Επιστολή Κωνσταντίνου Κυρανάκη σε YouTube: Να μπει τέλος στις αμοιβές για περιεχόμενο βίας
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Νέα μέτρα όσον αφορά τους περιορισμούς στα social media για ανηλίκους
Τέλος στις αμοιβές από το YouTube σε βίντεο με περιεχόμενο βίας ζήτησε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Μάλιστα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έστειλε και σχετική επιστολή στο Youtube.
Ειδικότερα, στα μέτρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση όσον αφορά τους περιορισμούς στα social media για ανηλίκους, καθώς και τις κινήσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την παύση χρηματοδότησης σε περιεχόμενο που προωθεί τη βία, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στον τ/σ ΑΝΤ1.
Αφού ξεκαθάρισε, με αφορμή και τη σχετική επιστολή που απέστειλε εκ μέρους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τη δημοφιλή πλατφόρμα YouTube με αίτημα να περιοριστεί το περιεχόμενο που δημιουργεί το υπόβαθρο για παραβατικές πράξεις, ότι δεν τίθεται θέμα στοχοποίησης κανενός είδους μουσικής, διευκρίνισε πως οι σχετικές αναφορές μέσα στα τραγούδια τα οποία απευθύνονται κυρίως σε ανήλικα παιδιά, δεν βοηθούν ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας.
«Εμείς δεν στοχοποιούμε κανένα είδος μουσικής. Πολλοί από αυτούς τους καλλιτέχνες, όταν ερωτώνται για την προσωπική τους ζωή, λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα αναφέρουν στα τραγούδια τους, ότι είναι τα καλύτερα παιδιά. Στην προσωπική τους ζωή, στον τρόπο που συμπεριφέρονται στις γυναίκες, μπορεί να είναι όντως τα καλύτερα παιδιά. Όταν όμως ανήλικα παιδιά, εννέα και δέκα ετών, ακούνε ότι είναι φυσιολογικό μια κοπέλα, όπως λένε κάποιοι στίχοι, να τη δέρνεις ή και χειρότερα, πώς θα αποτρέψουμε τη βία κατά των γυναικών και τις γυναικοκτονίες, κάτι για το οποίο μιλάμε πολύ συχνά στη δημόσια ζωή και δικαίως», τόνισε ο κ. Κυρανάκης.
Κυρανάκης: Πρέπει ως γονείς να κάνουμε την αυτοκριτική μας
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προέτρεψε τους γονείς να κάνουν την αυτοκριτική τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εάν το παιδί μας, ειδικά σε μια ηλικία εφηβική, μας βλέπει όλη τη μέρα στο κινητό, από κάπου θα πάρει τα ερεθίσματα. Έτσι, πριν πάμε να κουνήσουμε το δάχτυλο στον οποιοδήποτε, πρέπει ως γονείς να κάνουμε την αυτοκριτική μας για το πώς συμπεριφερόμαστε μέσα στο σπίτι».
Για το ζήτημα του «κόφτη» που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη χρήση των social media από ανήλικα παιδιά, ο κ. Κυρανάκης υπογράμμισε: «Κατ' αρχάς ξεκινάμε από το ότι παραδεχόμαστε ότι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Δηλαδή το πρόβλημα του εθισμού. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε εμείς ο μπαμπάς και η μαμά του κάθε παιδιού, μέσα σε κάθε σπίτι. Αλλά θέλουμε να δώσουμε εργαλεία στους γονείς για να μπορούν εκείνοι σε συνεννόηση με το παιδί τους να βάζουν κάποια όρια, να βάζουν ένα μέτρο. Δηλαδή δεν μιλάμε για μια καθολική απαγόρευση, κάτι το οποίο προφανώς θα δημιουργήσει αμέσως και μια αντίδραση».
Διευκρίνισε κλείνοντας πως αναλυτικότερες ανακοινώσεις από μεριάς της κυβέρνησης για το σοβαρό αυτό θέμα θα γίνουν την 30ή Δεκεμβρίου.