Ο Γιάννης Μανιάτης έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησης των 113 Ελληνικών Ανθεκτικών Πόλεων στον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο.

Η ερώτηση κατατέθηκε από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE).

Αφού υπογράμμισε την ύπαρξη μεγάλων προκλήσεων που απορρέουν από την κλιματική κρίση, ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, αναφέρθηκε στο Ελληνικό Δίκτυο των 113 Ανθεκτικών Πόλεων (Ελ.Δ.Α.Π.).

Πρόκειται για έναν μηχανισμό πολιτικής προστασίας, που στόχο έχει τη δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων, ικανών να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές προκλήσεις και να μειώσουν τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι το Ελ.Δ.Α.Π. στοχεύει να ενισχύσει τον τομέα του τεχνικού εξοπλισμού, της δημιουργίας ευφυών συστημάτων πρόληψης και αντιμετώπισης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού και την εκπόνηση επιστημονικών μελετών.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον επίτροπο Κλίματος, Μηδενικών Εκπομπών και Καθαρής Ανάπτυξης, Γιόπκε Χόεκστρα, τον κάλεσε να αξιολογήσει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το Ελ.Δ.Α.Π., και να τις στηρίξει διοικητικά και χρηματοδοτικά.


Η τοποθέτηση του Γιάννη Μανιάτη

«Στο πλαίσιο της καθαρής ανάπτυξης, τοπικές και περιφερειακές πρωτοβουλίες από ολόκληρη την Ευρώπη αναδύονται για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της προσαρμογής στην κλιματική κρίση και της ανθεκτικότητας. Ένα τέτοιο ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων.

Η πρωτοβουλία αυτή ενώνει 113 Δήμους σε όλη την Ελλάδα με κοινό στόχο τη βελτίωση της ικανότητας αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων και άλλων κινδύνων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Η στρατηγική της βασίζεται σε τέσσερεις κύριους άξονες:

  • ενίσχυση τοπικών υποδομών και τεχνικού εξοπλισμού
  • ανάπτυξη ευφυών συστημάτων πρόληψης και αντιμετώπισης
  • αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού
  • εκπόνηση επιστημονικών μελετών
  • Οι τοπικές προσπάθειες είναι σημαντικές όχι μόνο για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αλλά και για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας και την ενθάρρυνση της συμμετοχικότητας της κοινωνίας.

κ. Επίτροπε, έχω δύο ερωτήσεις:

α) Ποια είναι η άποψή σας για πρωτοβουλίες όπως το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων και πώς εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την κλιματική προσαρμογή;

β) Είστε έτοιμος να παρέχετε διοικητική και οικονομική αρωγή σε τέτοια δίκτυα και να ενθαρρύνετε παρόμοιες πρωτοβουλίες;».