Σε διπλωµατική ετοιµότητα βρίσκονται Ελλάδα και Κύπρος µπροστά στα δηµοσιεύµατα που κυκλοφορούν στην Τουρκία και φέρουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σχεδιάζει µε τη ∆αµασκό καθορισµό ΑΟΖ, στα πρότυπα του παράνοµου τουρκολιβυκού µνηµονίου, έχοντας στόχο την αµφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κύπρου και την προώθηση της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε βάρος και της Ελλάδας.

«Όλα παρακολουθούνται και αξιολογούνται. Βρισκόµαστε σε µία φάση µεγάλων γεωστρατηγικών εξελίξεων και ανακατατάξεων. Είναι πάρα πολύ σηµαντικό ότι όλα αυτά συµβαίνουν σε µία περίοδο όπου η Ελλάδα έχει ισχυρή διπλωµατία και ένα πάρα πολύ ισχυρό διεθνές αποτύπωµα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενηµέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Θέση της Κύπρου είναι ότι, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, µαζί µε τα γειτονικά κράτη, πρέπει να έχουµε µια κοινή πολιτική. Η αποµάκρυνση του Άσαντ χαιρετίστηκε, γιατί αποµάκρυνε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο κάποιων τρίτων χωρών στην περιοχή. ∆εν πρέπει να δούµε τώρα αυτός ο ρόλος να αναπληρώνεται από την Τουρκία, που διεκδικεί να διαδραµατίσει αυτόν τον ρόλο», είπε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου.


Διπλωµατικός συναγερµός για μνημόνιο Τουρκίας και Συρίας

Οι κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας όµως δεν περιορίζονται µόνο σε επίπεδο δηλώσεων, καθώς επιχειρούν να θωρακίσουν µε κάθε µέσο τα ελληνικά και κυπριακά συµφέροντα. Η χώρα µας έχει καταθέσει µαζί µε την Κύπρο και την Αυστρία κοινή επιστολή στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, µε την οποία καλείται η ΕΕ να ορίσει επιτόπιο ειδικό απεσταλµένο για τη Συρία. Το σηµείο-κλειδί της επιστολής -και αυτό που επιθυµεί η Αθήνα να τονιστεί και να καταγραφεί- είναι ότι η ΕΕ έχει κοινά θαλάσσια σύνορα µε τη Συρία, δεδοµένου ότι η Κύπρος έχει κοινά θαλάσσια σύνορα µε τη Συρία. Τα δηµοσιεύµατα και οι αναλύσεις που κυκλοφορούν στα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται σε φιλόδοξα σχέδια για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Κατάρ µε την Ευρώπη µέσω Συρίας και Τουρκίας.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο το κλίµα άλλαξε υπέρ της Τουρκίας. Πρέπει να υπογράψουµε συµφωνία ΑΟΖ µε τη Συρία» γράφει η εφηµερίδα «Μilliyet». Τα σχέδια αυτά όµως θα άλλαζαν τα δεδοµένα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς στόχος ενός µνηµονίου µε τη Συρία είναι να «αποκτήσει» η Άγκυρα µία «γλώσσα» ΑΟΖ (µια λοξή γραµµή) ανατολικά της Κύπρου, περιοχή που µε βάση το ∆ιεθνές ∆ίκαιο θα έπρεπε να µοιραστούν Λευκωσία και ∆αµασκός.

«Αυτή η συµφωνία θα δηµιουργήσει µια τουρκική ασπίδα στα ανατολικά, όπως ακριβώς έγινε στα δυτικά µε τη Λιβύη. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να το κάνει αυτό. ∆εν είναι η εποχή για να διστάζουµε και να σκεφτόµαστε τι θα πει ο ένας ή ο άλλος. Η Τουρκία δεν πρέπει να φοβάται τους Ελληνοκύπριους», δήλωσε ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, γνωστός για τη συµβολή του στη χάραξη της πολιτικής του τουρκολιβυκού µνηµονίου.