Την αντίδραση της Αθήνας και μάλιστα σε αυστηρό τόνο προκάλεσαν οι νέες προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι τα Δωδεκάνησα δεν νοούνται… χωρίς την Τουρκία, με τις οποίες αποκαλύπτεται όλη η αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας.



Ηχηρή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στον Μπαχτσελί

«Το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πόσω μάλλον τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.



Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ο... σφετερισμός των Δωδεκανήσων

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, έκανε λόγο για... σφετερισμό των Δωδεκανήσων και χαρακτήρισε «πρόκληση» τον εξοπλισμό των νησιών από την Ελλάδα. «Δεν γίνεται να σκεφτούμε τα Δωδεκάνησα δίχως την Τουρκία. Ο εξοπλισμός εντός ενός σχεδίου αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία και συμπαρασύρει το Αιγαίο σε μια δίνη εντάσεων. Τα Δωδεκάνησα τα έχουν σφετεριστεί και έχουν παρθεί με παιχνίδια του ποδαριού. Να ζήσει η Τουρκία χωρίς τα Δωδεκάνησα είναι ένα όνειρο. Να ακολουθείται μια επιθετική πολιτική στην απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν έχει να ωφελήσει σε τίποτα καμία χώρα», είπε.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), διατηρώντας αυτή την ακραία ρητορική, δε, απειλεί ευθέως την Ελλάδα. «Η Αθήνα να προσέχει τα βήματά της. Τα αποτελέσματα των ενεργειών της Ελλάδας θα είναι βαριά. Δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή εχθρότητες μεταξύ κρατών. Ούτε και υπήρξαν μέχρι σήμερα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη. Το εσωτερικό μας μέτωπο πρέπει να είναι ισορροπημένο…», σημείωσε.

Ο Μπαχτσελί μάλιστα προειδοποίησε με νέο 1922, διαμηνύοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη «Γαλάζια Πατρίδα». «Εάν απέναντι στη διπλωματία στηριχθεί κάποιος στη γλώσσα των όπλων, δεν πρόκειται να χάσει η Τουρκία, όπως ακριβώς έγινε και πριν από 103 χρόνια», είπε ο Μπαχτσελί, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Η Τουρκία είναι ένα πολύ ισχυρό κράτος. Έχει το θάρρος και την ανθεκτικότητα να παίρνει με αποφασιστικότητα απόφαση για κάθε επικεφαλίδα προβλημάτων και να παρεμβαίνει εντός των ιστορικών συνόρων της». Σημειώνεται ότι το νέο παραλήρημα έρχεται μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος επανέφερε τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποκαλούμενη από την Άγκυρα «τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη».