Η Ελλάδα το 2025: Οι προτεραιότητες της ελληνικής Δικαιοσύνης για το 2025
Οι στόχοι για τη νέα χρονιά
Αιχμή οι τηλεματικές δίκες, δηλαδή οι δίκες από απόσταση, σε όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης
Tο τέλος του 2024 βρήκε την ελληνική Δικαιοσύνη σε δυναμική και δημιουργική κίνηση, στις ράγες μιας καινούργιας, ποιοτικής και αποτελεσματικής πορείας. Ηδη οι μεγάλες αλλαγές του νέου δικαστικού χάρτη και η αναμόρφωση του ποινικού συστήματος έχουν κάνει ορατή τη βελτίωση της ποιότητας, αλλά και την επιτάχυνση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Ομως, οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, δεν εφησυχάζουμε και υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μέχρις ότου η ελληνική Δικαιοσύνη συγκλίνει στα επιδιωκόμενα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Με τις αλλαγές που ετοιμάζονται έχουμε την εκτίμηση ότι θα οδηγηθούμε στο να πραγματοποιείται η έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων σε εξακόσιες τριάντα ημέρες, όσες είναι ο μέσος όρος των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντί για χίλιες πεντακόσιες ημέρες, που είναι σήμερα, πριν από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης αυτής.
Εκτός από την επιτάχυνση, η σημαντική αυτή αλλαγή στην Πολιτική Δικονομία έχει και βαθύτερη στόχευση περιεχομένου. Θα επιτρέψει στους Ελληνες δικαστές να ασχοληθούν με την ουσία των υποθέσεων και όχι να εξαντλούνται με τις μέχρι σήμερα υπάρχουσες διαδικαστικές υπεκφυγές.
Αιχμή οι τηλεματικές δίκες, δηλαδή οι δίκες από απόσταση, σε όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης
Στον σχεδιασμό μας επίσης για το 2025 υπάρχει η κατάθεση στη Βουλή ενός Κώδικα, για πρώτη φορά ολοκληρωμένου στην Ελλάδα, δηλαδή ενός συνεκτικού νομοθετήματος, για την Εναλλακτική Επίλυση των Διαφορών σε τρία επίπεδα: Διαμεσολάβηση, Δικαστική μεσολάβηση, Διαιτησία. Πρόκειται για μεγάλη τομή στη νομική κουλτούρα περί διαφορών, αλλά και στη δικαιοδοτική λειτουργία της χώρας, γιατί πολλές υποθέσεις θα μπορούν να επιλύονται εξωδικαστικά, προς όφελος των πολιτών και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
Στον ίδιο προγραμματισμό του 2025 είναι η σύγχρονη προσαρμογή του Κληρονομικού Δικαίου, ογδόντα χρόνια αφότου ίσχυσε ο Αστικός Κώδικας, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και η οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Τέλος, το 2025 θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση η ψηφιακή μετάβαση της Δικαιοσύνης. Αιχμή αποτελούν οι τηλεματικές δίκες, δηλαδή οι δίκες από απόσταση, σε όλο το φάσμα της Δικαιοσύνης, δηλαδή διοικητικής, πολιτικής, ποινικής. Είχαμε ήδη πρόσφατα την πρώτη πιλοτική εφαρμογή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πάτρας, σε σύνδεση με το Αργοστόλι.
Ακολουθεί το δύσκολο έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού φακέλου, όπου όλες οι διαδικασίες και πράξεις θα βρίσκονται σε ψηφιακή μορφή, εκκινώντας από το γραφείο του δικηγόρου έως την έκδοση τελεσίδικα των αποφάσεων, χωρίς να πηγαινοέρχεται ταλαιπωρούμενος ο κόσμος, χωρίς δημοσιεύσεις, χωρίς τίποτα. Η ολοκλήρωση αυτού του έργου θα αποτελέσει πράγματι το μεγάλο βήμα της ελληνικής Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»