Στις Βρυξέλλες παραμένει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου ξεκινά η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024, με φλέγοντα ζητήματα στο τραπέζι: τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, τη θέση της Ε.Ε. στον κόσμο, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό-προσφυγικό και την εξωτερική πολιτική.



Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στη Σύνοδο Κορυφής για Ουκρανία και Συρία

Παρόντος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη συνέχισης της στήριξης στην Ουκρανία, προκειμένου -όποτε λάβουν χώρα ειρηνευτικές συνομιλίες- να μη βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Συρίας, η θέση της Ελλάδας, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι η στήριξη της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας και ένα μέλλον συμπεριληπτικό, που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες και τις εθνοτικές ομάδες της Συρίας. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται μάλιστα να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι απούσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και από την επόμενη μέρα της Συρίας, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι ασφαλείας και αυξημένων προσφυγικών ροών.


"Φρένο" στο Μεταναστευτικό

Στα περισσότερα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι ξεκάθαρη πλέον η βούληση να αξιοποιηθεί η συγκυρία για να μπει ένα φρένο στις μεταναστευτικές ροές από τη Συρία, αλλά και για να βρεθεί ένας τρόπος να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι επιστροφές μεταναστών και προσφύγων στη Συρία. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιμείνει συνολικά στη γρήγορη υιοθέτηση μιας νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας γύρω από τα ζητήματα των επιστροφών και στον καθορισμό ενός ενιαίου πλαισίου, κάτι που θα στείλει το μήνυμα και στους διακινητές αλλά και σε αυτούς που γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, ότι αν έρθουν στην Ευρώπη έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία ήρθαν.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει επίσης τους ηγέτες για την επίσκεψή του στον Λίβανο, καθώς ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα μετά την επίτευξη της εκεχειρίας της 26ης Νοεμβρίου με το Ισραήλ και να τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει τους κρατικούς θεσμούς του Λιβάνου και την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας.



Τα μηνύματα σε Σερβία και Αλβανία

Χθες, την πρώτη ημέρα παραμονής του στη βελγική πρωτεύουσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων και από τις έξι χώρες της περιοχής που είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον προθάλαμο της Ε.Ε., έστειλε μήνυμα σε δύο: τη Σερβία και την Αλβανία.

Για τη μεν Σερβία, όπως αποκάλυψε, έχει ήδη στείλει επιστολή σε όλους τους ομολόγους του, ζητώντας τους να ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να ανοίξει ένα ακόμα κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Θεωρώ απολύτως απαραίτητο η Σερβία να επιταχύνει τον δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η μεγαλύτερη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, είναι σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα στην περιοχή. Αισθάνομαι ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να στείλουμε ένα μήνυμα στη Σερβία και στον σερβικό λαό ότι εννοούμε αυτό που λέμε, ότι θέλουμε τη Σερβία ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη δε Αλβανία, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ο «θεματοφύλακας» της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και ότι τα ζητήματα τα οποία αφορούν την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, την κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, δεν είναι διμερή ζητήματα, αλλά ζητήματα τα οποία, πια, αφορούν τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαι ικανοποιημένος και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μια σημαντική κινητικότητα από πλευράς Αλβανίας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα εξάλλου, στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Επέκταση Ιονίας Οδού, Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά», στο Καλπάκι, ο κ. Μητσοτάκης είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τον Έντι Ράμα: «Γνωρίζει πάρα πολύ καλά και η φίλη Αλβανία ότι υπάρχει μια διαρκής πορεία με αιρεσιμότητα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη. Και όσο πιο γρήγορα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, είτε μιλάμε, κ. δήμαρχε, για τα δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού είτε μιλάμε για τα περιουσιακά δικαιώματα, τόσο πιο γρήγορα και εμείς θα συναινούμε και θα υποστηρίζουμε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».