Στο θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, τα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τα νέα Ωνάσσεια Σχολεία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης (8/01) στον ΣΚΑΪ είπε αρχικά ότι: «Ο Κώστας Σημίτης κυβέρνησε την Ελλάδα για 8 χρόνια, άφησε ιστορικό αποτύπωμα με κάποιες αιχμές, όπως η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ και η είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Βεβαίως η πλήρης ιστορική αποτίμηση θα γίνει από αρμόδια χείλη, δεν είναι για το εδώ και το τώρα».



Πιερρακάκης: "Αποστροφή με όσους διχάζουν και στο θάνατο για 15 λεπτά δημοσιότητας - Να μην ξαναγυρίσουμε στην trash πολιτική"

Και πρόσθεσε: «Θυμάμαι πώς οι Αμερικανοί μιλούσαν για το παρελθόν και τους πρώην προέδρους τους με έναν συμπεριληπτικό τρόπο. Να γνωρίζουν δηλαδή οι Δημοκρατικοί έναν σπουδαίο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, να γνωρίζουν οι Ρεπουμπλικανοί έναν σπουδαίο Δημοκρατικό πρόεδρο και να βλέπουν τα καλά και τα κακά στην κληρονομιά. Αυτό αφορά κι εμάς και το έχουμε εν μέρει κατακτήσει. Δηλαδή για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δεν θα βρει κανείς πολλούς να μην πουν έναν καλό ιστορικό λόγο για τη σπουδαία του ιστορική παρακαταθήκη».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο επεισόδιο σύγκρουσης του Άδωνι Γεωργιάδη με την Αφροδίτη Λατινοπούλου και με αφορμή σχόλιο της δεύτερης για τον Κώστα Σημίτη, ο υπουργός εξέφρασε την αποστροφή του για το γεγονός ότι αυτοί οι οποίοι διχάζουν στη ζωή, επιλέγουν να διχάζουν και στον θάνατο για 15 λεπτά δημοσιότητας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Υπάρχει ο όρος trash tv, υπάρχει και η trash πολιτική που ήρθε στο προσκήνιο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προοδεύσουμε πάρα πολύ και να βγούμε από αυτό. Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ότι στην trash πολιτική δεν πρέπει να γυρίσουμε ποτέ».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d6wj5kfbect5)


«Επιβεβλημένο η Αντιπολίτευση να μην εργαλειοποιήσει την εκλογή ΠτΔ»

Σε ερώτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι αφορά την παραγωγή συναίνεσης, κάτι που όμως στην πορεία εργαλειοποιήθηκε από την Αντιπολίτευση. Όπως είπε: «Είμαστε στην τελική ευθεία, δεν έχει νόημα να μπούμε σε ονοματολογία ή σε περιγραφές, θα περιμένουμε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Είναι επιβεβλημένο η Αντιπολίτευση να μην εργαλειοποιήσει στις μικροκομματικές μυλόπετρες την προεδρική εκλογή».

Ως προς τα ζητήματα Παιδείας, χαρακτήρισε σπουδαία τη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση για τα νέα σχολεί, τονίζοντας ότι: «Θα αναπτύξουμε σχολεία σε περιοχές οι οποίες έχουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Θα πάμε σε υφιστάμενες σχολικές υποδομές, τα σχολεία αυτά όμως θα έχουν μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική και σε αυτό το πλαίσιο θα πάμε σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα που θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα».

Τέλος πρόσθεσε ότι: «Τα Ωνάσσεια Σχολεία θα μοιάζουν με τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, αλλά θα είναι ένας νέος τύπος σχολείου. Η ιδέα είναι να επενδύσουμε σε αυτήν την πολυτυπία, να μπορέσουμε να έχουμε στο σύστημα έναν πλουραλισμό. Όπως και στα υπόλοιπα σχολεία, έτσι κι εδώ σκοπός είναι οι νέες καινοτομίες να διαχέονται περισσότερο στο σύστημα εκπαίδευσης. Στα Ωνάσσεια οι καινοτομίες θα έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και της συνολικής επαγγελματικής διαδρομής τους, με πρόσθετες ώρες για ομίλους και πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Μιλάμε για 22 Γυμνα΄σια και Λύκεια, άρα για 11 περιοχές. Θα ξεκινήσουμε με κάποια τον Σεπτέμβριο φέτος και θα ολοκληρώσουμε του χρόνου».