Κώστας Σημίτης: Όταν διαδέχθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία τον Ιανουάριο του 1996 (Βίντεο)
Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 88 ετών
H συγκρότηση της κίνησης των «4» που οδήγησε τον Κώστα Σημίτη, στη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου - Το επεισοδιακό συνέδριο όπου εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Η πολιτική διαδρομή του Κώστα Σημίτη, που έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής, σε ηλικία 88 ετών ήταν πλούσια. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 ενώ οι σχέσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου πέρασαν από χίλια κύματα. Οι κόντρες των δύο ξεκίνησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 80, όταν ο Κώστας Σημίτης, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας είχε ανακοινώσει προγράμματα περικοπών και λιτότητας. Αυτή η πολιτική ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή που επιθυμούσε ο Ανδρέας, με αποτέλεσμα ο Κώστας Σημίτης να υποβάλει την παραίτησή του.
Η κίνηση των «4»
Το φθινόπωρο του 1994 και ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου, είχε αναλάβει για τρίτη και τελευταία φορά την πρωθυπουργία, η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του ήταν ολοένα και πιο έντονη. Εκείνη την περίοδο συγκροτήθηκε η ομάδα των «4» που αποτελούνταν από τον Κώστα Σημίτη, τη Βάσω Παπανδρέου, τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Παρασκευά Αυγερινό. Στις 6 Ιουλίου 1995, ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα στον Κώστα Σημίτη. «Δεν μπορεί κάποιος να μετέχει στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να την υποσκάπτει» είχε πει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ.
Λίγους μήνες μετά υπήρξε και το δεύτερο καμπανάκι. Στη ΔΕΘ, ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδοκίμασε τον Κώστα Σημίτη, με αποτέλεσμα εκείνος να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Βιομηχανίας. «Όσοι αναζητούν έναν Ανδρέα Παπανδρέου πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπό περιορισμό, επιτροπεία και κηδεμονία να τον αναζητήσουν αλλού. Εγώ δεν προσφέρομαι» έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Τον Νοέμβριο του 1995, ο Ανδρέας εισήχθη στο Ωνάσειο καθώς η ήδη επιβαρυμένη υγεία του, είχε επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο. Τον Ιανουάριο του 1996, ύστερα από προτροπές συγγενικών του προσώπων ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή από τη θέση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας. Στις 18 Ιανουαρίου ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρωθυπουργός από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, μετά από δύο γύρους.
Συνυποψήφιοί του ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και ο Γεράσιμος Αρσένης. Στο πρώτο γύρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σημίτης έλαβαν από 53 ψήφους και πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Κώστας Σημίτης πήρε 86 ψήφους έναντι 75 του Ακη Τσοχατζόπουλου και πέντε ψηφοδέλτια ήταν λευκά. Έξι άνθρωποι ήταν εκείνοι που έκριναν ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Φαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές, ήταν κάποιοι εξ΄αυτών που επηρέαζε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Το επεισοδιακό συνέδριο του Ιουνίου του 1996
Στις 23 Ιουνίου 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή. Συμπτωματικά, Παπανδρέου και Σημίτης, έφυγαν από τη ζώη την ίδια μέρα, Κυριακή. στις 30 Ιουνίου, περισσότερο από 5.000 μέλη του κόμματος συγκεντρώθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο για το 4ο συνέδριο του κόμματος, από το οποίο θα προέκυπτε ο νέος πρόεδρός του.
Κώστας Σημίτης και Άκης Τσοχατζόπουλος βρέθηκαν για δεύτερη φορά αντιμέτωποι. Αυτή τη φορά, για την προεδρία του κόμματος. Οι στιγμές μύριζαν μπαρούτι καθώς ο Τσοχατζόπουλος επιθυμούσε να πάρει τη ρεβάνς από τον Σημίτη ο οποίος επιδίωκε να επικρατήσει πλήρως προκειμένου να συνεχίσει απερίσπαστος το έργο του. Μάλιστα φρόντισε να στείλει και ένα μήνυμα στους συνέδρους που έλεγε το εξής: «Εάν δεν εκλεγώ πρόεδρος, θα παραιτηθώ και από πρωθυπουργός».
Η φράση αυτή πυροδότησε αντιδράσεις και έντονες αποδοκιμασίες από την πλευρά Τσοχατζόπουλου. Εκείνες τις μέρες ο Κώστας Λαλιώτης, με μία ομολογουμένως πύρινη ομιλία τάχθηκε υπέρ της διαρχίας. «Να προχωρήσετε στη λυτρωτική πράξη για όλο το ΠΑΣΟΚ, σε ένα διδυμο. Εσύ αγαπητέ Κώστα, ως πρωθυπουργός της χώρας και εσύ αγαπητέ Άκη ως πρόεδρος του Κινήματος. Αυτό είναι το δίδυμο» είχε πει.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ καθώς η κίνηση του Κώστα Σημίτη, είχε πιάσει τόπο. Έτσι με 2.732 ψήφους (53,77%) επικράτησε του Τσοχατζόπουλου που συγκέντρωσε 2.324 ψήφους (46,23%).