Την εκκίνηση για έναν «οδικό χάρτη» 30 μηνών θα σηματοδοτήσει η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της Κυριακής στη Βουλή, που θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση και ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού 2025: τόσο είναι το διάστημα που μεσολαβεί από την ομιλία του πρωθυπουργού μέχρι τις κάλπες των επόμενων εθνικών εκλογών.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης -με τις νέες ελαφρύνσεις και μειώσεις φόρων και την ενίσχυση του εισοδήματος-, θα αναδείξει τη δυναμική που έχουν τα μέτρα του συγκεκριμένου Προϋπολογισμού, τα οποία αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, το προοίμιο για… ενάμιση ακόμα Προϋπολογισμό, μέχρι δηλαδή τα μέσα του 2027.

Η εφαρμογή των μέτρων αυτών, που θα ψηφιστούν σήμερα, Κυριακή, στην Ολομέλεια της Βουλής, θα οδηγήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, στη συνέχεια σε ένα άλμα, σε ακόμα καλύτερες οικονομικές και αναπτυξιακές επιδόσεις και, άρα, σε μεγαλύτερα περιθώρια κοινωνικών παροχών. Ολα αυτά, όπως θα υπογραμμίσει, μέσα στο πλαίσιο πάντα της σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής, που σέβεται τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας και αναγνωρίζει τις δημοσιονομικές της δυνατότητες.



Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του για τον Προϋπολογισμό

Ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στη συζήτηση αυτή στη Βουλή και με τον αέρα διεθνών δημοσιευμάτων: Χαρακτηριστικά, ο βρετανικός «Economist» τοποθετεί τη χώρα μας στις πέντε κορυφαίες οικονομίες το 2024 και σημειώνει πως «η Ελλάδα και η Ιταλία, άλλοτε χαρακτηριστικές των δεινών της ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή ανάκαμψή τους», ενώ η γερμανική «Die Zeit» φιλοξενεί ρεπορτάζ με τίτλο «Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: Αυτό που δεν περίμενε κανείς», σημειώνοντας ότι η οικονομία της χώρας μας έφτασε να αναπτύσσεται πιο γρήγορα ακόμα κι από αυτή της Γερμανίας.



Οι παρεμβάσεις για τις τράπεζες

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, παράλληλα με την ανάλυση της πολιτικής που οδηγεί στα θετικά αυτά δημοσιεύματα έγκριτων Μέσων, να συμπεριλάβει και τρεις «εκπλήξεις»: η πρώτη, που ουσιαστικά έχει ήδη προαναγγελθεί, θα είναι μια παρέμβαση με στόχο μια πιο εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία των τραπεζών, προς όφελος των δανειοληπτών και των καταθετών, με μείωση συγκεκριμένων χρεώσεων και προμηθειών, που αγγίζουν μεγάλο φάσμα πολιτών, επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ και να ασκήσει σκληρή κριτική στις προτάσεις που κατέθεσε για τις τράπεζες και στις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε στην πορεία του αυτή.


Η έκπληξη για τους ένστολους

Η δεύτερη έκπληξη, που μελετάται στη λεπτομέρειά της μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφορά στους ενστόλους. Τον Σεπτέμβριο, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης της νυχτερινής απασχόλησης στις Ενοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική, τονίζοντας πως πρόκειται για «μια αναγνώριση, μικρή ασφαλώς, για την προσφορά τους, στην οποία, όμως -το γνωρίζει καλά και το οικονομικό επιτελείο-, κατέληξα εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο».

Εκτοτε, έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να διερευνήσει κάθε πιθανότητα να διευρυνθεί η στήριξη στα λεγόμενα Σώματα Ασφαλείας. Εφόσον οι αριθμοί τελικά «βγαίνουν», ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ανακοινώσει την αναγνώριση της εργασίας των ενστόλων ως επικίνδυνης, δρομολογώντας βέβαια παράλληλα τη θεσμοθέτηση του αντίστοιχου επιδόματος. «Οι μισθοί των ενστόλων στην Ελλάδα είναι λίγο καλύτεροι από τους μέσους μισθούς στον δημόσιο τομέα, αλλά όντως υπάρχει ένα ζήτημα, ιδίως λόγω του μεγαλύτερου κόστους ζωής στην Αθήνα σε σχέση με την επαρχία», αναγνώρισε πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ελάφρυνση για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Η τρίτη έκπληξη που φέρεται να επιφυλάσσει ο πρωθυπουργός για το κλείσιμο της συζήτησης του Προϋπολογισμού είναι μια ελάφρυνση που θα αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους -με τη νέα χρονιά πάντοτε- και η οποία επίσης μέχρι τελευταίας στιγμής υπολογιζόταν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το πόσους ακριβώς και με ποιον τρόπο μπορεί να καλύψει.

Η διεθνής συγκυρία μόνο απαρατήρητη δεν περνάει από το Μαξίμου και αυτό είναι κάτι στο οποίο θα δώσει ξεχωριστή έμφαση στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης: εν μέσω σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων και ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και την ώρα που χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αδυνατούν να περάσουν Προϋπολογισμούς από το Κοινοβούλιο, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με σταθερότητα και η κυβέρνηση δίνει λύσεις όχι σε όλα, αλλά σίγουρα σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Δημοσιεύθηκε στα παραπολιτικά στις 14.12.2024