Ολα του γάµου δύσκολα» θα µπορούσε να είναι ο τίτλος του έργου για την Κεντροαριστερά, καθώς σε καθηµερινή βάση ανακύπτουν στην πολιτική επικαιρότητα ζητήµατα που καταδεικνύουν τις δυσκολίες συνεννόησης µεταξύ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Αυτό που είναι εµφανές είναι η καχυποψία που επικρατεί µεταξύ των βασικών παικτών του χώρου, δεδοµένου ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνεται από κάποια πλευρά συναντά την αµφισβήτηση, την ίδια ώρα που αναζητούνται και τα κίνητρα που υπάρχουν πίσω από κάθε σχετική πρωτοβουλία.

Η πρόταση, για παράδειγµα, που έκανε ο κ. Χαρίτσης στο πρόσωπο του Χρήστου Ράµµου για τη θέση του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας αφετηριακά θεωρήθηκε πως µπορεί να φέρει πιο κοντά τα κόµµατα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Εντέλει, φαίνεται ότι έγινε ακριβώς το ανάποδο, από τη στιγµή που η Χ. Τρικούπη και η Κουµουνδούρου πήραν διακριτικές αποστάσεις. Βεβαίως, θα έχει ενδιαφέρον τι ακριβώς θα γίνει στις συναντήσεις που έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς µε τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Φάµελλο.

∆ιαφαίνεται ότι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν βιάζονται να καθίσουν στο τραπέζι µε τον πρόεδρο της ΝΕ.ΑΡ., αλλά ούτε και να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Εκτιµούν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει πρώτος να τοποθετηθεί και αντιστοίχως εκείνοι να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους

Ανταγωνισμός



Από την άλλη, είναι σαφές πως τα κόµµατα αυτά θα λειτουργήσουν το προσεχές διάστηµα ανταγωνιστικά, ιδίως το ΠΑΣΟΚ µε τον ΣΥΡΙΖΑ, µε την Κουµουνδούρου να ρίχνει συνεχώς τα βέλη της στον κ. Ανδρουλάκη. Μοιάζει πολιτικά λογική αυτή η αντιπαράθεση, καθώς η πορεία του ενός κόµµατος είναι συνυφασµένη µε αυτή του άλλου, για αυτό και οι αντιπαραθέσεις εκτιµάται πως θα συνεχιστούν. Στον αντίποδα, έχει ενδιαφέρον η συζήτηση που έχει ανοίξει παρασκηνιακά για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ µε τη Νέα Αριστερά.

Από την Κουµουνδούρου θα επιθυµούσαν σφόδρα την επιστροφή των 11 βουλευτών υπό τον κ. Χαρίτση, καθώς σε µια τέτοια περίπτωση θα γινόταν ο κ. Φάµελλος αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η εν λόγω προοπτική απορρίπτεται, ωστόσο στελέχη της Νέας Αριστεράς ήδη αρχίζουν να βάζουν στο τραπέζι το ζήτηµα της προεκλογικής καθόδου, δεδοµένου ότι µοιάζει να είναι όρος πολιτικής επιβίωσης για τα στελέχη του κόµµατος.

∆ιεργασίες για συµµαχίες

Την ίδια στιγµή, στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν τις διεργασίες και δείχνουν να µη βιάζονται στο θέµα των συµµαχιών. Εκτιµούν ότι, όσο θα περνά ει ο χρόνος, τόσο το ΠΑΣΟΚ θα ανεβαίνει, καθώς είναι, λένε, ο βασικός φορέας υποδοχής της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αφήνουν, δηλαδή, για το µέλλον κοµβικά θέµατα, όπως αυτά των συνεργασιών. Το ίδιο ισχύει και για ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν στείλει µηνύµατα ενδιαφέροντος προς το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι ο Π. Παππάς και η Αθ. Λινού.

Ο κ. Ανδρουλάκης διαµηνύει πως όλα θα πρέπει να γίνουν µε θεσµικό τρόπο, µέσα από ένταξη στις κοµµατικές διεργασίες και όχι µε την αγοραία λογική των πολιτικών µεταγραφών.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή