Καµπανάκι (για την ακρίβεια, καµπάνα και µάλιστα βροντώδης) χτυπά για το σύνολο του πολιτικού συστήµατος και όχι µόνο για την κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας βάσει των τελευταίων δηµοσκοπήσεων (ALCO, Realpolls, Prorata).



Καμπανάκι από τα γκάλοπ: Κυρίαρχη η ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό, αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές 

Η αυτοδυναµία γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ταυτόχρονα όµως καταγράφεται η εξής αντίφαση: οι πολίτες στη µεγάλη πλειοψηφία τους δηλώνουν κατά των κυβερνητικών… συγκολλήσεων. Ωστόσο, η κυβέρνηση διατηρεί την υπεροχή της έναντι της αντιπολίτευσης, παίρνει όµως… κόκκινη κάρτα σε οκτώ βασικά πεδία: στην αντιµετώπιση της ακρίβειας καθώς και της εγκληµατικότητας, στους µισθούς και τις συνθήκες εργασίας, στις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστηµα, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην εξωτερική πολιτική και στη διαφάνεια-αξιοκρατία.



Απογοητευµένοι οι πολίτες

Η κατάσταση στη χώρα οδηγεί µάλιστα τους περισσότερους πολίτες να αισθάνονται απογοήτευση, απελπισία, ανησυχία, φόβο. Έξι στους δέκα δηλώνουν πως δεν βγάζουν εύκολα τον µήνα ή καλύπτουν µόνο τα αναγκαία, οκτώ στους δέκα ότι δεν είναι ευχαριστηµένοι µε την κυβερνητική πολιτική και επτά στους δέκα θεωρούν πως η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Τα παραπάνω ωστόσο δεν αποτελούν πρόκληση µόνο για τη Νέα ∆ηµοκρατία που -προσώρας- δεν εξασφαλίζει αυτοδυναµία, αλλά και για την αντιπολίτευση που επίσης καλείται να αναδιαµορφώσει την ατζέντα της µε στόχο την επαναπροσέγγιση της εκλογικής βάσης, η οποία -όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις-, ταλανίζεται από µεγάλο κενό πολιτικής εκπροσώπησης.


Το ενδεχόµενο σχηµατισµού κυβέρνησης συνεργασίας 

Το ενδεχόµενο σχηµατισµού κυβέρνησης συνεργασίας πάντως δεν κερδίζει τους πολίτες, ενδυναµώνοντας έτσι την εικόνα ρευστοποίησης του πολιτικού συστήµατος. Μια κυβερνητική συνεργασία µεταξύ Ν∆ και ΠΑΣΟΚ βρίσκει αντίθετο το 53% του γενικού συνόλου. Το ίδιο αρνητικοί -σε ποσοστό 56%- είναι οι πολίτες και στην προοπτική συµπόρευσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το 57% του γενικού συνόλου των ψηφοφόρων επίσης δηλώνει πως δεν θα επιθυµούσε τη συνεργασία της Ν∆ µε κόµµατα όπως η Ελληνική Λύση, η Φωνή Λογικής και η ΝΙΚΗ. Με δεδοµένο όµως πως η αυτοδυναµία εξασφαλίζεται µε ποσοστό άνω του 36%, η µέχρι τώρα εικόνα κάνει τον σχηµατισµό σταθερής κυβέρνησης δύσκολη εξίσωση.

Η Νέα ∆ηµοκρατία παραµένει πρώτο κόµµα µε προβάδισµα άνω των 8 µονάδων, κινείται όµως σε ποσοστά από 24% έως 29%. Το ΠΑΣΟΚ έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση µε ποσοστά 13,4%-18,5% και, σύµφωνα µε την ALCO, κερδίζει στη «µάχη» του Kέντρου (35%) έχοντας διαφορά 15 µονάδων από το κυβερνών κόµµα. Την τρίτη θέση διεκδικούν Ελληνική Λύση (5,9%-9%) και ΚΚΕ (5,9%-9%), που ενδεχοµένως να βρουν µπροστά τους τη Φωνή Λογικής καθώς συγκεντρώνει έως 5,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει απώλειες (5,7% έως 8%), ενώ το Κίνηµα ∆ηµοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη µπαίνει στη Βουλή (3% έως 5,1%). Η συσπείρωση στη Ν∆ καταγράφεται (ALCO) στο 57% και το ΠΑΣΟΚ στο 89%. Η µεγαλύτερη πληγή του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει συσπείρωση µόλις… 36%, είναι το Κίνηµα ∆ηµοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς καταγράφονται διαρροές που φτάνουν το 20%. Η Κουµουνδούρου όµως χάνει σηµαντικά και ως προς το ΠΑΣΟΚ (12%).

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή