Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, του 2023, σχεδόν 250.000 πολίτες ψήφισαν το κόμμα «Σπαρτιάτες», που κατάφεραν να συγκεντρώσουν 4,68% και να εκλέξουν δώδεκα βουλευτές – εκ των οποίων σήμερα έχουν απομείνει πέντε, αφού οι υπόλοιποι έχουν ανεξαρτητοποιηθεί.

*Διαβάστε ακόμα: Σπαρτιάτες: Αναβλήθηκε για τις 7 Μαρτίου η δίκη για την υπόθεση της εξαπάτησης εκλογέων

Μέσα στο 2025, είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει το Εκλογοδικείο, δηλαδή το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), επί των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί κατά των βουλευτών αυτών και είναι επίσης πιθανό να ακυρώσει αναδρομικά την εκλογή τους, κρίνοντας ότι κατά τον χρόνο κατάθεσης των υποψηφιοτήτων υπήρχε παράβαση του Εκλογικού Δικαίου.


Σπαρτιάτες: Η πολιτική σπαζοκεφαλιά που θα κληθεί να λύσει η κυβέρνηση

Αν αυτό συμβεί, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε μια πολιτική σπαζοκεφαλιά, αν και ενδέχεται το ΑΕΔ μέσα στο σκεπτικό της απόφασης να δείχνει ουσιαστικά την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν τα πράγματα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, λοιπόν, το πολιτικό κόμμα –που ήδη έχασε την κρατική χρηματοδότηση μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας του υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου– θα χάσει και την κοινοβουλευτική του υπόσταση και δώδεκα κοινοβουλευτικές έδρες θα μείνουν κενές. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι αν μία βουλευτική έδρα μείνει κενή, θα πρέπει να διενεργηθεί αναπληρωματική εκλογή.

Αν αυτό ακολουθηθεί κατά γράμμα, σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη χρονιά μπορεί ξαφνικά να προκηρυχθούν εκλογές για μόνο έντεκα εκλογικές περιφέρειες, όπου όμως έχουν αθροιστικά δικαίωμα ψήφου πάνω από 3.000.000 πολίτες! Οι άλλες δύο επιλογές που φαίνεται να υπάρχουν στο τραπέζι –καθώς θα πρόκειται σίγουρα για μια πρωτόγνωρη κατάσταση– είναι η αναλογική κατανομή των εδρών στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα και η μη πλήρωσή τους, να παραμείνουν δηλαδή κενές.

Αυτό, ωστόσο, προβλέπεται από το Σύνταγμα μόνο για «βουλευτική έδρα που κενώθηκε μέσα στο τελευταίο έτος της περιόδου» (σ.σ.: τώρα διανύουμε το δεύτερο).

Εφόσον το Εκλογοδικείο υποδείξει ουσιαστικά την αναλογική κατανομή των εδρών, αυτό θα γίνει βάσει του αποτελέσματος του Ιουνίου του 2023 και του τότε ισχύοντος εκλογικού νόμου, άρα οι δώδεκα έδρες των «Σπαρτιατών» αναμένεται να μοιραστούν ως εξής: Νέα Δημοκρατία 6, ΣΥΡΙΖΑ 3, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας από 1.

Αντίστοιχη κατανομή θα προκύψει και σε ακόμα ένα σενάριο: να προσμετρηθεί το εκλογικό ποσοστό των «Σπαρτιατών» του Ιουνίου στα κόμματα εκτός Βουλής (σαν να είχε πάρει κάτω από 3% δηλαδή) και να γίνει ανακατανομή των εδρών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με μια ιστορικά καινοφανή κατάσταση και θα πρέπει να επιλύσει μια δύσκολη και σύνθετη άσκηση, στην οποία μέχρι στιγμής κανένας ειδικός αναλυτής ή καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ή έμπειρος εκλογολόγος δεν έχει καταφέρει να αποφανθεί με σιγουριά ποια είναι η βέλτιστη δυνατή λύση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 21/12/2024