Ως ένα πρόσωπο που μπορεί να ενώσει χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τον Κωνσταντίνο Τασούλα, τον οποίο και πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σε σχέση με το λόγο για τον οποίο επελέγη ο νυν πρόεδρος της Βουλής για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, εξήγησαν πως οι συνθήκες το 2025 είναι διαφορετικές σε σχέση με το 2020, όταν και εξελέγη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με συνέπεια πλέον να απαιτείται για το θεσμό ένα πολιτικό πρόσωπο, που συμπυκνώνει «πολλά πολιτικά χαρακτηριστικά».

*Διαβάστε ακόμα: Κυβερνητικές πηγές: Ενωτική η επιλογή Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Γιατί δεν επελέγη ο Βενιζέλος

Σημειώνεται, δε, πως «έχει πολύ μεγάλη εμπειρία», η οποία έχει αποδειχθεί στην πράξη, καθώς χρειάστηκε να προεδρεύσει σε μια εννιακομματική Βουλή, σε «ένα πολύ δύσκολο πολιτικό τοπίο», όπως το χαρακτήρισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, ενώ οι ίδιες πηγές τον χαρακτηρίζουν ως ένα πρόσωπο με «αδιαμφισβήτητο κύρος». Παράλληλα, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η επιλογή Τασούλα «αναγκάζει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον ψηφίσουν, καθώς «εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους», όπως επεσήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Γιατί ο Μητσοτάκης δεν πρότεινε πρόσωπο από την Κεντροαριστερά

Αναφορικά με το ότι δεν προτάθηκε κάποιο πρόσωπο από την κεντροαριστερά για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, από το κυβερνητικό στρατόπεδο πως πλέον δεν υπάρχει δίπολο, όπως ήταν το ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ή το ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια να δικαιολογείται μια τέτοια απόφαση. Άλλωστε, υπενθυμίζεται, το ΠΑΣΟΚ που είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτει 31 βουλευτές, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως «υπάρχουν πρόσωπα και στα δεξιά» που μπορούν να ενώσουν και να συνθέσουν.

Τονίζεται, δε, πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι πρωτοφανής στα χρονικά, καθώς από τον ίδιο με την εκάστοτε κυβέρνηση πολιτικό χώρο προερχόταν και ο Χρήστος Σαρτζετάκης (που εξελέγη για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 1985), και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (που εξελέγη για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 1990), καθώς και ο Κάρολος Παπούλιας (που εξελέγη για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα το 2010).

Όσον αφορά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου νιώθει απόλυτη ικανοποίηση και άνετα με την επιλογή Τασούλα, καθώς δεν προέρχεται από τον δικό της χώρο. Παράλληλα, τονίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ενημέρωσε χθες ο ίδιος, χωρίς μεσάζοντες, για την αναβολή της σημερινής τους συνάντησης, όπως και για την πρότασή του να την διαδεχθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Άλλωστε, τονίζεται, πως η συνάντηση θα γίνει όπως προβλέπεται τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται, δε, πως στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για το έργο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τέλος, αναφορικά με τον αιφνιδιασμό μέσω του έκτακτου διαγγέλματος για την επιλογή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να βάλει τέλος στην ονοματολογία, έχοντας ως στόχο να προφυλάξει από αυτήν τον ύπατο πολιτειακό θεσμό.