Νέα Δημοκρατία: Μετά τους Μαρινάκη, Αγαπηδάκη και Ρωμανό ''κλειδώνουν'' άλλοι 14 στα ''γαλάζια'' ψηφοδέλτια - Όλα τα ονόματα
Δείτε αναλυτικά
Είναι κοινό μυστικό πως εδώ και μήνες γίνονται οι πρώτες σκέψεις και ζυμώσεις για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί και να ανανεωθεί το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας
Μπορεί οι εθνικές εκλογές να απέχουν δυόμιση χρόνια, ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως εδώ και μήνες γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς οι πρώτες σκέψεις και ζυμώσεις για το πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί και να ανανεωθεί το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας σε αρκετές περιφέρειες, ίσως δε και πανελλαδικά.
Κίνηση-έκπληξη από τη Νέα Δημοκρατία
Χθες, με μία κίνηση-έκπληξη η ΝΔ ανακοίνωσε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2027 θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο Βόρειο Τομέα Αθηνών και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός στο Νότιο Τομέα Αθηνών.
Διαβάστε ακόμα: Αγαπηδάκη, Μαρινάκης και Ρωμανός στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις εκλογές του 2027
Πρόκειται για τρεις ανθρώπους που χαίρουν της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, είχε συζητήσει από καιρό μαζί τους το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι στις επόμενες κάλπες και ήθελε να τους δώσει τον απαραίτητο χρόνο να οργανώσουν το πολιτικό τους γραφείο και την παρουσία τους στις τρεις αντίστοιχα εκλογικές περιφέρειες. Την Ειρήνη Αγαπηδάκη την είχε επιλέξει ήδη από την αρχή της διακυβέρνησης το 2019 για τη θέση της ειδικής γραμματέως προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ τον Νίκο Ρωμανό από την αρχή σχεδόν της προεδρίας του στη Νέα Δημοκρατία, ως αναπληρωτή γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας – και αργότερα ως αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου.
Ο Παύλος Μαρινάκης ήταν ένα από τα προσωπικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκτιμά ότι έχει δικαιωθεί για αυτό. Τρεις μήνες μετά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, τον στήριξε για να εκλεγεί πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ δύο χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 33 ετών, του εμπιστεύτηκε το νευραλγικό κομματικό πόστο του γραμματέα της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ. Με το ξεκίνημα της δεύτερης κυβερνητικής τετραετίας, ο πρωθυπουργός τον όρισε ως κυβερνητικό εκπρόσωπο, θέση που διατηρεί και σήμερα.
Δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να δούμε και άλλες σχετικές ανακοινώσεις
Αρκετοί, ωστόσο, εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη σκέπτονται επίσης να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές και δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να δούμε και άλλες σχετικές ανακοινώσεις.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που για τέσσερα χρόνια ήταν στην «καρδιά» του επιτελικού κράτους ως Υπουργός Επικρατείας και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπηρετεί στο κρίσιμο πόστο του Υπουργού Εξωτερικών, φέρεται να έχει στο σχεδιασμό του να διεκδικήσει για πρώτη φορά τον σταυρό, με πιθανότερη περιφέρεια όχι τα Δωδεκάνησα (σ.σ. κατάγεται από την Κάρπαθο), αλλά την Α’ Πειραιά.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα, ενώ ήταν Δήμαρχος Τρικκαίων για σχεδόν μια δεκαετία, επομένως θεωρείται περίπου αυτονόητο ότι εφόσον κατέβει τελικά στις επόμενες εκλογές αυτό θα γίνει στην περιφέρεια Τρικάλων.
Η Μακεδονία και δη η πρωτεύουσά της Θεσσαλονίκη είναι στο πολιτικό και εκλογικό μικροσκόπιο στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα ήθελε τον εμπλουτισμό των ψηφοδελτίων με νέα στελέχη. Είναι άλλωστε εμφανές ότι τα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν τα μεγαλύτερά τους ποσοστά κατά κανόνα στις εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας, αξιοποιώντας και την εντοπιότητα των πολιτικών τους αρχηγών (Βελόπουλος, Νατσιός, Λατινοπούλου). Στην Α’ Θεσσαλονίκης πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα περιληφθεί η Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, βουλευτής Επικρατείας από το 2023, όπως και ένα ακόμα στέλεχος της νέας γενιάς που αξιολογείται θετικά από το Μαξίμου, ο συντονιστής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννης Παπαγεωργίου.
Εκεί θα μπορούσε να κατέβει και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη και έχει σπουδάσει στο ΑΠΘ, μια υποψηφιότητα που όμως προς το παρόν δεν είναι πολύ πιθανή. Γέννημα-θρέμμα της Θεσσαλονίκης και «παιδί» του ΑΠΘ είναι και ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, που δείχνει διάθεση να παραμείνει ενεργός στα πολιτικά πράγματα.
Για τα ψηφοδέλτια της Μακεδονίας και συγκεκριμένα της Ημαθίας βολιδοσκοπείται επίσης η Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, γεννημένη στη Βέροια, που συμμετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφοντας μια αξιοπρόσεκτη επίδοση. Στα δε Γρεβενά, από όπου κατάγεται, υπάρχει το ενδεχόμενο να πολιτευτεί η Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2023 και γενική γραμματέας στο ίδιο υπουργείο την περασμένη τετραετία.
Η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, που έκανε την ίδια πολιτική διαδρομή, γενική γραμματέας δηλαδή στο Υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία υφυπουργός Εσωτερικών, υπάρχει μια σκέψη να είναι υποψήφια στην περιφέρεια της Φθιώτιδας (η καταγωγή της είναι από την Αταλάντη), ενώ η υφυπουργός παιδείας και θρησκευμάτων, Ιωάννα Λυτρίβη, ίσως «μετακομίσει» από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με το οποίο εξελέγη το 2023 σε εκείνο της Αρκαδίας το 2027.
Για να επιστρέψουμε στην Αττική, που πάντα εξάλλου αποτελεί το βαρόμετρο κάθε εκλογικής αναμέτρησης, στο Νότιο Τομέα Αθηνών μπορεί να δούμε τον Θωμά Βαρβιτσιώτη, ενώ στην Α’ περιφέρεια Ανατολικής Αττικής ακούγονται τα ονόματα του υφυπουργού υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του Γιάννη Σμυρλή, γενικού διευθυντή της ΝΔ με σημαντική διαδρομή στο κόμμα και στη νεολαία.
Στην περιφέρεια του Έβρου, στην οποία επίσης δίνει ξεχωριστό βάρος η κυβέρνηση, συζητείται έντονα η υποψηφιότητα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ορφέα Γεωργίου, που κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη.