Θέµα ηµερών είναι η κατάθεση του πέµπτου αιτήµατος εκταµίευσης από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώνει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Νίκος Παπαθανάσης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το Αναπτυξιακό Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων εκτελείται κανονικά και δεν υπάρχει καµία περίπτωση να µείνει απλήρωτο οποιοδήποτε έργο εκτελείται και για το οποίο έχει συναφθεί σύµβαση εντός των τοµεακών προγραµµάτων.

Αναφορικά µε τον Προϋπολογισµό, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρει ότι οι προβλέψεις του έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα µε κοινωνικό πρόσηµο και εξηγεί τον τρόπο µε τον οποίο τα επιπλέον έσοδα που παρουσιάζει θα επιστρέφουν στην κοινωνία, µε στόχο την ενίσχυση της εθνικής πολιτικής.



Σήµερα ψηφίζεται ο Προϋπολογισµός του 2025, ο οποίος έχετε δηλώσει πως αποτυπώνει τη χειροπιαστή βελτίωση της οικονοµίας. Η αντιπολίτευση, όµως, µιλά για έναν Προϋπολογισµό που ευνοεί τους λίγους. Πώς απαντάτε;

Οι προβλέψεις του Προϋπολογισµού του 2025 έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα µε κοινωνικό πρόσηµο. Αποδεικνύουν στην πράξη πως τα αποτελέσµατα της οικονοµικής προόδου και της αντιµετώπισης της φοροδιαφυγής µπορούν να επιστραφούν στην κοινωνία, χωρίς να θίγονται η δηµοσιονοµική στοχοθεσία και ο σεβασµός στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η Βουλή και οι πολίτες θα κρίνουν αν ευνοούν τους «λίγους» διατάξεις όπως οι νέες αυξήσεις των συντάξεων κατά 2,4%, η οριζόντια αύξηση των µισθών στο ∆ηµόσιο, ώστε ο εισαγωγικός µισθός να µην υπολείπεται του κατώτατου µισθού, τα κίνητρα προσέλευσης ιατρών σε άγονες περιοχές, οι αυξήσεις κατά 20% στις αποζηµιώσεις των νυχτερινών των ενστόλων και οι αυξήσεις του φοιτητικού στεγαστικού επιδόµατος για τα περιφερειακά πανεπιστήµια. Ή η µονιµοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις µε οπτική ίνα, η απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρου 15% συµβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών, η φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων, που ενισχύουν το διαθέσιµο εισόδηµα των συµπολιτών µας. Είναι για τους «λίγους» η έκτακτη οικονοµική ενί σχυση που θα δοθεί, σε λίγες µέρες, στους συνταξιούχους, στους δικαιούχους επιδόµατος παιδιού ή στους δικαιούχους επιδοµάτων αναπηρίας και ΑµεΑ, στους ανασφάλιστους υπερήλικες και στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος; Περιµένουµε από την αντιπολίτευση, µε την ψήφο της, να πάρει θέση. Τα υπόλοιπα αποτελούν µαγικές συνταγές και έωλους λαϊκισµούς, που βρίσκο νται µακριά από την αλήθεια, τις ανάγκες των συµπολιτών µας και τις σύνθετες προκλήσεις της εποχής.



Ο Προϋπολογισµός παρουσιάζει αυξηµένα έσοδα, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα µέτρα για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής. Πού θα πάνε αυτά τα χρήµατα και µε ποιον τρόπο θα επιστραφούν στην κοινωνία, όπως έχετε δεσµευτεί;

Τα αυξηµένα έσοδα προέρχονται από την ανάπτυξη της οικονοµίας, την αύξηση των µισθών και τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας - µισό εκατοµµύριο στη διάρκεια της πενταετίας διακυβέρνησης της χώρας από τις κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και, βεβαίως, όπως επισηµαίνετε, από τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εξασφαλίζει περισσότερα έσοδα για το ∆ηµόσιο, συνδυάζοντας τη µείωση των φόρων µε τις πρωτοβουλίες για την έµπρακτη πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα επιπλέον έσοδα επιστρέφουν στην κοινωνία και στην περαιτέρω ενίσχυση της εθνικής πολιτικής. Επιστρέφουν στην Υγεία -και ειδικά στα νοσοκοµεία-, στην Παιδεία και στις δηµόσιες επενδύσεις, όπου οι αντίστοιχοι προϋπολογισµοί υπερδιπλασιάζονται έναντι του 2019 και αυξάνονται ακόµα περισσότερο από αυτούς του 2024. Οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος συνοµιλητής µπορεί να το διαπιστώσει διαβάζοντας χωρίς µικροπολιτικό καιροσκοπισµό τα επίσηµα στοιχεία. Το σηµαντικότερο, όµως, είναι ότι οι συµπολίτες µας θα δουν το κοινωνικό µέρισµα της ανάπτυξης στην καθηµερινότητά τους, στην αύξηση των εισοδηµάτων και του οικογενειακού προϋπολογισµού τους.



Πότε θα υποβληθεί το πέµπτο αίτηµα εκταµίευσης από το Ταµείο Ανάκαµψης για επιδοτήσεις και δάνεια και πώς τοποθετείστε στην κριτική για καθυστερήσεις στην απορρόφηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταµείο Ανάκαµψης;

Εχουµε ικανοποιήσει την πλειονότητα των µεταρρυθµίσεων και των οροσήµων (κάποια βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης) και η κατάθεση του πέµπτου αιτήµατος είναι θέµα ηµερών. Με την εκταµίευσή του θα µπουν στην οικονοµία επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 18,2 δισ. ευρώ που ήδη έχουν εκταµιευθεί, µε αποτέλεσµα να έχει υλοποιηθεί πάνω από το 50% του συνολικού προϋπολογισµού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Εποµένως, η πορεία υλοποίησης του Ταµείου Ανάκαµψης βρίσκεται εντός των στόχων, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι το σύνολο των αιτηµάτων πληρωµής που κατέθεσε η χώρα αξιολογήθηκαν θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, η πορεία των απορροφήσεων τα επόµενα χρόνια θα είναι εκθετική, καθώς τα έργα έχουν αποκτήσει νοµικές δεσµεύσεις, διατηρώντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις µεταξύ των 27 κρατών-µελών της Ε.Ε.



Πώς προχωρά η πορεία υλοποίησης του Αναπτυξιακού Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων; Στο τέλος κάθε χρονιάς καταγράφονται προβλήµατα στην εκταµίευση πόρων αποπληρωµής έργων. Θα έχουµε και φέτος τα ίδια προβλήµατα;

Το Αναπτυξιακό Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων εκτελείται κανονικά. Μάλιστα, έπειτα από τις δύο αυξήσεις στον Προϋπολογισµό του εντός του 2024, θα αγγίξει τα 14,1 δισ. το 2025 -ποσό υπερδιπλάσιο από το 2019-, χωρίς να προσµετρώνται οι δανεικοί πόροι του Ταµείου Ανάκαµψης. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καµία περίπτωση να µείνει απλήρωτο οποιοδήποτε έργο εκτελείται και για το οποίο έχει συναφθεί σύµβαση εντός των τοµεακών προγραµµάτων, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από τον κρατικό προϋπολογισµό. Ηδη είµαστε σε επικοινωνία µε όλες τις Περιφέρειες, ώστε να αποπληρώσουν τις όποιες υποχρεώσεις έχουν εντός του έτους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής