«Στα υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα δεν απαντάμε ούτε με αυταρέσκεια, ούτε με δημαγωγία, αλλά με οικονομικά υπεύθυνες και πραγματικά κοινωνικά ευαίσθητες λύσεις. Δεν είναι εποχή για λαϊκισμό και για μαγικές συνταγές. Είναι η εποχή της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας, του μέτρου οπου για τη Νέα Δημοκρατία είναι και στοιχεία πολιτικής ταυτότητας», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2025 στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να διατυπώνουν τις απόψεις τους, διερωτήθηκα αν το όραμα της ελληνικής αντιπολίτευσης με την εικόνα της μαυρίλας, την οποίαν όλοι ανεξαιρέτως παρουσίασαν, αν το όραμα της ελληνικής αντιπολίτευσης είναι να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στο 2019. Και εν πάση περιπτώσει εδώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, μου φαίνεται στην πράξη έχει απομακρυνθεί απ’ αυτό το όραμα[…] τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη φαίνεται να εγκαταλείπει τα επιτεύγματα τα σπουδαία της περιόδου 2015 -2019, τώρα βρήκε το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη να καταστήσει όραμά του την επιστροφή το 2019;». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Εάν δεν το ξέρετε έχουν μεσολαβήσει εκλογές του 2023 και στις εκλογές ο λαός έδωσε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα ήθελα όλοι μας να σκεφτούμε δέκα χρόνια μετά την κορύφωση της κρίσης τι θα συνέβαινε εάν ορισμένα από αυτά που υποσχέθηκαν οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης τι θα γινόταν εάν γίνονταν πράξεις. Κόμμα μας προέτρεψε να μην πληρώσουμε τα διμερή δάνεια διότι το χρέος κατά τη γνωστή θεωρία είναι επαχθές και απεχθές. Οφείλω να ενημερώσω ότι εάν το έκανε μία κυβέρνηση αυτό θα σήμαινε χρεοκοπία. Δεύτερον υπήρξαν διάφοροι πολιτικοί αρχηγοί μας είπαν μην είστε τόσο πιστοί στους δημοσιονομικούς κανόνες διότι τα πλεονάσματα καταστρέφουν τους στόχους».

"Τα πρωτογενή πλεονάσματα που πετυχαίνουμε είναι στήριγμα της οικονομίας απέναντι σε διεθνώς αβέβαιους καιρούς"

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα που πετυχαίνουμε είναι στήριγμα της οικονομίας απέναντι σε διεθνώς αβέβαιους καιρούς. Στην Ευρωζώνη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θυμήθηκε να κάνει αυτή την κριτική, είχε πετύχει ως κυβέρνηση πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς ανάπτυξη. Ενώ εμείς συνδυάζουμε πλεονάσματα, με δημοσιονομική σταθερότητα, και ρυθμούς ανάπτυξης, πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημείωσε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης.

«Κάνετε κριτική σε μια κυβέρνηση η οποία συνδυάζει με έναν πολύ υγιή τρόπο τη δημοσιονομική σταθερότητα, τα πρωτογενή πλεονάσματα με την ανάπτυξη που είναι από τις υψηλότερες σε ολόκληρη την ΕΕ. Κριτική λοιπόν από τον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά γι αυτό, δεν πρόκειται να δεχθούμε» συνέχισε.

«Κάτι άλλο, το οποίο ακούστηκε και μάλιστα από ένα κόμμα που δεν το λες και της ακραίας Αριστεράς, ήταν ότι όσα επετεύχθησαν τα τελευταία χρόνια επετεύχθησαν περίπου αυτόματα. Κάποιος συνάδελφος μάλιστα, αυτός που υποστήριξε την άποψη αυτή, παρομοίωσε τη θετική εξέλιξη με τα δικά του ψάρια, τα οποία μεγαλώνουν κάθε μέρα. Αυτή η τοποθέτηση αγνοεί προφανώς τις τεράστιες αλλαγές που έχουν γίνει με τις μειώσεις φόρων, με τις διαδοχικές μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εργασιακή νομοθεσία που υιοθετήσαμε. Συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικές ήταν αυτές που έφεραν την Ελλάδα στο να έχει θετικές επιδόσεις στην ανάπτυξη», τόνισε άλλο σημείο.

Χατζηδάκης για προϋπολογισμό: Πληθωρισμός, στεγαστικό και τράπεζες οι προτεραιότητες

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συζήτησης παρουσιάστηκαν τρία σημαντικά ζητήματα. Ο πληθωρισμός, το στεγαστικό και το τραπεζικό.

-Πληθωρισμός

«Ο συσσωρευμένος πληθωρισμός πιέζει τα νοικοκυριά, και ακόμα περισσότερο τους ασθενέστερους. Πρώτοι το αναγνωρίζουμε και ποτέ δεν ξεχνάμε τα όσα έχει να διαχειριστεί καθημερινά κάθε νοικοκυριό. Ορθή η επισήμανση, λάθος η προσπάθεια να παρουσιαστεί το πρόβλημα ως αποκλειστικά ελληνικό, καθώς απασχολεί όλο τον πλανήτη, εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια», σχολίασε αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα κινήθηκε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο: Καλάθι βασικών ειδών, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για βασικά είδη, απαγόρευση εκπτώσεων σε προϊόντα που ανατιμήθηκαν, πύκνωση των ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τη ΔΙΜΕΑ, επιβολή αυστηρών προστίμων. Και φυσικά αυξήσεις των συντάξεων και των μισθών, και ιδιαίτερα του κατώτατου.

Το πρόβλημα είναι σε αποκλιμάκωση και οι εκτιμήσεις δείχνουν πως διεθνώς περιορίζεται ο πληθωρισμός. Οι αυξήσεις μισθών, τόσο το 2025 όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό, όσο και τα επόμενα χρόνια, θα κάνουν σχετικά καλύτερη την καθημερινότητα των νοικοκυριών. Το δύσκολο κομμάτι της κρίσης είναι πίσω μας. Και πάντως αυτή δεν αντιμετωπίζεται διεθνώς με μαγικές συνταγές, αλλά με στέρεες και υπεύθυνες πολιτικές», ανέφερε επίσης ο κ. Χατζηδάκης.

-Στεγαστικό

Αναφερόμενος στο στεγαστικό επεσήμανε ότι «το πρόβλημα είναι πράγματι οξύ. Την προηγούμενη δεκαετία είχαμε πτώση των τιμών και των ενοικίων, προς όφελος των ενοικιαστών και επί ζημία των ιδιοκτητών, ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο» είπε. «Η χώρα μας για πολλά χρόνια δεν είχε στεγαστική πολιτική, η οποία επανεκκίνησε από το 2022, με διαφορετικούς πυλώνες: το πρόγραμμα «Σπίτι μου 1», και από τις αρχές του 2025 το «Σπίτι μου 2», μέσα από τα οποία 30.000 νέοι και νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν δικό τους σπίτι με ευνοϊκούς όρους. Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω». Τα προγράμματα Κοινωνικής Αντιπαροχής που ξεκινούν. Τα στεγαστικά επιδόματα σε δεκάδες χιλιάδες οικονομικά ασθενέστερους. Τις παρεμβάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τη Golden Visa. Τα κίνητρα για ιδιοκτήτες να διαθέσουν τις κατοικίες τους για μακροπρόθεσμες μισθώσεις. Και οι πρωτοβουλίες που ανακοινώνονται για τη συμβολή των τραπεζών στην αντιμετώπιση του ζητήματος».

-Τράπεζες

«Οι επισημάνσεις που ακούστηκαν έχουν κάποιες πλευρές δικαίου. Και πάλι όμως υπήρξε μια δημαγωγική και ακραία προσέγγιση», τόνισε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης.

«Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να έχουμε από τη μία ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και από την άλλη ένα τραπεζικό σύστημα, που θα λειτουργεί όντως υπέρ της οικονομίας και της κοινωνίας. Χωρίς να κάνει τους πολίτες να αισθάνονται αποκλεισμένοι από αυτό ή ακόμα περισσότερο θύματά του. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, που κλήθηκαν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες από την τσέπη τους. Ο λαϊκισμός και εδώ δεν είναι λύση, αλλά επιδεινώνει το πρόβλημα».

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε στο Σώμα τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σχετικά με την προστασία των καταναλωτών. Συγκεκριμένα μίλησε για τη χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα, για τη στήριξη του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, για το υποχρεωτικό IRIS, για τη νομοθετική παρέμβαση για μείωση των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές κατά 50%, για την επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού, για τις αφορολόγητες τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, για τη δραστηριοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Και επιπλέον δέσμη μέτρων, που συνδυάζει την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις δικαιότερες προμήθειες και την ενεργότερη συμβολή των τραπεζών στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος.

Όπως εξήγησε «υπάρχουν ακόμα ανοιχτές πληγές από την περασμένη δεκαετία, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα προσχωρήσουμε στην ισοπέδωση και το μηδενισμό της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Μάλιστα έσπευσε να υπενθυμίσει τις επιτυχίες αλλά και την πρόοδο των τελευταίων 5,5 ετών (ταχύτερη ανάπτυξη με έως και υπερδιπλάσιους ρυθμούς από την ΕΕ, η μεγαλύτερη μείωση ανεργίας και δημοσίου χρέους στην ΕΕ, η μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών), που δεν είναι επιτυχίες μόνο της κυβέρνησης, αλλά όλων των Ελλήνων. «Είναι λυπηρό, την ώρα που η συλλογική εθνική προσπάθεια αναγνωρίζεται διεθνώς, αλλάζοντας την εικόνα και τις προοπτικές της πατρίδας μας, η αντιπολίτευση να προβάλλει συνεχώς τον κακό της εαυτό. Και να βγάζει το άγχος της μη τυχόν και νιώσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ένα ίχνος υπερηφάνειας, που η Ελλάδα έχει βγάλει επιτέλους το κεφάλι της από το νερό», σημείωσε με νόημα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Εάν δεν πείθεστε υπάρχουν οι διεθνείς οργανισμοί. Την προηγούμενη εβδομάδα ο προϋπολογισμός μας ήταν ανάμεσα στους οκτώ που πέρασαν από την Κομισιόν χωρίς καμία παρατήρηση. Οι διεθνείς οίκοι μας αναβαθμίζουν και μέσα στην επενδυτική βαθμίδα. Φέρτε μου ένα δημοσίευμα ξένου ΜΜΕ που να μιλάει αρνητικά για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Για όσα δανειστήκαμε πέρυσι οι έλληνες πολίτες θα πληρώσουν 800 εκατ. λιγότερα σε βάθος δεκαετίας. Είμαστε η χώρα με το ταχύτερα μειούμενο χρέος και δανειζόμαστε φτηνότερα από Ιταλία και Γαλλία».

"Το 2025 εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα προχωρήσουμε σε νέες ελαφρύνσεις και μειώσεις φορών

«Το 2025 εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα προχωρήσουμε σε νέες ελαφρύνσεις και μειώσεις φορών. Από τον Ιανουάριο μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2025 θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα τα πρώτα μη κρατικά ΑΕΙ διότι μετατρέπουν την Ελλάδα σε διεθνές οικονομικό κέντρο. Στις 27 χώρες της Ε.Ε είμαστε έκτοι στην απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Ο μέσος μισθός θα κινηθεί ανοδικά και το 2025. Θα κάνουμε και με το παραπάνω πραγματικότητα τις δεσμεύσεις μας. Οι δαπάνες για την υγεία έχουν ανέβει κατά 75%. Δεν χαρίζουμε στην αριστερά το μονοπώλιο της καρδιάς. Ο προϋπολογισμός του 2025 αποτυπώνει μία χώρα που προχωράει μπροστά. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους όλου του οικονομικού επιτελείου τον εισηγητή της ΝΔ, τους ειδικούς αγορητούς αλλά και όλους τους συναδέλφους της Κ.Ο που στηρίζουν τη μεγάλη ανορθωτική προσπάθεια της ΝΔ. Μαζί προχωράμε την προσπάθεια για να ανέβουμε ψηλότερα», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Δεν είναι εποχές για νέα λαϊκίστικα πειράματα. Τα πληρώσαμε πανάκριβα. Είναι η εποχή της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και του μέτρου. Για τη ΝΔ είναι η παρακαταθήκη του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δεν δηλώνουμε θαυματοποιοί. Δεν δηλώνουμε ότι θα μετατρέψουμε τη χώρα σε Νορβηγία και Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα ανεβαίνει επειδή το μείγμα πολιτικής συνδυάζεται με την πολιτική σταθερότητα. Χρέος μας είναι από τη μία, να αποφύγουμε με κάθε τρόπο την αυταρέσκεια, τη θριαμβολογία και την αίσθηση πως δεν υπάρχουν πράγματι προβλήματα προς αντιμετώπιση. Και από την άλλη, να κλείσουμε τα αυτιά μας στο λαϊκισμό, που είναι το εθνικό καρκίνωμα, και να μείνουμε πιστοί στο δρόμο των σύγχρονων και αποτελεσματικών αλλαγών. Η μάχη αυτή είναι για την Ελλάδα και μαζί την κερδίζουμε κάθε μέρα», είπε κλείνοντας ο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών