Η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερα αρνητική στάση από τα κόμματα της Αριστεράς, καθώς στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε μία κομματική υποψηφιότητα για να λύσει τα εσωκομματικά του θέματα.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν μία δήλωση που έκανε πριν από τρεις μήνες ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι με την επιλογή Τασούλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τον εαυτό του.

«Είναι σημαντικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά […] Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί ένας Πρόεδρος ο οποίος να έχει μόνο αμιγώς κομματικά και όχι και θεσμικά χαρακτηριστικά», είχε πει ο πρωθυπουργός.



ΣΥΡΙΖΑ: Αισιοδοξία για τη δεύτερη θέση στη Βουλή μετά τις αποφάσεις ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας 

Οι ίδιοι άνθρωποι επισήμαιναν παράλληλα ότι μαζί με τις ψήφους της Νέας Αριστεράς μπορούν να εμφανιστούν σε αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία ως δεύτερη δύναμη, αφού το ΠΑΣΟΚ θα λάβει τις ψήφους μόνο της δικής του Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ίσως κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών.

Η εξέλιξη αυτή -εφόσον προκύψει- αναμένεται να δημιουργήσει εντυπώσεις, ιδιαίτερα σε μία στιγμή που το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αγωνίζεται για να εδραιωθεί στη δεύτερη θέση.

Όπως έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου, το ΠΑΣΟΚ με την τακτική που ακολούθησε εγκλωβίστηκε στις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και σήμερα εμφανίζεται να τις πληρώνει. «Θα μπορούσε εάν ήθελε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα για μία προοδευτική υποψηφιότητα λένε συνεργάτες του προέδρου, επισημαίνοντας ότι η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη έχει πληγεί απόλυτα στα κριτήρια της προοδευτικής υποψηφιότητας.



Πώς αλλάζουν οι συσχετισμοί 

Ακόμα το γεγονός ο Μιχάλης Χουρδάκης και η μητέρα του, Αρετή Παπαϊωάννου -ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας-, δηλώνουν ότι η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη είναι μία καλή υποψηφιότητα κάνει τους συνεργάτες του Σωκράτη Φάμελλου να ελπίζουν ότι κάτι αλλάζει για το κόμμα τους.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας την υποψηφιότητα Τασούλα, δήλωσε ότι «σήμερα ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας έναν εν ενεργεία βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος και τις παραδόσεις της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Προχώρησε σε μία στενά κομματική επιλογή, υποτάσσοντας τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό στα εσωκομματικά του θέματα και προβλήματα. Αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Νέα Αριστερά συνεδρίασε χθες για να τοποθετηθεί στην υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, χωρίς ωστόσο να βιάζονται να αποφασίσουν. Οι πληροφορίες λένε, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία των στελεχών είναι θετική υπέρ της υποψηφιότητας Κατσέλη.

Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η Νέα Αριστερά ανέφερε ότι «η έγνοια του κυρίου Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει τη Δεξιά πολυκατοικία και τους ακροδεξιούς ενοίκους της». Δεν άφησε έξω από το κάδρο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη σιωπή που τήρησαν στην πρόταση του Αλέξη Χαρίτση για τον Χρήστο Ράμμο. Αυτό που προκύπτει είναι ένας προβληματισμός σε σχέση με τις κομματικές υποψηφιότητες που υπάρχουν ήδη στο τραπέζι, αλλά και το γεγονός πως αν ανάψουν «πράσινο φως» στη Λούκα Κατσέλη θα ερμηνευτεί ως αφετηρία συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς ενδιαφέρον έχει και η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (Πέτρος Παππάς, Ράνια Θρασκιά, Γιάννης Σαρακιώτης, Αθηνά Λινού) και δεν έχουν ενταχθεί ή εχουν κρατήσει αποστάσεις από το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.