Προεδρία της Δημοκρατίας: Το παρασκήνιο της επιλογής Τασούλα από τον Μητσοτάκη και οι αντιδράσεις βουλευτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης
Αναλυτικά η διαδικασία εκλογής Προέδρου
Η πρώτη αντίδραση Τασούλα, τα βασικά σημεία από το διάγγελμα Μητσοτάκη και εικόνες από το "πηγαδάκι" στη Βουλή
Σε μία περίοδο που το γνωστό -κατά τα προμνημονιακά χρόνια- δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει ξεθωριάσει, η επιλογή Προέδρου από τον κεντροαριστερό χώρο φάνηκε να μην έχει την αναγκαιότητα του παρελθόντος.
Το γεγονός ακόμη ότι απαιτούνται πλέον τέσσερις ψηφοφορίες, με την τελευταία να προϋποθέτει τουλάχιστον 151 ψήφους για την εκλογή του Προέδρου, ενισχύει την ελευθερία στην επιλογή ονόματος.
Δεδομένου ότι κ. Τασούλας είναι ένα πρόσωπο που έχει συνδεθεί με τη συσπείρωση στη ΝΔ, προερχόμενο από την αβερωφική δεξιά, και έχοντας ψηφίσει υπέρ του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αυτό από μόνο του δικαιολογεί γιατί μετά την ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικράτησε ικανοποίηση στη «γαλάζια» παράταξη.
Στο διάγγελμά του, νωρίτερα, μέσα από το οποίο ανακοινώθηκε η απόφασή του, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ευρεία αποδοχή που προκύπτει από το γεγονός ότι ο κ.Τασούλας εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη «βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας» που διαθέτει ο προτεινόμενος πρόεδρος, όπως και τον «αληθινό πατριωτισμό».
Τασούλας: Τι είπαν πηγές του Μαξίμου για την επιλογή
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σε σχέση με το λόγο για τον οποίο επελέγη ο νυν πρόεδρος της Βουλής για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, εξήγησαν πως οι συνθήκες το 2025 είναι διαφορετικές σε σχέση με το 2020, όταν και εξελέγη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με συνέπεια πλέον να απαιτείται για τον θεσμό ένα πολιτικό πρόσωπο που συμπυκνώνει «πολλά πολιτικά χαρακτηριστικά».
Σημειώνεται, δε, πως «έχει πολύ μεγάλη εμπειρία», η οποία έχει αποδειχθεί στην πράξη, καθώς χρειάστηκε να προεδρεύσει σε μια εννιακομματική Βουλή, σε «ένα πολύ δύσκολο πολιτικό τοπίο», όπως το χαρακτήρισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, ενώ οι ίδιες πηγές τον χαρακτηρίζουν ως ένα πρόσωπο με «αδιαμφισβήτητο κύρος». Παράλληλα, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η επιλογή Τασούλα «αναγκάζει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον ψηφίσουν, καθώς «εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους», όπως επισήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τονίζεται, δε, πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι πρωτοφανής στα χρονικά, καθώς από τον ίδιο με την εκάστοτε κυβέρνηση πολιτικό χώρο προερχόταν και ο Χρήστος Σαρτζετάκης (που εξελέγη για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 1985) και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (που εξελέγη για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 1990), καθώς και ο Κάρολος Παπούλιας (που εξελέγη για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα το 2010).
Τα βασικά σημεία από το διάγγελμα Μητσοτάκη και ο αιφνιδιασμός
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να διαθέτει υψηλό κύρος, ευρύτερη αποδοχή και, ασφαλώς, εμπειρία, γνώση και έμπρακτο σεβασμό στους θεσμούς. Η ευρύτερη αποδοχή, ωστόσο, δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, σηματοδοτεί ένα πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, που θα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει», δήλωσε με νόημα ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε την επιλογή του κ.Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο.
Ο Κώστας Τασούλας έχει επίσης υπηρετήσει τον τόπο ως δήμαρχος, ως βουλευτής επί 25 χρόνια και ως υπουργός. Γνωρίζει, λοιπόν, καλά το βάρος της ευθύνης που καλείται να αναλάβει. Ταυτόχρονα, η ηπειρώτικη καταγωγή του αλλά και τα μαθητικά του χρόνια στο Ίδρυμα Τοσίτσα τον όπλισαν με τη δύναμη του αυτοδημιούργητου. Όπως πυροδότησαν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική περιφέρεια, για τον κάθε πολίτη, στην κάθε γωνιά της επικράτειας.
Διαθέτει, ακόμα, μία πλούσια καλλιέργεια και βαθιά γνώση της ελληνικής Ιστορίας, αληθινό πατριωτισμό και έναν χαρακτήρα ακέραιο, με κοινωνική ευαισθησία και μία γνήσια απλότητα και σεμνότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι, αν και επί χρόνια παρών στην πρώτη γραμμή, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να φιλοτεχνήσει το δικό του επικοινωνιακό προφίλ. Όλα αυτά, συνεπώς, αποτελούν εγγυήσεις για μία εξαιρετική θητεία».
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης αιφνιδίασε τους πάντες καθώς ενώ όλοι περίμεναν πως μετά τη συνάντηση που θα είχε με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ανακοίνωνε την απόφασή του για τον επόμενο ΠτΔ με τηλεοπτικό μήνυμα, τελικά ύστερα από συνεννόηση με την πλευρά της Προέδρου της Δημοκρατίας, η συνάντησή τους μετατέθηκε για άλλη ημέρα και στις 11 το πρωί ανακοίνωσε τον Κώστα Τασούλα.
Όσον αφορά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νιώθει απόλυτη ικανοποίηση και άνετα με την επιλογή Τασούλα, καθώς δεν προέρχεται από τον δικό της χώρο. Παράλληλα τονίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ενημέρωσε χθες ο ίδιος, χωρίς μεσάζοντες, για την αναβολή της σημερινής τους συνάντησης, όπως και για την πρότασή του να τη διαδεχθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Άλλωστε, τονίζεται πως η συνάντηση θα γίνει όπως προβλέπεται τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται, δε, πως στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για το έργο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Γιατί ο Μητσοτάκης δεν πρότεινε πρόσωπο από την Κεντροαριστερά
Αναφορικά με το ότι δεν προτάθηκε κάποιο πρόσωπο από την Κεντροαριστερά για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίστηκε πως πλέον δεν υπάρχει δίπολο, όπως ήταν το ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ή το ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με συνέπεια να δικαιολογείται μια τέτοια απόφαση. Άλλωστε, υπενθυμίζεται, το ΠΑΣΟΚ που είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση διαθέτει 31 βουλευτές, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως «υπάρχουν πρόσωπα και στα δεξιά» που μπορούν να ενώσουν και να συνθέσουν.
Τονίζεται, δε, πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι πρωτοφανής στα χρονικά, καθώς από τον ίδιο με την εκάστοτε κυβέρνηση πολιτικό χώρο προερχόταν και ο Χρήστος Σαρτζετάκης (που εξελέγη για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 1985), και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (που εξελέγη για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 1990), καθώς και ο Κάρολος Παπούλιας (που εξελέγη για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα το 2010).
Η πρώτη αντίδραση Τασούλα
«Είναι κορυφαία τιμή και ευθύνη η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας, κατά την πρώτη αντίδρασή του από το βήμα της Βουλής.Συγκεκριμένα, από το βήμα της Βουλής έστειλε το πρώτο του μήνυμα μετά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αναλυτικά, τη διαφύλαξη της εθνικής ενότητας και τη διασφάλιση της αρμονικής λειτουργίας των θεσμών ανέδειξε ως κορυφαίες προτεραιότητες ο Κώστας Τασούλας στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, αμέσως μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
ΠΑΣΟΚ: «Στενά κομματική επιλογή»Στην πρώτη δήλωσή του μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, έκανε λόγο για «στενά κομματική επιλογή».
Η δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ
«Ο Πρωθυπουργός απέδειξε σήμερα ότι δεν έχει συναίσθηση τι σημαίνει συναίνεση ακόμα και σε ύψιστα θεσμικά ζητήματα, όπως αυτή είχε κατοχυρωθεί εδώ και δεκαετίες για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης κάνει μια στενά κομματική επιλογή, επιλέγοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός της Νέας Δημοκρατίας για το ύπατο αξίωμα. Λειτούργησε μονοκομματικά σπάζοντας τις πολιτικές παραδόσεις και αποκαλύπτοντας τη βαθιά πολιτική του ανασφάλεια.
Ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος, δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα πρόσωπο ταυτισμένο απόλυτα με την κυβερνητική παράταξη. Η πρόσφατη συνταγματική αλλαγή είχε στόχο να μη γίνεται «παιχνίδι εκλογών» ο θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας και είναι λυπηρό ότι ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί αυτή την αλλαγή για κομματικό του όφελος και για να φέρει τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό στα προσωπικά και κομματικά του μέτρα.
Το ΠΑΣΟΚ κράτησε όλο αυτό το διάστημα μια βαθιά θεσμική στάση σεβόμενο τη διαδικασία αλλά και το πρόσωπο της σημερινής Προέδρου.
Με αίσθημα ευθύνης θα καταθέσουμε δική μας πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με όλα τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται με βάση το πνεύμα του Συντάγματος. Αφήνουμε τον κ. Μητσοτάκη μόνο, με πιθανούς συνοδοιπόρους κάποιους βουλευτές της Ακροδεξιάς, στον δρόμο που επέλεξε».
ΣΥΡΙΖΑ: «Κατώτερος των περιστάσεων ο Μητσοτάκης»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα.
Ολόκληρη η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου:
«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας έναν εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος και τις παραδόσεις της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας.
Προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα.
Αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κινηθήκαμε απολύτως θεσμικά.
Πήραμε πρωτοβουλίες στον κατάλληλο χρόνο με σοβαρότητα και με σεβασμό στον θεσμό.
Επισημάναμε ότι η υποψηφιότητα δεν μπορεί να είναι στενή κομματική επιλογή.
Καταθέσαμε πρόταση με προοδευτική προοπτική και κατάλληλο πρόσωπο.
Η κυρία Λούκα Κατσέλη είναι μία υποψηφιότητα με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και με διεθνή και ακαδημαϊκή εμπειρία.
Είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να ενώσει και δίνει τη δυνατότητα για ευρύτερη υποστήριξη».
Κουτσούμπας: Γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του ΠτΔ
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αναφερόμενος στην πρόταση του πρωθυπουργού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε: «Είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και ουσιαστικά επικυρώνει όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης».
Πρόσθεσε ότι: «Γι' αυτό και το Κόμμα μας δεν εστιάζει στο πρόσωπο που κάθε φορά προτείνεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εφόσον λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στα πλαίσια της Προεδρευομένης Δημοκρατίας».
Νέα Αριστερά: Η πρόταση Μητσοτάκη για Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της ΝΔ
Το σχόλιο της Νέας Αριστεράς μετά την πρόταση του πρωθυπουργού ήταν: «Η Δεξιά δεν αλλάζει. Η πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο του κυρίου Τασούλα εκφράζει τη βαθιά συντηρητική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας και την ιδιοκτησιακή λογική που έχει για το κράτος και τους θεσμούς του», είναι το σχόλιο της Νέας Αριστεράς μετά την πρόταση του πρωθυπουργού να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Τασούλας.
Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας: «Η έγνοια του κυρίου Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη Δεξιά πολυκατοικία και τους ακροδεξιούς ενοίκους της. Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη. Ο κύριος Τασούλας σε όλα τα κρίσιμα θέματα για το κράτος δικαίου - σκάνδαλο υποκλοπών και έγκλημα Τεμπών - έκανε τα πάντα για να στηρίξει τον κύριο Μητσοτάκη και όχι τη διερεύνηση της αλήθειας. Με αυτήν την προϋπηρεσία είναι ιδανικός υποψήφιος για τη ΝΔ, αλλά όχι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Και καταλήγει ως εξής: «Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ξέρουν πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα σήμερα αν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντί να υπεκφεύγουν είχαν κάνει το αυτονόητο στηρίζοντας την υποψηφιότητα του κυρίου Ράμμου για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Οι μικροκομματικές τους επιλογές αποδυνάμωσαν τη δυνατότητα αμφισβήτησής του σχεδίου του κυρίου Μητσοτάκη για την υπαγωγή των θεσμών της χώρας στη Νεα Δημοκρατία».
Λατινοπούλου: Καλύτερη η επιλογή Μητσοτάκη για Τασούλα από την Σακελλαροπούλου
Τέλος, από την πλευρά της η Αφροδίτη Λατινοπούλου εκπροσωπώντας τη "Φωνή Λογικής" ανέφερε ότι: «Αποτελεί δικαίωση των θέσεων της ΦΩΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ η εσπευσμένη απομάκρυνση της κυρίας Σακελλαροπούλου από τη θέση της ΠτΔ. Η απόφαση αυτή έρχεται και ως αποτέλεσμα της συνεχούς πίεσης που άσκησε η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι: «Ο Πρωθυπουργός προχώρησε στην επιλογή του κ. Τασούλα, μια επιλογή σαφώς καλύτερη της κυρίας Σακελλαροπούλου. Η απόφασή του αυτή προκύπτει προφανώς από τη δημοσκοπική κατάρρευση που υφίσταται η ΝΔ και στα πλαίσια αυτής κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τον κ.Τασούλα, να μειώσει την απόσταση που τον χωρίζει και να αποκαταστήσει, έστω και μερικώς, τη σχέση του με το κεντροδεξιό ακροατήριο».
Πρόσθεσε ότι: «Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Τασούλας, αν και θεωρείται κεντροδεξιός, προσφάτως υπερψήφισε τον επαίσχυντο νόμο για τον γάμο και την υιοθεσία από ΛΟΑΤΚΙ, ξεχνώντας τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες πορευόταν».
Και κατέληξε: «Ο κ. Τασούλας, καλείται τώρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί το θεσμικό αξίωμα του πρώτου πολίτη της χώρας. Ελπίζουμε ότι η εμπειρία και η μετριοπάθειά του μπορούν να συμβάλουν σε μέρος της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που αφήνει πίσω του το αποτυχημένο αριστερό πείραμα του κ. Μητσοτάκη με την κυρία Σακελλαροπούλου. Ως εκ τούτου η απομάκρυνση της κας Σακελλαροπούλου είναι σημαίνουσα, τη χαιρετίζουμε και αποτελεί μια ξεκάθαρη νίκη της ΦΩΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ».
Οι αντιδράσεις βουλευτών και υπουργών της ΝΔ
«Ο Κώστας Τασούλας θα είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας! Άνθρωπος με αρχές, με ήθος, με έμφυτη μετριοπάθεια και με προσήλωση στους θεσμούς. Ψηφίστηκε κατ' επανάληψη ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων όχι μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κι από τους περισσότερους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να ασκήσει με επιτυχία τα καθήκοντα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, σεβόμενος απόλυτα την ιδιαίτερα ευαίσθητη αυτή θέση. Και ενώνοντας όλους τους Έλληνες!», σημειώνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.«Η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα, στέλνει ένα μήνυμα ενότητας. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι μια προσωπικότητα με μακρά και αξιοσημείωτη πορεία στη δημόσια ζωή της χώρας μας. Το ήθος και η ευγένειά του, η θεσμική του συνέπεια, η πολιτική του εμπειρία και η αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον, τον καθιστούν έναν αξιόπιστο θεματοφύλακα της Δημοκρατίας και των αξιών της», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» σημείωσε τα εξής:
«Θέλω να θυμίσω για τον Κώστα τον Τασούλα, ότι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με μία πολύ ευρεία πλειοψηφία. Και είναι τέτοια η φύση του και η προσωπικότητά του, είναι ένας άνθρωπος που με την ευγένειά του και με το ιδιότυπο και πολύ υψηλού επιπέδου χιούμορ του έχει καταφέρει να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες μέσα στο Κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια».
Την άποψη ότι ο Κωνσταντίνος Τασούλας διαθέτει όλα τα συνθετικά χαρακτηριστικά, για να υπηρετήσει εξαιρετικά τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως αναφέρει τα εξής: «Ο Κωνσταντίνος Τασούλας διαθέτει όλα εκείνα τα συνθετικά χαρακτηριστικά, την πολιτική εμπειρία, το ήθος και την πνευματική καλλιέργεια, που διασφαλίζουν ότι θα υπηρετήσει εξαιρετικά τα καθήκοντά του, θα τιμήσει την αποστολή του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφήνοντας το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα και στο υπέρτατο αξίωμα της πατρίδας μας».
Η απόλυτη επιβεβαίωση των «Παραπολιτικών», του «Πολιτικού καφέ» και του «Big Mouth» για την επιλογή Τασούλα
Η πρόταση Μητσοτάκη να ανέλθει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα ο Κωνσταντίνος Τασούλας αποτελεί απόλυτη επιβεβαίωση των «Παραπολιτικών», που ήδη από τις 19 Οκτωβρίου 2024 είχαν τονίσει πως «κλειδώνει» ο πρόεδρος της Βουλής για να διαδεχθεί στην Ηρώδου Αττικού την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.Όπως επισημαίνει, σε ανάρτησή του στο Χ, ο εκδότης των «Παραπολιτικών», Γιάννης Κουρτάκης, «όταν κάποιοι ''έπαιζαν'' μέχρι και χθες Βενιζέλο, εμείς αποκαλύπταμε με βεβαιότητα την επιλογή του πρωθυπουργού. Συνεχίζουμε».
*Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρότεινε τον Κωνσταντίνο Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Υπενθυμίζεται πως τόσο η στήλη «Πολιτικός καφές» όσο και η στήλη «Big Mouth» του powergame.gr εδώ και μέρες επέμεναν πως το απόλυτο φαβορί για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Η ανάρτηση του Γιάννη Κουρτάκη
Για να μην ξεχνιόμαστε, γιατί τέτοιες ώρες ξεχνιόμαστε. Όταν κάποιοι «έπαιζαν» μέχρι και χθες Βενιζέλο, εμείς αποκαλύπταμε με βεβαιότητα την επιλογή του πρωθυπουργού. Συνεχίζουμε.
Για να μην ξεχνιόμαστε, γιατί τέτοιες ώρες ξεχνιόμαστε . Οταν κάποιοι «έπαιζαν» μέχρι και χθες Βενιζέλο, εμείς αποκαλύπταμε με βεβαιότητα την επιλογή του πρωθυπουργού. Συνεχίζουμε pic.twitter.com/1ClXC5cboi
— Γιαννης Κουρτακης (@KourtakisJohn) January 15, 2025
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή - Η διαδικασία εκλογής
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, Κωνσταντίνος Τασούλας, λίγο μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, με το οποίο ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του. Για να περάσει, θα πρέπει να συγκεντρώσει 200 ψήφους.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος. Εκλέγεται από τη Βουλή και έχει το δικαίωμα της επανεκλογής μία μόνο φορά. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίνει ενώπιον της Βουλής όρκο, τον τύπο του οποίου καθορίζει το Σύνταγμα.
Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται σε δύο περιπτώσεις:
- Σε περίπτωση πολέμου έως τη λήξη του.
- Σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου.
Τα προσόντα εκλογιμότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τα προσόντα που πρέπει να συγκεντρώνει ο Πρόεδρος είναι τέσσερα:- Η ελληνική ιθαγένεια, η οποία πρέπει να έχει αποκτηθεί πέντε τουλάχιστον χρόνια πριν από την εκλογή.
- Η ελληνική καταγωγή, από τον πατέρα ή τη μητέρα.
- Η συμπλήρωση του τεσσαρακοστού έτους της ηλικίας κατά την ημέρα της εκλογής.
- Η νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα).
Η διαδικασία
1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής. Σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, κατά τους ορισμούς του άρθρου 34 παράγραφος 2, καθώς επίσης και σε περίπτωση που ο Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος κατά τις διατάξεις του Συντάγματος, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συγκαλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου έληξε πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου.2. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε κάθε περίπτωση για πλήρη θητεία.
3. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμα μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
4. Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου.
5. Αν η Βουλή είναι απούσα, συγκαλείται εκτάκτως για να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τους ορισμούς της παραγράφου 4. Αν η Βουλή έχει διαλυθεί με οποιονδήποτε τρόπο, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβάλλεται ώσπου να συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή και μέσα σε είκοσι ημέρες, το αργότερο, από τη συγκρότησή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 3 και 4, αφού τηρηθούν και οι ορισμοί της παραγράφου 1 του άρθρου 34.
6. Αν η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου, που ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν περατωθεί εγκαίρως, ο ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά τη λήξη της θητείας του ώσπου να αναδειχθεί νέος Πρόεδρος.