Σην οικονοµική στήριξη συνολικά 43 εδρών και προγραµµάτων ελληνικών σπουδών σε 17 χώρες ανά τον κόσµο προχώρησε το 2024 το υπουργείο Εξωτερικών, µέσω µιας στρατηγικής που εφαρµόζεται πρώτη φορά στο πλαίσιο ενός µακροπρόθεσµου και ολοκληρωµένου σχεδιασµού. Η συντεταγµένη αυτή παρέµβαση, µόλις ενάµιση µήνα µετά την υιοθέτηση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδηµο Ελληνισµό, αποδεικνύει πως η εξαγγελία, να τεθεί ως προτεραιότητα η διατήρηση της ελληνικότητας µε ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισµού και µε έµφαση στη νέα γενιά, υλοποιείται δίχως χρονοτριβές και εξειδικεύεται άµεσα σε συγκεκριµένες δράσεις.

Ο στρατηγικός αυτός σχεδιασµός, που καταρτίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα, λαµβάνει υπόψη του τον κοµβικό ρόλο που διαδραµατίζουν οι έδρες και τα προγράµµατα ελληνικών σπουδών, καθώς αποτελούν σηµεία αναφοράς για τον Ελληνισµό της ∆ιασποράς και συµβάλλουν δηµιουργικά στην προώθηση των ελληνικών γραµµάτων. Οι ελληνικές έδρες ενισχύουν εµµέσως και τη διεθνή εικόνα της χώρας, διευρύνοντας τον κύκλο θεσµών και προσώπων που έρχονται σε επαφή µε την Ελλάδα και τον πολιτισµό της και καθίστανται κοινωνοί του ελληνικού πνεύµατος και των αξιών του.
Επίσκεψη Κώτσηρα σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Ο Γιώργος Κώτσηρας επισκέφθηκε µάλιστα τον Νοέµβριο στις ΗΠΑ τα Πανεπιστήµια Yale, Harvard, Brown και Boston University, όπου λειτουργούν έδρες και προγράµµατα ελληνικών σπουδών. O υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σηµασία που επιτελούν οι έδρες αυτές ως σηµαντικές εστίες ελληνοµάθειας και καλλιέργειας του φιλελληνισµού και µετέφερε το µήνυµα έµπρακτης στήριξης του έργου τους.

Η στόχευση των δράσεων

Η στήριξη αυτή είναι οριζόντια και πολυεπίπεδη και οι στοχευµένες δράσεις δεν περιορίζονται µόνον στην οικονοµική ενίσχυση των εδρών. Περιλαµβάνουν, παράλληλα, την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για καταγραφή των ιδρυµάτων που παρέχουν ελληνικές σπουδές, καθιστώντας δυνατή τη δηµιουργία ενός µόνιµου διαύλου επικοινωνίας µε αρµόδια υπουργεία και τις οµογενειακές οργανώσεις. Προβλέπουν τη δικτύωση και διασύνδεση τόσο των εδρών µεταξύ τους όσο και µε ελληνικά Πανεπιστήµια και φορείς.

Η στήριξη αυτή γίνεται στη βάση προώθησης προγραµµάτων, όπως για παράδειγµα κοινών διαδικτυακών µαθηµάτων και θερινών σχολείων, µε αντικείµενο τις ελληνικές σπουδές. Στο ίδιο πνεύµα κινείται και η διεύρυνση του θεσµού των προγραµµάτων φιλοξενίας και ανταλλαγών για φοιτητές, ερευνητές και εκπαιδευτικούς. Ολες οι παραπάνω παρεµβάσεις θα επικαιροποιούνται σε τακτική βάση και θα αναπροσαρµόζονται ανάλογα µε τις δυνατότητες και τις ανάγκες που παρουσιάζονται, προκειµένου να µην είναι αποσπασµατικές, αλλά να έχουν συνέπεια και συνέχεια στον χρόνο, στόχευση που είναι και η βασική επιδίωξη του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδηµο Ελληνισµό.

Το υπουργείο Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας τη θεµελιώδη σηµασία που συνιστούν για την Ελλάδα οι έδρες και τα προγράµµατα ελληνικών σπουδών, τα αξιοποιεί στη διπλωµατική του φαρέτρα ως πολύτιµα µέσα ήπιας ισχύος, οικοδοµώντας γέφυρες διασύνδεσης της Ελλάδας µε τον υπόλοιπο κόσµο.

Γιώργος Κώτσηρας: ∆ιασύνδεση και µε ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα

Πριν από µερικές εβδοµάδες, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάσαµε µε τον υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη το Στρατηγικό Σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδηµο Ελληνισµό 2024-27, εκ των κεντρικών στρατηγικών στόχων του οποίου είναι η ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισµού µε έµφαση στη νέα γενιά. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούµε πρώτη φορά σε µία συντεταγµένη παρέµβαση, στηρίζοντας έναν σηµαντικό αριθµό εδρών και προγραµµάτων ελληνικών σπουδών ανά τον κόσµο, µε βάση σχετικές εισηγήσεις των αρχών µας στο εξωτερικό. ∆εν υπάρχει αµφιβολία πως οι έδρες και τα προγράµµατα ελληνικών σπουδών αποτελούν εστίες ελληνοµάθειας και καλλιέργειας του φιλελληνισµού και για τον λόγο αυτόν στηρίζουµε εµπράκτως το έργο τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερµά τη γενική γραµµατέα Απόδηµου Ελληνισµού και ∆ηµόσιας ∆ιπλωµατίας, Μάιρα Μυρογιάννη, της οποίας η συµβολή στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας υπήρξε καθοριστική.
Η προσπάθειά µας, ωστόσο, δεν σταµατά εδώ. Θα συνεχιστεί εντός του 2025, µε πρωτοβουλίες για την καταγραφή των ιδρυµάτων που παρέχουν ελληνικές σπουδές, τη δικτύωση και διασύνδεση τόσο µεταξύ τους όσο και µε ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, τη διεύρυνση του θεσµού των προγραµµάτων φιλοξενίας και ανταλλαγών για φοιτητές, ερευνητές και εκπαιδευτικούς µε έµφαση στις ελληνικές σπουδές και τη διοργάνωση θερινών σχολείων µε σύµπραξη Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυµάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής