Στα πρόθυρα της απόλυτης ρήξης µε την «πράσινη» ηγεσία της ΓΣΕΕ βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τις επόµενες ηµέρες θα αποφασίσει εάν θα ζητήσει την παραποµπή του Γιάννη Παναγόπουλου στην Επιτροπή ∆εοντολογίας της Χαριλάου Τρικούπη µε το ερώτηµα της διαγραφής, επειδή υπάρχουν βάσιµες καταγγελίες εναντίον του πως διαδραµάτισε παρασκηνιακό ρόλο στη διαδικασία εκλογής νέου προεδρείου στην ΟΤΟΕ, µε αποτέλεσµα οι «συνδικαλιστές» του κόµµατος να απολέσουν τα ηνία της συγκεκριµένης οργάνωσης έπειτα από 45 ολόκληρα χρόνια.

Ο Γιάννης Παναγόπουλος κινδυνεύει να βρεθεί στο εδώλιο του απολογουµένου ενώπιον της Επιτροπής ∆εοντολογίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς «χρεώνεται» την τροπή που έλαβαν οι εξελίξεις στην ΟΤΟΕ, στην οποία νέος πρόεδρος εξελέγη ο Ανδρέας Καλλίρης από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, ενώ οι δυνάµεις της ΠΑΣΚΕ είχαν εξασφαλίσει περισσότερες έδρες στο προεδρείο του συγκεκριµένου συνδικαλιστικού φορέα.



ΠΑΣΟΚ: Το παρακήνιο πίσω από τη ρήξη με τον Γιάννη Παναγόπουλο

Η κριτική που υφίσταται ο Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο των τραπεζών, είναι πως µε δικές του ενέργειες και παρεµβάσεις πρόεδρος στην ΟΤΟΕ εξελέγη πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. ∆ηλαδή πως άσκησε επιρροή σε συγκεκριµένους συνδικαλιστές, έναν από την ΠΑΣΚΕ, έναν άλλο «πράσινο αντάρτη» και έναν ακόµα προερχόµενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να µην ψηφίσουν για πρόεδρο της ΟΤΟΕ τον Γ. Μότσιο, δηλαδή τον επίσηµο επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, που είχε φέρει επτά έδρες στις κάλπες των εργαζοµένων για τις τράπεζες.

Στο ΠΑΣΟΚ είναι έξω φρενών µε τον Γ. Παναγόπουλο, επειδή πιστεύουν ότι µε τις παρασκηνιακές ενέργειές του εξέθεσε και σε επικοινωνιακό επίπεδο το κόµµα. Κι αυτό διότι λίγες εβδοµάδες νωρίτερα σύσσωµο το ΠΑΣΟΚ πανηγύριζε επειδή µέσω της ΠΑΣΚΕ αύξησε τα ποσοστά του στις τάξεις των εργαζοµένων στις τράπεζες από το 32% στο 40%. Τελικά οι συσχετισµοί στο 15µελές σχήµα του προεδρείου ήταν ΠΑΣΚΕ 7 έδρες, ∆ΑΚΕ 6, ΣΥΡΙΖΑ 1 και «υπό ΠΑΣΚΕ» 1. Με µια ψήφο από τις 7 της ΠΑΣΚΕ, δηλαδή του κ. Σταθόπουλου, µία ψήφο του κ. Μπεκή, που είναι µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήµατος ∆ηµοκρατίας, και µία του Γ. Πούπκου, που εκπροσώπησε µε διασπαστικό ψηφοδέλτιο την ΠΑΣΚΕ -«υπό ΠΑΣΚΕ»-, πρόεδρος της ΟΤΟΕ εξελέγη ο Α. Καλλίρης, που προέρχεται από τον χώρο της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Για το θέµα εξέδωσε ανακοίνωση ο Τοµέας Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ, στην οποία ανέφερε: « Η στήριξη συνδικαλιστών της παράταξής µας σε βαθιά συντηρητικές πρακτικές και επιλογές, που υπονοµεύουν την ενότητα και τη συλλογική µας προσπάθεια, είναι απαράδεκτη. Για τον λόγο αυτό, ο Τοµέας Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚΚινήµατος Αλλαγής αποφάσισε και ζητά από την Επιτροπή ∆εοντολογίας, Εφαρµογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (Ε∆ΕΚΑΠ) να επιληφθεί άµεσα, σύµφωνα µε το καταστατικό και τις συλλογικές αποφάσεις, κατ’ αρχάς για τα στελέχη που συµµετείχαν και αποδέχθηκαν θέσεις σε αυτό το συνδικαλιστικό πραξικόπηµα και που λειτούργησαν κατά τρόπο αντίθετο προς τις αρχές της παράταξης».



«Διαπραγµατεύτηκε» την «παραχώρηση» του προεδρείου της ΟΤΟΕ

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως ο Γ. Παναγόπουλος «διαπραγµατεύτηκε» την «παραχώρηση» του προεδρείου της ΟΤΟΕ σε δεξιούς συνδικαλιστές, ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξή τους για να επανεκλεγεί πρόεδρος της ΓΣΕΕ στο επόµενο Συνέδριο της τριτοβάθµιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις και τις διαστάσεις που πήρε το θέµα στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης, ο Γ. Παναγόπουλος επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόµου, ώστε να αντικρούσει τις καταγγελίες που έγιναν εναντίον του, διαµηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο ίδιος δεν φέρει καµία ευθύνη επειδή κάποιοι «πράσινοι» συνδικαλιστές στην ΟΤΟΕ αντί να στηρίξουν για πρόεδρο τον επίσηµο εκπρόσωπο της ΠΑΣΚΕ, Γ. Μότσιο, επέλεξαν να δώσουν ψήφο εµπιστοσύνης στον προερχόµενο από τη Ν.∆. Α. Καλλίρη.



Φουντώνουν οι φήμες

Μάλιστα, επειδή φούντωσαν τα σενάρια περί διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ την τελευταία ηµέρα του χρόνου, το µεσηµέρι δηλαδή της 31ης Ιανουαρίου, συγκάλεσε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση µε όλα τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ που έχουν εκλεγεί στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, προκειµένου να τους διαβεβαιώσει ότι ο ίδιος διατηρεί άψογες σχέσεις µε τον πρόεδρο του κόµµατος, Ν. Ανδρουλάκη, και ότι δεν έχουν καµία βάση αληθείας τα όσα λέγονται ή γράφονται, πως είναι µαζί του θυµωµένος.

Ο Γ. Παναγόπουλος προέβη στην έκτακτη σύσκεψη της ΠΑΣΚΕ ΓΣΕΕ διότι, εκτός των άλλων, άρχισαν να φουντώνουν οι φήµες ότι ο Ν. Ανδρουλάκης σκοπεύει να προχωρήσει σε εκ βάθρων αλλαγές στις συνδικαλιστικές δυνάµεις του κόµµατος, κάτι που, εάν δροµολογηθεί, µπορεί να σηµάνει και την προσωπική του «αποδυνάµωση» ενόψει του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. ∆ηλαδή µε εντολή της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία µπορεί και να συνδυαστεί µε τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ, εφόσον δεν πειστεί η ηγεσία πως δεν αναµείχθηκε στις εκλογές της ΟΤΟΕ, να φτιαχτεί µια άλλη «ΠΑΣΚΕ» στην πορεία προς το Συνέδριο της ΓΣΕΕ και έτσι ο ίδιος να βρεθεί στο περιθώριο.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 04.01.2025