Στην ερώτηση αν αναμένονται αύριο οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».

«Έτσι κι αλλιώς, ο ίδιος πρωθυπουργός είχε θέσει ως χρονικό πλαίσιο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, επομένως θα έχουμε τις σχετικές προτάσεις που θα γίνουν και βέβαια μετά θα υπάρξει αξιολόγηση και από τα υπόλοιπα κόμματα και φαντάζομαι θα δοθεί και η ευκαιρία να συζητήσουμε και επί του προσώπου, της αξίας αυτού που συμβολίζει και ούτω καθεξής», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια, απαντώντας στο κατά πόσο η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις ή αρκείται στο να εκλεγεί ένας πρόεδρος με την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε πως «ο πρωθυπουργός και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα κάνουν μια πρόταση, κι έτσι θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί».

«Το πώς αυτή θα εκληφθεί και με ποιους όρους από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, αυτό είναι κομμάτι της διαδικασίας που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Επομένως, πάντοτε επιδιώκεται σε αυτές τις περιπτώσεις να υπάρχουν πρόσωπα τα οποία ενώνουν, συνθέτουν ή μπορούν να λειτουργήσουν συνθετικά, αλλά νομίζω ότι ο πρωθυπουργός, ίσως γι’ αυτό δεν έχει νόημα κι αυτή η συζήτηση, ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει τα χαρακτηριστικά», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη χθεσινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κ. Κατσέλη στον ρόλο της Προέδρου, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε τα εξής: «Αυτό αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς μέσα από μια δική του διαδικασία από ό,τι κατάλαβα και η κ. Κατσέλη απεδέχθη αυτή την πρόταση. Επομένως είναι μία από αυτές, οι οποίες θα τεθούν στη Βουλή στην ψηφοφορία και θα αξιολογηθεί. Τώρα, από 'κει και πέρα, δεν θέλω να πω αντιθεσμικό ή όχι, το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τις δικές του διαδικασίες και κατέληξε. Από 'κει και πέρα, ο πρωθυπουργός διατηρεί το προνόμιο αυτής της πρότασης».


Για το κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής και λέσχες

Όσον αφορά στο τελευταίο περιστατικό στους κόλπους της ΕΛΑΣ, με την αποκάλυψη κυκλώματος προστασίας, που ήρθε να προστεθεί σε άλλες περιπτώσεις όπου στελέχη του σώματος δεν έχουν ανταποκριθεί στον ρόλο τους, ο κ. Κοντογεώργης είπε: «Κοιτάξτε, νομίζω ότι το υπουργείο δεν μένει μόνο στη διαπίστωση. Καταρχήν να πούμε ότι τέτοια περιστατικά δεν εκφράζουν το σύνολο του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Και καταβάλλεται και μια συστηματική προσπάθεια και από όλες τις ηγεσίες, αλλά και τώρα και από τον κύριο Χρυσοχοΐδη, γιατί είναι και διαφορετικής τάξεως ζητήματα. Είναι διαφορετικό να αποκαλύπτονται αδυναμίες και τέτοια περιστατικά με τραγικό τρόπο δυστυχώς, όπως έγινε στα Χανιά, που ήταν ένα τραγικό γεγονός και είναι διαφορετικό να αποκαλύπτονται μέσα από διαδικασίες εσωτερικές, όπως είναι η αρμόδια υπηρεσία των Εσωτερικών Υποθέσεων που κάνει συστηματική δουλειά και αναδεικνύει και θέματα διαφθοράς τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και αντιμετωπίζονται με τον δέοντα τρόπο. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, εκεί εντείνεται και εκεί κατατείνει η προσπάθεια του Υπουργείου, γιατί και σε όλες τις υπηρεσίες αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής μας ζωής, υπάρχουν στοιχεία και άνθρωποι οι οποίοι παρεκκλίνουν και δεν λειτουργούν με βάση είτε τον όρκο που έχουν δώσει, είτε την αποστολή τους. Το ότι αναδεικνύονται τέτοιες υποθέσεις γίνεται μέσα από την πίεση και από την αλλαγή των διαδικασιών προκειμένου να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα. Το ευκταίο είναι να μην έχουμε ποτέ τραγικά γεγονότα αλλά νομίζω ότι σε κάθε τέτοιο τραγικό γεγονός, είτε με την κοπέλα που είχε γίνει στο αστυνομικό τμήμα είτε και χθες, προφανώς αυτό οδηγεί στο να υπάρχει μια βελτιστοποίηση και των διαδικασιών αλλά και των παρεμβάσεων που κάνει η πολιτεία στο σύνολό της. Και αυτό έγινε και στην περίπτωση της Κυριακής, όπως λέγανε την κοπέλα και αυτό πρέπει να γίνει τώρα και στην περίπτωση κάτω στα Χανιά με την περίπτωση του 22χρονου ανθρώπου που αδίκως έχασε τη ζωή του και με τόσο τραγικό τρόπο. Νομίζω ότι έτσι λειτουργεί η αστυνομία και από ό,τι έχει δείξει και η σημερινή ηγεσία, προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου και η δικαιοσύνη να αποδοθεί, να γίνει ακριβώς ενδελεχής έλεγχος τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά και βέβαια να προνοήσει και να φροντίσει ώστε να μην έχουμε πάλι τέτοια φαινόμενα».


«Υπάρχει αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό»

Στο σταθερά επίκαιρο ζήτημα της ακρίβειας και συγκεκριμένα όσον αφορά στον πληθωρισμό των τροφίμων, ο κ. Κοντογεώργης, κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν υπάρχει κάποια πιο βελτιωμένη εικόνα εκεί, σημείωσε πως υπάρχει μία μείωση στα τρόφιμα, αλλά δυστυχώς αυτή δεν είναι ακόμα στο επίπεδο εκείνο που να το εισπράξει πλήρως ο πολίτης.

«Είχαμε έναν συσσωρευμένο πληθωρισμό. Ξεκινήσαμε από πολύ υψηλά, υπάρχει μία σταδιακή αποκλιμάκωση. Φάνηκε και από τα στοιχεία Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκαν προχθές. Επομένως, εμείς θεωρούμε και ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι και με όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει θα υπάρξει μία αποκλιμάκωση γιατί είχαμε φτάσει σε υψηλά επίπεδα για εξωγενείς κυρίως λόγους, αλλά όχι μόνο. Αυτούς που αφορούν τη διάρθρωση της λιανικής αγοράς, νομίζω ότι και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και παρεμβάσεις που γίνονται έχουμε απομειώσει σε έναν βαθμό την επίδρασή τους και λειτουργούν τα πράγματα κάπως καλύτερα. Αλλά ναι, δυστυχώς είμαστε ακόμα σε ένα υψηλό επίπεδο σε σχέση με τα τρόφιμα. Όμως συνεχίζουμε αυτή την πολιτική. Βλέπουμε μια αποκλιμάκωση κυρίως στα τρόφιμα. Υπάρχουν άλλες πληθωριστικές πιέσεις από άλλους παράγοντες που αφορούν τον πληθωρισμό. Η δική μας στρατηγική και επιλογή και νομίζω ότι είναι η μόνη και βιώσιμη, είναι να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις αποδοχές των ανθρώπων και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και όσο αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός να αισθάνονται και περισσότερο. Θα σας έλεγα μια ελάφρυνση στην καθημερινή διαχείριση, αλλά και ταυτόχρονα να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος διαβίωσης, είτε αυτοί είναι η στέγαση ή άλλοι παράγοντες που ας πούμε ο ανταγωνισμός μπορεί να κινηθεί ακόμα καλύτερα», πρόσθεσε ο κ. Κοντογεώργης.

Σε σχέση με τα ασφάλιστρα στα ισόβια συμβόλαια υγείας, ο κ. Κοντογεώργης ερωτηθείς εάν καθυστέρησε να πάρει μέτρα, τόνισε πως «η κυβέρνηση παρενέβη γιατί όντως υπήρξαν κάποιες στρεβλώσεις σε σχέση με τη διαδικασία αυτή, την οποία παρακολουθούμε και έγινε και μια συνεννόηση σε όλους, προκειμένου η Τράπεζα της Ελλάδας, η ΕΛΣΤΑΤ, οι εταιρείες, οι ενώσεις καταναλωτών να συμμετέχουν σε μια διαδικασία προκειμένου να εντοπίσουμε έναν δείκτη ο οποίος αφενός θα είναι προς όφελος των πολιτών, των ασφαλισμένων, αλλά και ταυτόχρονα να μην απειλείται και η συστημική ευστάθεια των ασφαλιστικών εταιρειών».

«Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Έχει γίνει και όπως ξέρετε μία σύσκεψη και μία συνεννόηση με τις ασφαλιστικές. Περιμένουμε και τη δική τους ανταπόκριση στη συνεννόηση και στο κάλεσμα που έχει γίνει σε σχέση με τις τιμές των συμβολαίων για αυτή την περίοδο. Επομένως όλα αυτά θα τα δούμε να εξελίσσονται. Όπου βλέπουμε ότι τα πράγματα πρέπει να λειτουργήσουν καλύτερα θα το κάνουμε, αλλά πρέπει να γίνει με απολύτως σωστό τεχνικά και όχι μόνο τρόπο, προκειμένου να μην είναι τα αποτελέσματα χειρότερα από αυτά τα οποία επιδιώκουμε», συμπλήρωσε.