Σε μια περίοδο ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων και έντονων διεθνών ανακατατάξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί ένα μπαράζ διεθνών συναντήσεων και επαφών, για να ενισχύσει τις συμμαχίες της χώρας και να διευρύνει το πεδίο των συνεργασιών με φίλους και εταίρους.

Ετσι, μέσα στο διάστημα των επόμενων σαράντα ημερών έχει προγραμματίσει πέντε ταξίδια στο εξωτερικό, καθένα με διαφορετικό περιεχόμενο και ατζέντα, αλλά κατά βάση με ένα κοινό υπόβαθρο: Τις προκλήσεις που δημιουργούν και το νέο διεθνές περιβάλλον που αναδεικνύουν οι συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και η πολιτική κρίση στην παραδοσιακή δίδυμη «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Γερμανία και τη Γαλλία.



Στη Σαουδική Αραβίαο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αρχή γίνεται αυτή τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, με τον κ. Μητσοτάκη να μεταβαίνει στην πόλη Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας (SaudiHellenic Strategic Partnership Council).

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου που είχαν συμφωνήσει να συστήσουν ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα το 2022, ως ακόμα ένα βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της δυναμικά αναπτυσσόμενης ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας, το οποίο είχε επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ το 2021. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και ειδικά στη Συρία, καθιστούν ακόμα πιο ουσιαστική τη συνεργασία των δύο χωρών αυτή την περίοδο.

Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, ότι στην Αλ Ούλα θα μεταβούν μαζί με τον πρωθυπουργό και επτά υπουργοί, που θα υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας με τους Σαουδάραβες ομολόγους τους στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιοτήτων τους: Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Λίνα Μενδώνη, Ολγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Βρούτσης. Ισως τα πιο φιλόδοξα έργα που σχεδιάζουν από κοινού οι δύο χώρες είναι η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC), που θα καταστήσει τη χώρα μας πύλη εισόδου δεδομένων προς την Ε.Ε., διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία, και το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, που μπορεί να γίνει έτσι η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.



Βερολίνο

Μετά τον Περσικό Κόλπο, σειρά έχει η Γερμανία και η άτυπη σύνοδος της ηγεσίας του ΕΛΚ και των αρχηγών των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βερολίνο την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο, 17 και 18 Ιανουαρίου, όπου, εκτός απροόπτου, το «παρών» θα δώσει και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής της συνάντησης έχει και συμβολικό χαρακτήρα, ως μήνυμα στήριξης στον Φρίντριχ Μερτς των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, που μετά τις κάλπες της 23ης Φεβρουαρίου έχει βάσιμες προσδοκίες ότι θα είναι ο νέος καγκελάριος της χώρας. Το ΕPP Leaders Retreat, όπως ονομάζεται, είναι μια κλειστή διήμερη συνάντηση με στόχο την ανταλλαγή απόψεων την παραμονή της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ και των νέων δεδομένων που αυτή δημιουργεί, καθώς και την αλληλοϋποστήριξη και τη συνένωση των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη.



Βέλγιο

Ακολουθεί η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 3 Φεβρουαρίου, με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, να αναζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν χώρο εκτός των Βρυξελλών για τη διεξαγωγή της, ώστε να συμβολίσει και τον άτυπο χαρακτήρα της. Η συζήτηση, ωστόσο, στην οποία μάλιστα έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, έχει πρακτικό περιεχόμενο και αφορά την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ έχουν ζητήσει εδώ και καιρό, εξάλλου, με αναλυτική κοινή τους επιστολή, τη δημιουργία μιας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με ευρωπαϊκούς πόρους, η οποία «θα προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones».



Μόναχο

Επόμενος σταθμός του Ελληνα πρωθυπουργού στο εξωτερικό είναι πάλι η Γερμανία, αυτή τη φορά το Μόναχο, όπου στις 14 Φεβρουαρίου θα παραστεί και θα μιλήσει στο Φόρουμ Ασφαλείας του Μονάχου, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για στήριξη και ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά και για πίεση της διεθνούς κοινότητας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ενιαίας Συρίας και την αφοσίωση σε μια συμπεριληπτική διαδικασία, με συμμετοχή όλων των Σύρων και σεβασμό στα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.


Ρώμη

Τελευταίος σταθμός αυτού του μίνι διπλωματικού μαραθωνίου είναι η Ρώμη, όπου στις 19 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας και θα υπογραφούν και αρκετές συμφωνίες. Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προ ημερών, η Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνομιλούν για θέματα κοινής προσέγγισης, από την ασφάλεια και άμυνα μέχρι το Μεταναστευτικό και τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, και πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 11.01.2025