Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και τις εκπλήξεις που περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού για τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα στη διεθνή πολιτική σκηνή, μέσα βέβαια σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο.

Στις 11:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι’, παρουσία του Μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία.

Στις 12:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, Nabih Berry, στο μέγαρο Ain el-Tineh.

Στις 12:40 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, Najib Mikati, στο μέγαρο Grand Serail. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.



Στον Λίβανο ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ισχυρό μήνυμα

Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει το εξ αναβολής προγραμματισμένο του ταξίδι στον Λίβανο, στέλνοντας, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ισχυρό μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή και στήριξης του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας που επετεύχθη στις 26 Νοεμβρίου με το Ισραήλ.

«Αύριο, κ. πρόεδρε, θα βρεθώ στον Λίβανο, στην πρώτη επίσκεψη ευρωπαίου πρωθυπουργού στη χώρα μετά την τελευταία ανακωχή και τις εξελίξεις στη Συρία, κάτι που επιβεβαιώνει τον ρόλο της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή, με αυτή την κυβέρνηση να κρατά ταυτόχρονα σταθερά το τιμόνι του τόπου», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής.



Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και σημασίας

Η επίσκεψη, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, είναι υψηλού συμβολισμού και σημασίας, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης τρίτης χώρας – και μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – που επισκέπτεται την Βηρυτό μετά τη συμφωνία εκεχειρίας και φυσικά ο πρώτος μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη γειτονική Συρία. Στέλνει έτσι έμπρακτα το μήνυμα του ισχυρού ρόλου και της παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή.

Η Ελλάδα και ο Λίβανος συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας. Στις συζητήσεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, αναμένεται να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου – ανάμεσά τους και οι Ένοπλες Δυνάμεις που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμη με την ελληνική κοινότητα του Λιβάνου.


«Έχουμε ρόλο και λόγο στο τι γίνεται σήμερα στη Συρία»

«Τη Δευτέρα θα είμαι στον Λίβανο, για να κάνω το προγραμματισμένο ταξίδι, αλλά προσέξτε σε πόσο διαφορετικές συνθήκες. Θα ήμουν στον Λίβανο πριν από δέκα μέρες, όταν δεν είχε ακόμα καταρρεύσει η Συρία. Σήμερα, προφανώς, το ταξίδι αυτό αποκτά μία ξεχωριστή σημασία, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το τι συμβαίνει στον Λίβανο αλλά και το τι συμβαίνει στην Συρία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας με τον εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα» Γιάννη Πρετεντέρη, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η εφημερίδα σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Αυτό το οποίο γίνεται στην Συρία», όπως επεσήμανε στην ίδια του τοποθέτηση, «είναι μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με τις σταθερές που γνωρίζαμε στη Μέση Ανατολή. Ουσιαστικά τίθεται εν αμφιβόλω ένα οικοδόμημα, το οποίο πρέπει να επιστρέψει κανείς πίσω, ενδεχομένως μέχρι και στο 1917, όταν χαράχτηκαν στον χάρτη, με ευθείες γραμμές τότε, σύνορα στη Μέση Ανατολή. Και εμείς, προφανώς, έχουμε ρόλο και λόγο στο τι γίνεται σήμερα στη Συρία, για τρεις λόγους: πρώτον, γιατί είμαστε πολύ κοντά. Δεύτερον, διότι είμαστε οι φυσικοί θεματοφύλακες του ορθόδοξου στοιχείου και στον Λίβανο και στην Συρία, ελληνόφωνου και αραβόφωνου. Άρα, η διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων έχει τεράστια σημασία».


Το μεταναστευτικό στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία αλλά και συνολικά η στάση της Ευρώπης απέναντι στη νέα πολιτική πραγματικότητα στη Δαμασκό και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή θα τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μεθαύριο, Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024 (προηγείται η Σύνοδος Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων). Στα περισσότερα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι ξεκάθαρη πλέον η βούληση να αξιοποιηθεί η συγκυρία αυτή για να μπει ένα φρένο στις μεταναστευτικές ροές από τη Συρία, αλλά και για να βρεθεί ένας τρόπος να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι επιστροφές μεταναστών και προσφύγων στη Συρία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει συνολικά στην γρήγορη υιοθέτηση μιας νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών και στον καθορισμό ενός ενιαίου πλαισίου, κάτι που θα στείλει το μήνυμα και στους διακινητές αλλά και σε αυτούς που γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, ότι αν έρθουν στην Ευρώπη έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιστρέψουν στην χώρα από την οποία ήρθαν.