Για τα ασφαλιστήρια υγείας και την τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το Υπουργείο Ανάπτυξης, που βάζει νέο δείκτη στα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο νέος δείκτης θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2026 και θα καθορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

«Η νομοθετική μας παρέμβαση φέρνει διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών και για τις ασφαλιστικές εταιρείες και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στο ΕΡΤNews και συμπλήρωσε πως «καθεμία υπηρεσία που θα προσφέρεται θα είναι τιμολογημένη, είναι υποχρεωμένοι να το αναρτούν στον ιστότοπο της εταιρείας τους και να αναρτούν επίσης και το ετήσιο ποσοστό μεταβολής».

Για τα ασφάλιστρα υγείας ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε: «Το θέμα των μακροχρόνιων συμβολαίων αφορά 255.000 συμπολίτες μας» και συμπλήρωσε: «Ήταν επένδυση ζωής για τους ανθρώπους (…) Τα χρόνια του μνημονίου πολλοί δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να τα πληρώνουν, τις τότε αυξήσεις που υπήρχαν σε όλα αυτά τα συμβόλαια. Έφυγαν. Και επειδή πολλοί μετά το 2018-2019 προσέφευγαν στα δικαστήρια και κέρδιζαν έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών, ότι γινόταν παραβίαση όρων των συμβολαίων τους, έπρεπε να υπάρξει ένας δείκτης.

Ο δείκτης υπήρξε, ήταν ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Στην αρχή η ίδια η αγορά είχε λειτουργήσει. Νομοθετήθηκε, απεδείχθη, όμως, μέσα από την επαναξιολόγηση των δεδομένων ότι αυτό οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ μεγάλες αυξήσεις».

Θεοδωρικάκος: "Με διαφάνεια θα πετύχουμε έναν πολύ καλύτερο ανταγωνισμό ανταγωνισμό σε αυτόν τον τομέα"

Σχετικά με την τροπολογία και τις αλλαγές που φέρνει, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε: «Πρόκειται για κλειστή αγορά. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πάψει να πουλάνε τέτοιου είδους συμβόλαια και αυτό τρόπον τινά δεν επιτρέπει να υπάρχει ένας ανταγωνισμός. Αρά υπήρχε πρόβλημα και η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να παρέμβει.

Και αυτό κάναμε με την ρύθμιση, η οποία έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο, τον δείκτη, που θα τον δημιουργεί η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ανάπτυξης, το υπουργείο Υγείας και με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος θεσμικά έχει την ευθύνη του να εποπτεύει τις ασφαλιστικές εταιρείες και να βεβαιώνει την κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Ο υπουργός τόνισε πως από τη μια θέλουμε να προστατεύσουμε τους καταναλωτές, αλλά και να διατηρήσουμε την ευστάθεια του ασφαλιστικού συστήματος, των ιδιωτικών εταιρειών, γιατί εάν συμβεί και εκεί οποιαδήποτε ζημιά, θα κληθούν πάλι να την πληρώσουν οι ασφαλισμένοι σε αυτούς τους τομείς. Άρα χρειάζεται μια ισορροπία.

Κατόπιν υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας στην τιμολόγηση των υπηρεσιών: «Το δεύτερο όμως που έκανε χθες η νομοθετική μας παρέμβαση είναι η διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών και για τις ασφαλιστικές εταιρείες και για τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Διότι προφανώς εδώ πέρα, υπάρχει μια υποχρεωτική συνεργασία και μια συνέργεια. Τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα ασφάλιστρα, τα πληρώνει στην ασφαλιστική εταιρεία.

Κάθε μία υπηρεσία που θα προσφέρεται θα είναι τιμολογημένη, είναι υποχρεωμένοι να το αναρτούν στον ιστότοπό της εταιρείας τους και να αναρτούν επίσης και το ετήσιο ποσοστό μεταβολής.

Άρα με διαφάνεια θα πετύχουμε έναν πολύ καλύτερο ανταγωνισμό σε αυτόν τον τομέα και με το νέο δείκτη υγείας θα ισορροπήσουμε την επάρκεια του συστήματος και την προστασία των καταναλωτών».

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα της κυβέρνησης»

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο δείκτης αυτός θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου του 2026 και όχι φέτος δήλωσε: «Γιατί πρέπει να τον δημιουργήσουμε αυτό τον δείκτη πρώτον και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα είναι ο σωστός γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε μια βιαστική δουλειά. Και δεύτερον, για φέτος καλέσαμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να σταματήσουν τη λογική του δείκτη του ΙΟΒΕ που οδηγούσε στην αύξηση του σχεδόν 15% και να πάνε σε λογικές αυξήσεις. Όσο γίνεται χαμηλότερα.

Οι εταιρίες ανακοίνωσαν μεσοσταθμικά αυξήσεις για αυτά τα συμβόλαια της τάξης του 7% και είδα πρωτοσέλιδο για καρτέλ κυβέρνησης και ασφαλιστικών. Έχω μία απορία, εάν είχαμε αφήσει τις ασφαλιστικές να αυξήσουν όλες 15%, τότε δεν θα ήταν καρτέλ για αυτή την εφημερίδα;

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι θα έπρεπε να λέει η εφημερίδα ότι πήγαμε από το 15% αυξήσεις στο 7%, άρα έγινε κάτι καλό για τους πολίτες που μας παρακολουθούν και όχι κάτι αρνητικό.

Δεύτερον, οι ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα της κυβέρνησης. Δεν έχουν βάλει όλες ακριβώς 7%, η κάθε μία έχει κάνει αυτό που νομίζει ότι πρέπει να κάνει, μεσοσταθμικά είναι 7%.

Όταν γίνεται κάτι καλό όμως, να μην ψάχνουν να βρουν πάλι κάτι κακό και αρνητικό. Γιατί εάν δεν είχαν ανταποκριθεί οι ασφαλιστικές εταιρείες σε αυτό το κάλεσμα της κυβέρνησης, πάλι ενάντια στην κυβέρνηση θα έγραφε», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Πρέπει να δοθεί η βέλτιστη λύση που θα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των καταναλωτών και την ανάγκη ευστάθειας των ασφαλιστικών εταιρειών»

«Χθες, ειλικρινά έμεινα έκπληκτος από την προχειρότητα, την αντιφατικότητα και τη λαθεμένη αντίληψη που διατύπωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο είχε φέρει πάνω στο ίδιο πρόβλημα μια άλλη τροπολογία.

Ρώτησα τον κ. αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυο φορές, για ποιο λόγο λένε ως δείκτη που θα περιγράφει τις αυξήσεις στα ιδιωτικά ασφάλιστρα, τον δείκτη πληθωρισμού των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ + 1 και δεν πήρα καμία απάντηση και τον προκαλώ άλλη μία φορά, δημοσίως, να απαντήσει. Πού το βρήκαν αυτό;

Κάνανε κάτι στο πόδι με τη λογική να προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν από την κυβέρνηση. Εμείς θέλουμε να προστατέψουμε τους καταναλωτές, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει ισορροπία στο σύστημα. Και το δεύτερο που τον ρώτησα είναι αν αυτή την πρόταση την έχουν συζητήσει καθόλου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τον κύριο Στουρνάρα.

Και το αναφέρω αυτό γιατί ο κύριος Στουρνάρας, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την ευθύνη εποπτείας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, έχει λόγο για αυτή την υπόθεση, θεσμικό λόγο, όχι πολιτικό θεσμικό λόγο.

Όλο αυτό το διάστημα που συζητάμε έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες επικοινωνίες μεταξύ εμού και του κύριου Στουρνάρα, έχει υπάρξει συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε συσκέψεις και μάλιστα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εξετάσουμε όλο αυτό το πρόβλημα, το οποίο δεν είναι απλό, γιατί οι εταιρείες μπαίνουν μέσα από αυτά τα συμβόλαια πλέον.

Από την άλλη όμως, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προστατεύει και την ασφαλιστική πίστη και τους καταναλωτές. Διότι προφανώς, όταν τόσα χρόνια πλήρωναν οι καταναλωτές στα συμβόλαιά τους αυτά τα συμβόλαια, τότε δεν πρέπει να ήταν ζημιογόνα, πρέπει να ήταν κερδοφόρα.

Επομένως, επιμένω στο πολιτικό σύστημα, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε εμάς ως κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση πρέπει να υπάρχει ευθύνη, σοβαρότητα και ισορροπία για να δοθεί η βέλτιστη λύση που θα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των καταναλωτών και την ανάγκη ευστάθειας των ασφαλιστικών εταιριών» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Ο κ. Τασούλας είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να ενώσει»

Σχετικά με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε: «Ο κ. Τασούλας ως πρόεδρος της Βουλής είχε πάρει πάρα πολλές ψήφους, τον είχαν ψηφίσει σχεδόν όλοι. Άρα κατά τεκμήριο ήταν και είναι ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να προκαλέσει συναινέσεις και να ενώσει» και συμπλήρωσε πως ο κ. Τασούλας «είναι ένας αυτοδημιούργητος πολιτικός. Έχει παίξει πολύ σημαντικούς ρόλους από διάφορα δημόσια αξιώματα δήμαρχος, βουλευτής, υπουργός, πρόεδρος της Βουλής όλα τα τελευταία χρόνια.

Ως πρόεδρος ήταν εξαίρετος, με πολύ υψηλό επίπεδο κοινοβουλευτικής ευθύνης και πολιτικού πολιτισμού και αυτό νομίζω ότι το λένε όλοι οι συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο. Είναι μια εξαιρετική επιλογή».