Οκτώ υπουργοί θα περάσουν σήμερα το πρωί την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου για μια κλειστή σύσκεψη για τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους ανήλικους – ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συγκεκριμένο θέμα και στην ανάγκη που προτάσσει να τεθεί σε εφαρμογή ένας ενιαίος εθνικός σχεδιασμός, ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος.



Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα μέτρα που εξετάζονται για τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους ανήλικους

Το kids wallet, οι γονικοί έλεγχοι, η πίεση προς την Ε.Ε. για λήψη μέτρων είναι ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζονται, με τις τελικές ανακοινώσεις να γίνονται σε δεύτερο χρόνο και σίγουρα όχι άμεσα.

Ήδη, στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει πως «γινόμαστε μάρτυρες των αρνητικών επιπτώσεων της ψηφιακής τεχνολογίας και των αλγορίθμων που καθοδηγούνται από την τεχνητή νοημοσύνη στην ψυχική υγεία των παιδιών μας και των εφήβων μας». Είχε προσθέσει δε πως «αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι η εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με κατάθλιψη, αισθήματα απομόνωσης, στέρηση ύπνου και εθισμό», καταλήγοντας ως εξής: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επικροτώ πρωτοβουλίες όπως αυτή που ανακοίνωσε η Αυστραλία για τη θέσπιση ηλικιακού κριτηρίου στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τεχνολογίες επαλήθευσης της ηλικίας που δεν μπορούν να παρακαμφθούν. Και άλλοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους».



Το πλάνο για την εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό εθισμό ανηλίκων

Παύλος Μαρινάκης, Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Μυλωνάκης, Δημήτρης Παπαστεργίου, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Σοφία Ζαχαράκη, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, είναι οι υπουργοί που αναμένεται να συμμετέχουν στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση που θα γίνει στο Μαξίμου με στόχο σε αδρές γραμμές να συμφωνηθεί ένα σχέδιο που σύντομα θα αποκτήσει σάρκα και οστά και θα υλοποιηθεί. Ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου θα παρουσιάσει το προτεινόμενο πλάνο για την εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό εθισμό ανηλίκων, όπου εμπλέκονται όπως είναι προφανές και άλλα συναρμόδια υπουργεία.

Όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο ίδιος, «το ένα κομμάτι είναι το τι κάνουμε εμείς στα κινητά των παιδιών μας, και σήμερα υπάρχουν εφαρμογές που επιτρέπουν τον έλεγχο, όμως θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο άμεσο, πιο εύκολο, πιο απτό για τους γονείς, άρα θα μπορούσε και εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός παιδικού πορτοφολιού μέσω του οποίου θα γίνεται ο ηλικιακός έλεγχος. Αλλά αυτό το οποίο κυρίως πρέπει να γίνει δεν είναι τόσο στο κινητό του παιδιού όσο στο περιεχόμενο, το οποίο οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών πιστεύουν, δηλαδή το πώς θα μπορέσουμε ως Ευρώπη ενωμένη να περιορίσουμε τη χρήση ακατάλληλου υλικού, ειδικά σε περιπτώσεις που οι πλατφόρμες ξέρουν πως από την άλλη πλευρά υπάρχουν παιδιά».

Η δε υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κυρία Ζαχαράκη είχε σημειώσει από την πλευρά της πως «είναι πολύ σημαντική αυτή η προσθήκη του Kids Wallet, αυτή δηλαδή η ειδική εφαρμογή η οποία θα κατεβαίνει στο κινητό και θα αποτρέπει την πρόσβαση σε ορισμένες σελίδες. Θα βάζεις ο γονέας, ο κηδεμόνας κάποιες λέξεις οι οποίες στο παιδί θα είναι απαγορευμένες, άρα δεν μπορεί να μπαίνει στην αντίστοιχη ιστοσελίδα».


Η κοινή δράση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέτρα που είναι ζητούμενο σε ενωσιακό επίπεδο, ο κ Παπαστεργίου είχε αναδείξει την ταχεία αντίδραση και τις συγκεκριμένες αποφάσεις που απαιτούνται για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε. «Κάθε κράτος μπορεί να πάρει τα δικά του μέτρα. Πρέπει όμως και από κοινού να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να αναγκαστούν οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μην στοχεύουν από κατασκευής στον εθισμό των χρηστών, ειδικά όταν ξέρουν πως από την άλλη πλευρά υπάρχουν ανήλικοι», υπογράμμισε στις Βρυξέλλες.