Επιστρέφει η συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο μπροστά στις ραγδαίες κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις και τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφουν τα μεγάλα κόμματα, καθώς θα αποτελούσε «αντίδοτο» έναντι μιας ενδεχόμενης πολιτικής αστάθειας. Το Μαξίμου έχει διαψεύσει σε όλους τους τόνους κάθε σχετικό σενάριο αλλαγής τους εκλογικού νόμου, αλλά -σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής»- το μείζον αυτό θέμα ήταν στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, που έγινε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βολιδοσκόπησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως προς την προοπτική να κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή την κατεύθυνση. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη αν σκοπεύει να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για τροποποίηση παραμέτρων της εκλογικής νομοθεσίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως διαφωνεί με ριζικές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο σύστημα, όπως και με την αύξηση του ορίου 3% για την είσοδο στη Βουλή. Θέση την οποία έχει εκφράσει πολλάκις και σε παλαιότερες δημόσιες τοποθετήσεις του. Η Χαριλάου Τρικούπη υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν αρνητική σε αλλαγές ορισμένων σημείων του εκλογικού νόμου, όπως για παράδειγμα της ρύθμισης που προβλέπει ότι το μπόνους εδρών μπορεί να λάβει μόνο ένα κόμμα και όχι συνασπισμός κομμάτων. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά το ΠΑΣΟΚ, αφού στις εκλογές κατεβαίνει ως ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ως συνασπισμός κομμάτων δηλαδή. Γνωρίζουν όμως πως αν έμπαιναν σε αυτή τη διαδικασία ενδεχομένως να έστελναν λάθος μήνυμα στους πολίτες για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, θα έδιναν «πάτημα» να ισχυρίζεται πως η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να πειράξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Το ΠΑΣΟΚ πάντως έχει εναλλακτική… Εάν δεν υπάρξει τροποποίηση του εκλογικού νόμου, η Χαριλάου Τρικούπη απλώς θα προχωρήσει σε μια καταστατική αλλαγή και έτσι θα ξεπεραστεί το κώλυμα. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο εδώ και καιρό έχει κοπάσει. Το γεγονός όμως ότι το θέμα τέθηκε στη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών καταδεικνύει ότι η συζήτηση για τροποποίηση του εκλογικού νόμου παραμένει ανοιχτή και δεν αποκλείεται να μας απασχολήσει ξανά το προσεχές διάστημα. Σημειώνεται ότι πολλές κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που ενδεχομένως να αφορούν και τον εκλογικό νόμο θα ληφθούν με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα γίνει το δεύτερο μισό του 2025.