Για τελευταία φορά για το 2024 πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα το πρωί, στις 11 το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.


Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Ποια θέματα θα τεθούν επί τάπητος

Δουλειά για το σπίτι» κατά την ολιγοήµερη εορταστική ανάπαυλα θα πάρουν µετά το πέρας της σηµερινής συνεδρίασης οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς στο τελευταίο υπουργικό συµβούλιο της χρονιάς ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, θα παραδώσει στα κυβερνητικά στελέχη τους µπλε φακέλους µε τους στόχους και τις προτεραιό τητες της νέας χρόνιας.

Συγκεκριµένα, ο υπουργός Επικρατείας παρουσιάζει στο σηµερινό υπουργικό το Ενοποιηµένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2025 (ΕΣΚΥΠ), που περιλαµβάνει τα νέα ορόσηµα της κυβερνητικής πολιτικής µε αιχµή τα έργα στην επικράτεια ανά χαρτοφυλάκιο και τις προωθούµενες µεταρρυθµίσεις από τα υπουργεία, σε µια κρίσιµη συγκυρία για την κυβέρνηση που επιδιώκει να ενισχύσει το αφήγηµα ότι οι ανάγκες και οι προβληµατισµοί της ελληνικής κοινωνίας εισακούονται από το Μέγαρο Μαξίµου και το κυβερνητικό επιτελείο αξιολογεί τα µηνύµατα που λαµβάνει από τους πολίτες έχοντας ανακτήσει την επικοινωνία µαζί τους. Σε αυτό, άλλωστε, συντείνουν και ανακοινώσεις που έκανε µε την οµιλία του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήµα της Ολοµέλειας λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισµού, επιδιώκοντας να ξαναπιάσει το νήµα της σχέσης µε το εκλογικό κοινό, όπως φανερώνουν οι τελευταίες δηµοσκοπήσεις, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι πρωτοβουλίες για την πλήρη αποκατάσταση του κλίµατος εντός της ΚΟ της Ν∆.

Στο νέο ΕΣΚΥΠ περιλαµβάνονται πάνω από 170 έργα και µεταρρυθµιστικές πολιτικές, µε το Μαξίµου να δίνει το στίγµα της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και ταυτόχρονα του εµπλουτισµού των δράσεων µε νέες πολιτικές, που απαντούν σε προβλήµατα και ζητούµενα που θέτουν οι ίδιοι οι πολίτες στην κυβέρνηση. Αιχµή του δόρατος η οικονοµία, η στήριξη της οικογένειας αλλά και η στεγαστική κρίση. Στο µέτωπο της οικονοµίας, που αποτελεί το Νο1 πεδίο ανησυχίας των πολιτών, οι στόχοι για το 2025 είναι η συνέχιση της καταπολέµησης της φοροδιαφυγής, η αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις, η εντατικοποίηση της προσπάθειας για περαιτέρω σύγκλιση µε τα άλλα κράτη-µέλη της ΕΕ. Ήτοι, επίτευξη πρωτογενών πλεονασµάτων, µε υψηλή ανάπτυξη, µείωση του δηµόσιου και του ιδιωτικού χρέους και περιορισµός της ανεργίας καθώς και έµφαση στη λεγόµενη µεσαία τάξη.


Επί τάπητος

Στο σηµερινό υπουργικό τίθενται επίσης επί τάπητος τα νοµοσχέδια του υπ. Παιδείας: (α) κύρωση Σύµβασης ∆ωρεάς µεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύµατος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και του ελληνικού ∆ηµοσίου για την ίδρυση και τη λειτουργία των ∆ηµόσιων Ωνασείων Σχολείων και (β) ενδυνάµωση της σχολικής µονάδας και εισαγωγή καινοτοµιών στην εκπαίδευση.

Επίσης, τα νοµοσχέδια για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων ∆υνάµεων και για τον εκσυγχρονισµό του θεσµικού πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Ακόµη, θα υπάρξουν εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, για την έγκριση του Ενοποιηµένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2025, εισήγηση από τον υπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, σχετικά µε τον καθορισµό των ποσοτικών στόχων ανά υπηρεσία για την εφαρµογή του συστήµατος κινήτρων και ανταµοιβής των δηµοσίων υπαλλήλων, εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, σχετικά µε την έγκριση του Ετήσιου Προγράµ µατος Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και τέλος εισήγηση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη µετεγκατάσταση του Καταστήµατος Κράτησης Κορυδαλλού.