Η νέα δημοσκοπική πραγματικότητα οδηγεί το Μαξίμου - Η επένδυση της κυβέρνησης στο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό
"Φρένο" στη φθορά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Η σηµαντικότερη, δίχως αµφιβολία, συνθήκη που δηµιουργείται εσχάτως έχει να κάνει µε την ανταπόκριση της κοινωνίας στο εγχείρηµα της ανάδειξης των κυβερνητικών πεπραγµένων
Κλιµάκωση της στρατηγικής ανάδειξης του κυβερνητικού έργου σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια, µε προσωπικές περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, θα περιλαµβάνει το «µενού» του Μεγάρου Μαξίµου µετά την περίοδο των εορτών.
*Διαβάστε ακόμα: Θεώνη Αλαμπάση στα "Παραπολιτικά": Ενισχύονται ο ανταγωνισμός και η πρόσβαση σε δανεισμό
Πρόκειται για ένα διάστηµα ιδιαιτέρως κρίσιµο σε όλα τα επίπεδα, αφού, πέραν των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά µε το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Μαξίµου θα είναι η περαιτέρω επένδυση στο κλίµα που έχει διαµορφωθεί στην πολιτική σκηνή τον τελευταίο καιρό, καθώς, έπειτα από αρκετούς µήνες έντονων κλυδωνισµών, φαίνεται πως η τακτική των τελευταίων εβδοµάδων αποδίδει καρπούς.
Όπως φαίνεται και στις τελευταίες µετρήσεις, το κυβερνών κόµµα όχι µόνο έχει καταφέρει να φρενάρει τη δηµοσκοπική φθορά από τις ευρωεκλογές και µετά, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται να ανεβαίνει οριακά, αυξάνοντας κατάτι τη διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, η δυναµική του οποίου, µετά τις εσωκοµµατικές κάλπες, δείχνει να έχει εξαντληθεί για την ώρα, αφού στα ποσοστά του καταγράφεται είτε στασιµότητα είτε και µικρή πτώση σε σχέση µε το πρόσφατο παρελθόν.
Δύο παράγοντες
Κοινή εκτίµηση στους κόλπους των συνοµιλητών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είναι πως στην εικόνα αυτή συνετέλεσαν δύο βασικοί παράγοντες. Αφενός η διαγραφή του Αντώνη Σαµαρά, που, αντί να προκαλέσει περισσότερα προβλήµατα, τελικώς φάνηκε πως λειτούργησε θετικά στο πλέον δύσκολο µέτωπο που είχε να αντιµετωπίσει η ηγεσία της κυβέρνησης εδώ και λίγο καιρό και δεν ήταν άλλο από τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις εσωστρέφειας (µε τις ενοχλητικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της πλειοψηφίας), όχι µόνο στη διάρκεια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, αλλά συνολικά από το 2016 και µετά, οπότε ο σηµερινός πρωθυπουργός ανέλαβε τα ηνία της Ν.∆.
Είναι σαφές ότι πλέον οι τάσεις αυτές έχουν περιοριστεί σηµαντικά, γεγονός που, φυσικά, οφείλεται τόσο στην έλλειψη κραδασµών µετά την αποποµπή του Μεσσήνιου όσο και στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και στην προσδοκία που φέρνει στο προσκήνιο η δηµοσκοπική αντοχή της κυβερνώσας παράταξης και η πεποίθηση της αδιατάρακτης για την ώρα κυριαρχίας της.
Η παράµετρος αυτή, σε συνδυασµό µε την αναµονή ορισµένων να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήµα, έχοντας εκπέµψει τα προσωπικά τους µηνύµατα προς πάσα κατεύθυνση, προκαλεί µια νέα εσωτερική νηνεµία, απαραίτητη για την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του Μαξίµου.
Πάντως, η εξισορρόπηση της κατάστασης στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Οµάδας συνιστά ανασταλτικό παράγοντα σχετικά µε τους όποιους σχεδιασµούς για έναν επικείµενο ανασχηµατισµό, αφού το πιθανό ανακάτεµα της τράπουλας θα µπορούσε να επιφέρει -έστω και παροδικά- απροσδιόριστες συνέπειες στο κοµµάτι της εσωκοµµατικής συνοχής.
Όµως, ακόµα πιο σηµαντική επιρροή στο πεδίο της διαχείρισης των κυβερνητικών βουλευτών άσκησαν και οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισµό.
Βλέπετε, η θετική αυτή δέσµη µέτρων συνιστά για πολλούς κεντρικό πόλο της επιχειρηµατολογίας τους στις εκλογικές τους περιφέρειες και έναντι των τοπικών κοµµατικών πυρήνων, όπου τα παράπονα και ο προβληµατισµός ήταν ιδιαίτερα έντονος, κυρίως από τις ευρωεκλογές και µετά, αλλά και µε τη δύσκολη εξίσωση που προέκυψε µε τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελµατιών.
Ωστόσο, η σηµαντικότερη, δίχως αµφιβολία, συνθήκη που δηµιουργείται εσχάτως έχει να κάνει την ανταπόκριση της κοινωνίας στο εγχείρηµα της ανάδειξης των κυβερνητικών πεπραγµένων, κυρίως των µεγάλων έργων, µε τον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών για το µέλλον να ανεβαίνει κατακόρυφα από το 35% στο 42%. Κι όλα αυτά χωρίς, βεβαίως, να έχει προσµετρηθεί επαρκώς το στοιχείο της επιρροής των παρεµβάσεων τις οποίες ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασµένη Κυριακή.
Αυτός είναι και ο λόγος για την εναλλαγή των εικόνων στην οποία προσανατολίζεται το πρωθυπουργικό επιτελείο, από την ακόµα πιο συχνή παρουσία (ανάλογα µε τις υπόλοιπες υποχρεώσεις) δηλαδή του επικεφαλής της κυβέρνησης σε νέες υποδοµές που ολοκληρώνονται ή δροµολογούνται σε ολόκληρη τη χώρα έως και τις λιγότερο συγκρατηµένες πια τοποθετήσεις του για την οικονοµία, µε δεδοµένο το σύνολο των δράσεων που έχουν προωθηθεί, αλλά και την επωδό πως τα δυσκολότερα φαίνεται να είναι πίσω... Είτε πρόκειται για το δηµοσιονοµικό περιβάλλον είτε για την πληθωριστική κρίση...
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 21/12/2024