Με την οικονομία σε πρώτο πλάνο και μία βαθιά τομή στη δημόσια διοίκηση… σπάει το ρόδι η κυβέρνηση, που εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11.00 υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.



Υπουργικό Συμβούλιο: Ο Μητσοτάκης βάζει τέλος στην ατιμωρησία στο Δημόσιο

Κεντρικό θέμα στο Yπουργικό είναι το νομοσχέδιο του Yπουργείου Εσωτερικών για την αποτελεσματικότερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δημοσίου, που παρουσιάζεται από τον αρμόδιο υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Η κυβέρνηση εντέλει στέλνει το μήνυμα στην πρώτη συνεδρίαση για το 2025 ότι δίδεται έμφαση στα θέματα της διαφάνειας, της ακεραιότητας, της λογοδοσίας και της πειθαρχικής δικαιοσύνης, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τους στόχους και τις κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2025, μία χρονιά-ορόσημο, που σηματοδοτεί το ήμισυ της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του και αποτελεί το έτος «προετοιμασίας» για τον διακηρυγμένο στόχο της τρίτης «γαλάζιας» θητείας.



Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Λιβάνιου 

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαχρονική παθογένεια του δημόσιου τομέα, με τις μεγάλες καθυστερήσεις απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης να έχουν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική ατιμωρησία δημοσίων υπαλλήλων που παρανομούν, καλλιεργώντας την αίσθηση ότι «στο Δημόσιο ο καθένας κάνει ό,τι θέλει και δεν τιμωρείται».

Από τις καθυστερήσεις αυτές γίνεται ιδιαίτερα έντονος ο κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων, χωρίς οι υπαίτιοι να λογοδοτούν ουσιαστικά γι' αυτά τελικά. Στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, που εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, καθώς και στην ενίσχυση της πεποίθησης των πολιτών ότι οι παραβάτες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ προβλέπει την αναμόρφωση και επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας με ένα νέο πειθαρχικό όργανο, το οποίο θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμιο) και θα απαρτίζεται μόνο από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με εχέγγυα ορθής κρίσης λόγω της κατάρτισης και της πείρας τους.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο όργανο θα αποφαίνεται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, οι δε αποφάσεις του θα προσβάλλονται μόνο στα δικαστήρια και, τέλος, θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για συνεδριάσεις και εξ αποστάσεως με σκοπό τη σύντμηση του χρόνου έως την έκδοση απόφασης.



Και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς - Οι 6 πρωτοβουλίες

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, που θα παρουσιάσει ο Κωστής Χατζηδάκης, με στόχο τη διευκόλυνση της εισαγωγής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην Εναλλακτική Αγορά και να ενισχύσει τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατευθύνεται η γενικότερη στρατηγική του Yπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, που εδράζεται σε έξι πρωτοβουλίες:

  1. Ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου.
  2. Επέκταση των επενδυτικών ευκαιριών και ανάπτυξη του οικοσυστήματος για fintech και ESG.
  3. Θέσπιση ενός δίκαιου και διαφανούς φορολογικού πλαισίου.
  4. Βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
  5. Ενθάρρυνση της ζήτησης για επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές.
  6. Επιτάχυνση και εμβάθυνση των προσπαθειών για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.