Μητσοτάκης, Σίσι, Χριστοδουλίδης: Σήμερα η τριμερής στην Αίγυπτο - Συνάντηση μήνυμα στην Τουρκία και τα "παιχνίδια" της
Φάρος σταθερότητας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την Τριμερή Σύνοδο θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για το Μεσανατολικό, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και την ενέργεια
Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2023 από τη Λωρίδα της Γάζας, επεκτάθηκαν στο Λίβανο και τώρα πλέον έχουν επίκεντρο τη Συρία, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου θα συναντηθούν σήμερα στο Κάιρο.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα επιχειρήσουν να εμβαθύνουν και να διευρύνουν την τριμερή στρατηγική συνεργασία, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι το σχήμα αυτό συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένα φάρο σταθερότητας δίπλα σε μια ταραγμένη περιοχή.
Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να στείλουν στις κοινές δηλώσεις που θα κάνουν το μεσημέρι ένα σαφές μήνυμα για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, ως άξονα σταθερότητας σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Οι δύο ηγέτες στηρίζουν προσωπικά το «GREGY Interconnector», που έχει ήδη μπει στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), που προτείνει δηλαδή η Κομισιόν για στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται ειδικότερα για ένα υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και συνολικού προϋπολογισμού 4.2 δις. ευρώ, που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συνολικά 3.000 μεγαβάτ «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρονται – εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί το έργο - από την Αίγυπτο στη χώρα μας, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις στην Αίγυπτο.
Η τριμερής συνάντηση κορυφής, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και η κατάσταση στη Συρία παραμένει ρευστή. Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας – τομέας στον οποίο κυριαρχεί το προαναφερθέν έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Αναμένεται ακόμη να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία. Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Όπως μάλιστα αποκάλυψε η κυπριακή πλευρά, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης αναμένεται να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Υγειονομικής Περίθαλψης, της Ανάπτυξης Λιμένων, της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχέσεων, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις κοινές δράσεις και θα θέσουν σταθερά θεμέλια για τη μελλοντική εξέλιξη της τριμερούς αυτής σχέσης.
Στη δέκατη τριμερή συνάντηση που λαμβάνει χώρα, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα και ένα business forum, μια συνάντηση δηλαδή επιχειρηματιών και από τα τρία κράτη, με στόχο τη διερεύνηση του πεδίου για επενδύσεις και συνέργειες, με την ενέργεια να ξεχωρίζει ως τομέας πιθανών συμφωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου δώδεκα Έλληνες επιχειρηματίες και εκπρόσωποι εταιριών αναμένεται να ταξιδέψουν για το σκοπό αυτό. Για το λόγο αυτό θα μεταβεί στο Κάιρο και ο υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ παρόντες στην τριμερή θα είναι και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Η Αθήνα, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Υπενθυμίζουν επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό και μάλιστα από τους πρώτους τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο και είχε μεταβεί τον περασμένο Μάρτιο στο Κάιρο μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους ηγέτες για να αναδείξουν τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, που πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί.
Σήμερα η τριμερής στην Αίγυπτο: Τα μηνύματα από τη συνάντηση Μητσοτάκη, Σίσι, Χριστοδουλίδη
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα επιχειρήσουν να εμβαθύνουν και να διευρύνουν την τριμερή στρατηγική συνεργασία, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι το σχήμα αυτό συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένα φάρο σταθερότητας δίπλα σε μια ταραγμένη περιοχή.Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να στείλουν στις κοινές δηλώσεις που θα κάνουν το μεσημέρι ένα σαφές μήνυμα για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, ως άξονα σταθερότητας σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, με το Μεσανατολικό, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και την ενέργεια να είναι ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης.Οι δύο ηγέτες στηρίζουν προσωπικά το «GREGY Interconnector», που έχει ήδη μπει στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), που προτείνει δηλαδή η Κομισιόν για στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται ειδικότερα για ένα υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και συνολικού προϋπολογισμού 4.2 δις. ευρώ, που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συνολικά 3.000 μεγαβάτ «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρονται – εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί το έργο - από την Αίγυπτο στη χώρα μας, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις στην Αίγυπτο.
Τι θα συζητηθεί στην τριμερή συνάντηση κορυφής
Η τριμερής συνάντηση κορυφής, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και η κατάσταση στη Συρία παραμένει ρευστή. Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας – τομέας στον οποίο κυριαρχεί το προαναφερθέν έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.Αναμένεται ακόμη να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία. Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Όπως μάλιστα αποκάλυψε η κυπριακή πλευρά, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης αναμένεται να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Υγειονομικής Περίθαλψης, της Ανάπτυξης Λιμένων, της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχέσεων, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις κοινές δράσεις και θα θέσουν σταθερά θεμέλια για τη μελλοντική εξέλιξη της τριμερούς αυτής σχέσης.
Το business forum επιχειρηματιών και από τα τρία κράτη
Στη δέκατη τριμερή συνάντηση που λαμβάνει χώρα, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα και ένα business forum, μια συνάντηση δηλαδή επιχειρηματιών και από τα τρία κράτη, με στόχο τη διερεύνηση του πεδίου για επενδύσεις και συνέργειες, με την ενέργεια να ξεχωρίζει ως τομέας πιθανών συμφωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου δώδεκα Έλληνες επιχειρηματίες και εκπρόσωποι εταιριών αναμένεται να ταξιδέψουν για το σκοπό αυτό. Για το λόγο αυτό θα μεταβεί στο Κάιρο και ο υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ παρόντες στην τριμερή θα είναι και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.Η Αθήνα, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Υπενθυμίζουν επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό και μάλιστα από τους πρώτους τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο και είχε μεταβεί τον περασμένο Μάρτιο στο Κάιρο μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους ηγέτες για να αναδείξουν τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, που πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί.