Την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία στη Γάζα, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επανεκκινήσει η πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας και η θεσμοθέτηση της διμερούς συνεργασίας στο ανώτατο επίπεδο με την πρώτη συνεδρίαση-ορόσημο του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Η χθεσινή πρώτη συνεδρίαση σηματοδότησε την αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών σε μια συγκυρία αναδιαμόρφωσης του γεωπολιτικού τοπίου στη Μέση Ανατολή και διεθνών αναταράξεων, ενώ αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως εμπορικής, επενδυτικής και ενεργειακής γέφυρας, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.


Μητσοτάκης στη Σαουδική Αραβία: Το παρασκήνιο της επίσκεψης και της συνάντησης με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θεσμοθετεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) με χώρα της Μέσης Ανατολής, με τον πρωθυπουργό στην τοποθέτησή του να εστιάζει στην αξία της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπως τόνισε κατά την πρώτη συνεδρίαση στην Αλ Ούλα, στην οποία συμπροήδρευσε με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία (είχε επισκεφθεί το Ριάντ το 2020 και το 2021), ενώ ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2022 - η πρώτη του στην Ευρώπη μετά την πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2022, είχε υπογραφεί η σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, η οποία εδραίωσε τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών και τη συστηματική και θεσμοθετημένη συνεργασία σε σειρά τομέων, ενώ ιδιαίτερα στενή είναι και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. «Η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την ΕΕ και παίκτης-κλειδί για τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Το παγκόσμιο τοπίο αναδιαμορφώνεται και σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του αραβικού κόσμου και της Σαουδικής Αραβίας είναι κρίσιμος. Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής είναι αλληλοεξαρτώμενες. Σε αυτό το τοπίο η στρατηγική μας συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΑΣΣΣ.


Ελλάδα και Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη διμερή τους συνεργασία 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός η συνεδρίαση του συμβουλίου στέλνει ένα καθαρό μήνυμα ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη διμερή τους συνεργασία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η άμυνα, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. «Αυτή η συνεργασία έχει αυξημένη σημασία στη σημερινή συγκυρία που βιώνει η περιοχή μας λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει προστεθεί σε μια σειρά από κρίσεις, τις συνέπειες των οποίων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ακόμα πιο σημαντικό που Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές για συνεργασία στην ενέργεια, καθώς και στο εμπόριο και τις επενδύσεις, σε τομείς όπως η ναυτιλία, τα αγροδιατροφικά προϊόντα και οι κατασκευαστικός. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπέγραψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν 48 πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα και θα συμβάλουν στην ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, που υπογράφουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οι περισσότερες πρωτοβουλίες (19) αφορούν τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, ενώ 15 πρωτοβουλίες αποφασίστηκαν στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής εταιρικής σχέσης. Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην πόλη Αλ Ούλα οι υπουργοί: Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.