Το 2023 αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό, με τα έσοδα να αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ και τις αφίξεις επισκεπτών να καταγράφουν πρωτοφανή αύξηση. Το 2024 η θετική δυναμική όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά ενισχύθηκε περαιτέρω, με τις επιδόσεις να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα κατά το
πρώτο πεντάμηνο και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Η χρονιά αυτή έκλεισε με νέα ρεκόρ, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Για το 2025, ο στρατηγικός σχεδιασμός του ελληνικού τουρισμού εστιάζει στη μακροπρόθεσμη ποιοτική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας. Κεντρικός στόχος είναι η
διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η στρατηγική μας ενσωματώνει καινοτομίες και θεσμικές πρωτοβουλίες, με έμφαση στο μέτρο και την ισορροπία, τη βιωσιμότητα, την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, καθώς και την αναβάθμιση των εμπειριών των επισκεπτών. Στην προσπάθεια αυτή, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ως εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου, προωθεί στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας.

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) υποστηρίζουμε κρίσιμες επενδύσεις, οι οποίες αναβαθμίζουν τις υποδομές που στηρίζουν ειδικές μορφές τουρισμού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο ορεινός και χειμερινός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, καθώς και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας. Εξαιρετικά σημαντική, όμως, είναι και η δράση για την προσβασιμότητα στις ελληνικές παραλίες, η οποία χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ.

Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Τουρισμού προχωρά σε ακόμα μία νομοθετικήπρωτοβουλία, θέτοντας για πρώτη φορά ένα σαφές πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες
μισθώσεις ακινήτων. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας και συνολικά της ποιότητας της τουριστικής προσφοράς στη χώρα μας.

Θεσπίζουμε, λοιπόν, για πρώτη φορά, λειτουργικές προδιαγραφές, καθώς και προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ενδεικτικά, τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν και να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης, με φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.


Επίσης, κάνει πράξη το πρωτοποριακό σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων, το οποίο επεξεργάστηκε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το σύστημα αυτό ενσωματώνει τις αρχές της βιωσιμότητας και των εθνικών και ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της σύγχρονης τουριστικής αγοράς.

Παράλληλα, η τεχνολογία αποτελεί αρωγό στη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού. Το επίσημο τουριστικό portal της Ελλάδας, «visitgreece.gr», επανασχεδιάζεται
με σύγχρονες προδιαγραφές, ενώ νέες ψηφιακές εφαρμογές, όπως το mAiGreece, αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη βελτίωση των υπηρεσιών. Επιπλέον, αναπτύσσονται εξειδικευμένες πλατφόρμες για την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Το υπουργείο Τουρισμού επενδύει στη βελτίωση των υποδομών και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης. Σε εξέλιξη είναι η δράση που υλοποιούμε για την
αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και μακροχρόνια ανέργων. Τα προγράμματα κατάρτισης που θα πραγματοποιηθούν καλύπτουν διάφορες ειδικότητες και αφορούν υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου. Τέλος, για την προώθηση του εσωτερικού τουρισμού συνεχίζουμε και ενισχύουμε το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Ο ελληνικός τουρισμός προχωρά δυναμικά και στο 2025 με στρατηγική που βασίζεται στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την εξωστρέφεια και στόχο την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και την ποιοτική ανάπτυξη.


* Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά» στις 4/1