Νέα δεδομένα μπαίνουν στην εξίσωση της προεδρικής εκλογής, με τον χρόνο για την ανακοίνωση του προσώπου που θα προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα να μετρά αντίστροφα.

Παρότι το ενδεχόμενο για ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν φέρεται να έχει φύγει εντελώς από το μυαλό του πρωθυπουργού, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται, βάσει εκτιμήσεων, τελικά να μην προτείνει εκ νέου τη σημερινή Πρόεδρο, ούτως ώστε να μη διαταράξει τις ισορροπίες εντός του κυβερνώντος κόμματος, σε μια περίοδο που οι κραδασμοί μετά το κάτω των προσδοκιών αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχουν απορροφηθεί, ενώ η ΝΔ φαίνεται πως έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της, παρουσιάζοντας ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις μετά τη στασιμότητα των τελευταίων μηνών.

Αντίστροφη μέτρηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Tα ονόματα που είναι στο τραπέζι

Σε αυτό το πλαίσιο, το δίλημμα του πρωθυπουργού είναι αν η προέλευση του προσώπου που θα προτείνει σε λίγες ημέρες από σήμερα θα είναι παραταξιακή ή θα έχει αναφορές στον χώρο του Κέντρου, προκειμένου να τύχει η πρότασή του ευρεία αποδοχή και να μην περιοριστεί στα κομματικά όρια. Ως πιθανές επιλογές που θα κάλυπταν το εσωκομματικό ακροατήριο φέρονται του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, ενώ υπήρξαν αναφορές για πιθανή υποψηφιότητα των Λουκά Παπαδήμου και Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που ακούστηκε ως «ιδανική λύση» από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα. Στα σενάρια που θεωρητικά θα εξασφάλιζαν ευρύτερη αποδοχή περιλαμβάνονται τα ονόματα των Μαρίας Δαμανάκη, Λίνας Μενδώνη και της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου.

Oι εκλεκτοί της αντιπολίτευσης

Κλειστά χαρτιά στη συζήτηση της «προεδρολογίας» κρατά το ΠΑΣΟΚ, με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να αναφέρουν ότι πολιτική παράδοση των τελευταίων δεκαετιών υπαγορεύει όταν κυβερνά μια παράταξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από «απέναντι». «Θεωρούμε ότι το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς, με τη δήλωσή του να ερμηνεύεται ότι δείχνει προς την κατεύθυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου, το όνομα του οποίου έχει πέσει από καιρού στο τραπέζι και συζητείται έντονα.

Προ ημερών άλλωστε ο πρώην υπουργός και νυν ευρωβουλευτής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο Action 24, εξέφρασε την προσωπική του άποψη, κατά την οποία θα ήταν άριστη επιλογή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έπλεξε το εγκώμιο του βετεράνου πολιτικού, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι κράτησε στην πλάτη του στα δύσκολα την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα περιμένει την πρωθυπουργική ανακοίνωση για να τοποθετηθεί επί της προσωπικής εκλογής. Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου, το όνομα της οποίας συμπεριλήφθηκε στη σεναριολογία των τελευταίων μηνών, τοποθετήθηκε για το θέμα, δηλώνοντας ότι «η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συμβολίζει την εθνική ενότητα. Δεν είναι χώρος συγκρούσεων ούτε χώρος μικροκομματικής ανάδειξης».

Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να προλάβει τον Κ. Μητσοτάκη και να ανακοινώσει δικό του υποψήφιο κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, με τις επιλογές του Σωκράτη Φάμελλου να κινούνται προς τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, που είχε αποχωρήσει μετά την εκλογή Κασσελάκη και έχει δεσμούς με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σκιαγραφούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου που θα μπορούσε να διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και σημειώνουν πως η εκλογή για νέο ΠτΔ δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο μικροκομματικών σχεδιασμών. Ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν εσχάτως είναι αυτό της ενδεχόμενης πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το οποίο διαψεύστηκε.

Συγκεκριμένα, αν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μίλησε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Καραμέρος, αναφέροντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι 50 ετών, είναι ενεργός στην πολιτική, έχει άλλου είδους δραστηριότητες, συμμετέχει στην Ευρώπη σε μια σειρά πρωτοβουλιών. Είναι πρώην πρωθυπουργός, εκτιμώ ότι δεν τίθεται θέμα. Βλέπω ότι μπαίνει στις δημοσκοπήσεις το όνομά του, γιατί είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο, αλλά δεν νομίζω ότι θα τον ενδιέφερε και τον ίδιο σε αυτή τη φάση». Η Νέα Αριστερά μετά το «ναυάγιο» με τον Χρήστο Ράμμο κρατά κλειστά τα χαρτιά της και περιμένει. Από την Πλεύση Ελευθερίας προσώρας μένουν στη γενική περιγραφή που έχει δώσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου και δεν αποκλείεται να καταθέσουν δική τους πρόταση. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η όλη συζήτηση δεν έχει σχέση με τα προβλήματα του λαού, υπογραμμίζοντας ότι ο θεσμός επικυρώνει τις εκάστοτε αντιλαϊκές κυβερνητικές αποφάσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή