα μπορούσε να διεκδικήσει και πάλι την αυτοδυναμία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» που διοργάνωσε «Το Βήμα».

Μητσοτάκης: Θα μείνω πιστός στις ιδρυτικές αρχές, αλλά θα το προσαρμόσω στην εποχή

«Τα κόμματα εξελίσσονται», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Όταν με εμπιστεύτηκαν και με εξέλεγαν πρόεδρο της ΝΔ το 2016, δεν είπα θα την κρατήσω ίδια. Είπα ότι θα την εξελίξω, θα κάνω νέο άνοιγμα στο Κέντρο, σεβόμενος ότι η ΝΔ είναι μια κεντροδεξιά παράταξη, θα μείνω πιστός στις ιδρυτικές αρχές, αλλά θα το προσαρμόσω στην εποχή», συνέχισε.

«Παρά τη φθορά και την κούραση, που είναι λογικό να υπάρχει, η ΝΔ είναι κυρίαρχη δύναμη πολιτικά, η μόνη με πρόταση και σχέδιο για τη χώρα. Υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο. Αρέσει, δεν αρέσει, υπηρετούμε ένα σχέδιο για το οποίο πήραμε νομιμοποίηση από τον λαό και θα κριθούμε το 2027, κυρίως αν θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που δώσαμε το 2023», πρόσθεσε.

"Καρφιά" Μητσοτάκη σε Σαμαρά: Κάποιοι αναπαράγουν στερεότυπα για να περιγράψουν την κυβέρνηση ως λιγότερο πατριωτική 

«Επειδή από αυτό το βήμα πέρασαν και προκάτοχοί μου, είναι αρκετά σημαντικό να θυμίσουμε ότι αυτό που αποκαλούμε τουρκικό αναθεωρητισμό δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε:

«Μία είναι η διαφορά με την Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει κανένα άλλο θέμα. Και είναι ενδιαφέρον πώς αυτή η θέση διαστρεβλώνεται από κάποιους για να περιγράψουν την κυβέρνηση ως λιγότερο πατριώτες από κάποιους που αναπαράγουν αυτό το στερεότυπο. Κάτι που νομίζω ότι λίγο αφορά την κοινωνία», υπονοώντας τα όσα καταμαρτυρεί στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d6aqjopa4ckh)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι οι γκρίζες ζώνες προέκυψαν στο πεδίο το 1996 - για να προσθέσει ότι «παραβιάσεις και παραβάσεις του FIR είχαμε τα τελευταία 40 χρόνια, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών η Τουρκία την εγείρει σταθερά και η πληγή της Κύπρου είναι ανοιχτή από το 1974».

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο η Ελλάδα το αμφισβήτησε μέσω των συμμάχων της και κατέστησε τη διαφορά ευρωτουρκική, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Είχαμε την απόπειρα της μεταναστευτικής εισβολής στον Έβρο, είχαμε έναν πολύ δύσκολο Αύγουστο του 2020 μετά τη συμφωνία με την Αίγυπτο που αμφισβήτησε στο πεδίο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μια περίοδο μακράς έντασης όπου η Ελλάδα απέκρουε τον αναθεωρητισμό και ενισχυόταν παράλληλα», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Έχουμε μια συνεργασία για το προσφυγικό, κάναμε μια θετική συμφωνία για τη βίζα στα νησιά σε τέτοιο βαθμό που ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι ξενοδόχοι. Ταυτόχρονα έχουμε τη θωράκιση μιας σειράς αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με τον πρόεδρο Ερντογάν έχουμε διερευνήσει αν μπορούμε να μπούμε στον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Σας λέω ανοιχτά ότι δεν βλέπω προοπτική», ξεκαθάρισε.

«Η συζήτηση (με την Τουρκία) συνεχίζεται, αλλά να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα. Και αυτό έχει σημασία, γιατί έχω διαχειριστεί και εποχές που οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν μόνιμα σε επίπεδο συναγερμού. Αν χρειαστεί θα το ξανακάναμε, αλλά ελπίζουμε να μη χρειαστεί», κατέληξε ο πρωθυπουργός.