Τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας έπειτα από πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εδώ και είναι ξεροκέφαλα: Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επενδύσεων στην Ε.Ε. την τελευταία πενταετία. Οι εξαγωγές μας υπερδιπλασιάστηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2023 σε σχέση με το 2008. Παράλληλα, έχουμε πολλαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου ρυθμούς ανάπτυξης και, σε μια χώρα 10,5 εκατ. ανθρώπων, έχουν δημιουργηθεί 500.000 θέσεις εργασίας.

Φυσικά, δεν ισχυριζόμαστε ότι η χώρα έχει «διακτινιστεί» οικονομικά ή ότι έχει μετατραπεί σε Λουξεμβούργο ή Σουηδία. Υποστηρίζουμε, όμως, πως ξεκινώντας από μια πολύ χαμηλή βάση το 2019, έπειτα από μια δεκαετή κρίση και έχοντας να αντιμετωπίσουμε νέες αλλεπάλληλες κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή κρίση, γεωπολιτικές αναταράξεις), η χώρα ανεβαίνει ψηλότερα. Αναγνωρίζουμε, φυσικά, ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο, υπάρχουν ακόμη υπαρκτά προβλήματα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Διότι, προφανώς, το χάσμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη δεκαετία της κρίσης απαιτεί συνέχιση της συστηματικής προσπάθειας για να καλυφθεί. Αυτό επιδιώκουμε με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, η οποία για το 2025 έχει τρεις βασικούς στόχους:

Πρώτον, δημοσιονομική σύνεση. Δηλαδή, δεν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα αντέχουμε. Η πολιτική αυτή μεταφέρει ένα μήνυμα αξιοπιστίας στις αγορές και τους επενδυτές, αλλά παράλληλα εξοικονομεί χρήματα για τους φορολογουμένους.

Δεύτερον, στήριξη της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας της οικονομίας μέσα από την εφαρμογή φιλοεπενδυτικών πολιτικών, όπως: Οι μειώσεις φόρων - μετά τη μείωση 72 φόρων έως σήμερα, η πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μαζί με την ανάπτυξη της οικονομίας θα δημιουργήσουν τον δημοσιονομικό χώρο και για νέες μειώσεις. Οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα. Το νέο πλαίσιο κινήτρων για τις συγχωνεύσεις, την έρευνα και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Η αξιοποίηση στο μέγιστο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Η λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2025 των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων. Ωστε η Ελλάδα να ξεκινήσει να μετατρέπεται σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, πράγμα το οποίο θα ενισχύσει όχι μόνο την εκπαιδευτική, αλλά και την οικονομική ανταγωνιστικότητα της πατρίδας μας.

Τρίτον, στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνών πληθωριστικών πιέσεων, είναι σημαντικό ότι το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζεται οδηγεί σε πολύ μεγάλη μείωση της ανεργίας -και τουλάχιστον 30.000 επιπλέον συμπολίτες μας θα έχουν βρει δουλειά το 2025-, αλλά έχει ανεβάσει και τον μέσο μισθό ήδη στα 1.445 ευρώ για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση. Πράγμα που σημαίνει ότι θα κάνουμε, και με το παραπάνω, πράξη τη δέσμευσή μας για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027. Ταυτόχρονα, και ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί από τα 650 ευρώ το 2019 στα 830 ευρώ σήμερα και ακολουθεί και νέα αύξησή του τον Απρίλιο του 2025. Παράλληλα, αυξάνονται οι συντάξεις όσο περίπου ο πληθωρισμός. Και αυξάνονται τα κονδύλια για την Υγεία κατά 74% σε σχέση με το 2019.

Οπως και να το μετρήσει κανείς, η Ελλάδα μπορεί να μην έχει γίνει παράδεισος, αλλά έχουμε σημαντική βελτίωση, η οποία δεν έγινε αυτόματα. Προχωρούμε, λοιπόν, μπροστά με σοβαρότητα. Κλείνοντας τα αυτιά στους λαϊκιστές και τις πρόσκαιρα ευχάριστες λύσεις, τις οποίες στο παρελθόν έχουμε πληρώσει πανάκριβα. Προχωρούμε αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, με ικανοποίηση για όσα έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα και με αίσθημα ευθύνης, γιατί γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολύ μεγάλο βάρος να σηκώσουμε. Αποτελεί εθνικό στοίχημα να τα καταφέρουμε.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά