Στις εθνικές επιτυχίες της διακυβέρνησης Κώστα Σημίτη, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, αλλά και τις προτεραιότητες που θέτει το ΠΑΣΟΚ για το μέλλον αναφέρθηκε ο Κώστας Τσουκαλάς, Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM του ΕΡΤNews και στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ.

Οι μεγάλες εθνικές επιτυχίες της περιόδου Σημίτη

«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ένας πρωθυπουργός με σημαντικό αποτύπωμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσουκαλάς, τονίζοντας δύο εμβληματικές επιτυχίες της περιόδου του: την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003 και την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2001.

 «Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πείσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει την Κύπρο χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό. Κι όμως, αυτό έγινε, και ήταν μια πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία. Παράλληλα, η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ ήταν ένας στόχος που φαινόταν σχεδόν ανέφικτος το 1996, όταν ο Σημίτης ανέλαβε πρωθυπουργός. Τότε ο πληθωρισμός ήταν στο 9% και μέσα σε μια τετραετία έπεσε στο 2%. Αυτό δείχνει τη συστηματική δουλειά και τη διορατικότητα της κυβέρνησής του», πρόσθεσε.

Η οικονομική ανάπτυξη και τα μεγάλα έργα υποδομής

Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα έργα που πραγματοποιήθηκαν επί θητείας Σημίτη: «Το Ρίο-Αντίρριο, το μετρό της Αθήνας, το Ελευθέριος Βενιζέλος, τα οδικά δίκτυα. Όλα αυτά διαμόρφωσαν μια Ελλάδα εξωστρεφή, πρωταγωνιστική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με ισχυρές οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις».

Παράλληλα, σημείωσε πως η θητεία του Κώστα Σημίτη «συνδέθηκε με την κοινωνική σύγκλιση, με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και με την προοπτική μιας Ελλάδας που συγκλίνει με την ανεπτυγμένη Ευρώπη».

Σύγκριση με το σήμερα: «Μια Ελλάδα της μιζέριας και των χαμηλών δυνατοτήτων»

Σε αντιπαραβολή με την περίοδο Σημίτη, ο κ. Τσουκαλάς άσκησε έντονη κριτική στη σημερινή κυβέρνηση. «Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην τελευταία θέση σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες. Οι χώρες που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ μετά από εμάς, μας έχουν ξεπεράσει. Η ευθύνη για αυτή την κατάσταση βαραίνει τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία κυβερνά έξι χρόνια».

Τόνισε, μάλιστα, πως η πορεία της χώρας ανεκόπη από την κυβέρνηση της περιόδου 2004-2009, «που γιγάντωσε το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, οδηγώντας την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Το μέλλον και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς και για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας. «Θέτουμε ως προτεραιότητα τη δημογραφική και αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτές οι αλλαγές είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας».

Όσον αφορά τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε την ανάγκη για πολιτική ισορροπία: «Ο θεσμός αυτός πρέπει να είναι συναινετικός, να εκφράζει την εθνική ενότητα. Αν έχουμε κυβέρνηση από τη μια πλευρά, ο Πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από την άλλη, όπως έγινε το 1995 με την εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου».

Αυτοκριτική και προοπτική για μια καλύτερη Ελλάδα

Κλείνοντας, ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στην αυτοκριτική του ΠΑΣΟΚ για τα λάθη του παρελθόντος, υπογραμμίζοντας πως το κόμμα παραμένει προσηλωμένο στον στόχο της εθνικής αυτοπεποίθησης και της κοινωνικής σύγκλισης. «Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για μια Ελλάδα ισχυρή, εξωστρεφή, με αυτοπεποίθηση και ευημερία για όλους».