H Δεύτερη Ευκαιρία του Στέφανου Κασσελάκη: Όσα περιγράφει στο βιβλίο του για τα ναρκωτικά, τη σχέση του με γυναίκα, αλλά και τον σύζυγό του
Όλες οι λεπτομέρειες
Το βιβλίο του Στέφανου Κασσελάκη είναι μια αυτοβιογραφία στην οποία ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του
Το βιβλίο του Στέφανου Κασσελάκη με τίτλο «Δεύτερη Ευκαιρία», που κυκλοφορεί από τις 16 Ιανουαρίου στα βιβλιοπωλεία, είναι μια αυτοβιογραφία στην οποία ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του.
Το βιβλίο ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται με αναφορές στην περίοδο που ήταν φοιτητής στις ΗΠΑ και στις πρώτες επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκεί. Στα επόμενα κεφάλαια γίνεται λόγος για την εμπλοκή του στην πολιτική, τις εκλογές που τον οδήγησαν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και για όσα συνέβησαν τους μήνες που βρέθηκε επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο παππούς Στέλιος ήταν δημόσιος υπάλληλος. Η δουλειά του ήταν να φυλάει τις δασικές εκτάσεις, πράγμα που έκανε ιππεύοντας ένα άλογο, φυσικά! Η γιαγιά Αλεξάνδρα φρόντιζε την οικογένεια. Είχαν, επίσης, μερικούς πορτοκαλεώνες κοντά στο σπίτι, στην κοιλάδα. Η μαμά μου ήρθε πολύ κοντά με τα πεθερικά της. Ενώ ο παππούς Στέλιος πλησίαζε στο τέλος της ζωής του, ρωτούσε συνεχώς τη μαμά μου για το πώς πήγαινε η εγκυμοσύνη της. “Όι, όιιι!”, αυτές ήταν οι μόνες λέξεις που μπορούσε να προφέρει. “Αντέχω. Θέλω μόνο ο εγγονός σου να πάρει τα μάτια σου” απαντούσε η μαμά μου. Και σε μια απόκοσμη σύμπτωση, έτσι ακριβώς έγινε. Πήρα τα μάτια του παππού που δεν γνώρισα ποτέ. Όμως, ήταν η σύζυγός του, η γιαγιά μου Αλεξάνδρα, με την οποία ήρθα πιο κοντά. Ήταν ένας άγιος άνθρωπος: εξαιρετικά ανεκτική, πάντα στοργική, φρόντιζε τα πάντα, και, παρότι δεν είχε κάποια ιδιαίτερη μόρφωση, μοιραζόταν άφθονη λαϊκή σοφία με όλους μας. Ντυμένη πάντα στα μαύρα μετά το θάνατο του συζύγου της, η γιαγιά Αλεξάνδρα είναι το πρόσωπο με το οποίο συνδέθηκα συναισθηματικά περισσότερο – ίσως περισσότερο και από τους γονείς μου», αναφέρει για τον παππού και τη γιαγιά του.
Ένα από τα αποσπάσματα που συζητιέται πιο πολύ είναι εκείνο που αναφέρεται στην προσωπική του ζωή, με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι σε δύσκολες συναισθηματικές και επαγγελματικές στιγμές έκανε και χρήση κοκαΐνης. «Ένιωσα καλά: ενώ μπορεί να ήμουν απογοητευμένος επαγγελματικά, τουλάχιστον το ζούσα στη Νέα Υόρκη. Ως μέρος αυτής της κουλτούρας του yuppie going out, άρχισα να κάνω κοκαΐνη με τους -κυρίως νέους- φίλους μου για πρώτη φορά στη ζωή μου (είχα αποφύγει τη χρήση ναρκωτικών σε όλο το κολέγιο)», εξομολογείται ο Στέφανος Κασσελάκης.
Αναφερόμενος στη σχέση του με κοπέλα από την Αϊόβα, σημειώνει: «Η σχέση μας “έπιασε πάτο” όταν εκείνη έφερε ένα τεστ ούρων κοκαΐνης στο σπίτι, το οποίο φυσικά αρνήθηκα να κάνω». Και προσθέτει: «Για να είμαι δίκαιος μαζί της, η φίλη μου με αγαπούσε πολύ και πίστευε σε μένα (…). Για να είμαι δίκαιος και με τον εαυτό μου, ωστόσο, ποτέ δεν ανέπτυξα κάτι που να μοιάζει έστω και ελάχιστα με εθισμό. Δόξα τω Θεώ, η κατάχρηση ουσιών δεν τρέχει στα γονίδιά μου. Για πολλούς ανθρώπους είναι ένα τεράστιο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ενσυναίσθηση και μια συγκαταβατική, χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση».
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρεται στο βιβλίο του και στη γνωριμία του με τον Τάιλερ Μακμπέθ το 2019. «Ήμουν πολύ πιο σίγουρος για τον εαυτό μου, έχοντας χτίσει πολλή αντοχή ύστερα από τέσσερα χρόνια ως επιχειρηματίας και έχοντας τελικά κερδίσει αναγνώριση στον κλάδο μου. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μισισίπι και εκπονώντας το διδακτορικό του στη νοσηλευτική πρακτική στη Νέα Υόρκη, ο Τάιλερ με συναντούσε στην κοινή μας γειτονιά στο West Village σχεδόν μία φορά την εβδομάδα – για αρκετούς μήνες. Σε ένα σημείο, απλώς ξεκίνησε τη συζήτηση και έκανε την πρωτότυπη ερώτηση: “Γεια σου, μένεις στη γειτονιά;”. Είχαμε μια άμεση σύνδεση. Την επόμενη εβδομάδα, πήγαμε για έναν καφέ που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες. Την επόμενη μέρα, βγήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν τότε που έκανα coming out σε κάποιον για πρώτη φορά. Αρχίσαμε να μιλάμε κάθε μέρα από τότε. Το παραδέχτηκα και στη μαμά μου τους επόμενους μήνες, τον Ιούλιο του 2019».
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα χρεώνοντάς του την αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αρχή του τέλους μου στον προεδρικό θώκο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης ήταν κάτι σαν το “Άγιο Δισκοπότηρο” στον ΣΥΡΙΖΑ, ο άνθρωπος που δεν άγγιζε κανείς».
Ειδική αναφορά κάνει στην Όλγα Γεροβασίλη, την οποία χαρακτηρίζει εντολοδόχο του Αλέξη Τσίπρα και μιλάει για την υποψηφιότητα που έβαλε για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου. «Η Όλγα, η οποία είχε καθημερινή επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα, δεν έκανε τίποτα άλλο πέρα από το να ακολουθήσει το σήμα που της έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβασή του. Η Όλγα ήταν και θα είναι πάντα η εντολοδόχος του Αλέξη Τσίπρα, αυτή που θα βγαίνει μπροστά για αυτόν».
Αρκετά σχόλια υπάρχουν και για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλα Φαραντούρη. «Στάθηκε στο πλευρό μου από την αρχή. Ακόμα και την περίοδο που διεκδικούσα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά περισσότερο στάθηκε δίπλα στον ίδιο του τον εαυτό. Θεωρούσε σίγουρο πως σε τρία χρόνια από τώρα θα είμαι πρωθυπουργός και υποστήριζε πως είμαι και αδιαφιλονίκητος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης. Μετά το πέρας των ευρωεκλογών η επικοινωνία μας έγινε πιο αραιή, μέχρι που σταμάτησε. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, από αδιαφιλονίκητος ηγέτης μετατράπηκα σε κατώτερος των προσδοκιών».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, αλλά και στη στάση του Παύλου Πολάκη. «Θεωρούσα αυτονόητη την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια από όλους τους βουλευτές και τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η κομματική πειθαρχία δεν θα έπρεπε καν να τεθεί στο τραπέζι σε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά, ως πρόεδρος, ήταν πρωτίστως δική μου ευθύνη να προστατέψω το αυτονόητο: την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Όθων Ηλιόπουλος. Η κ. Νίνα Κασιμάτη δήλωσε “παρούσα”. Ο Παύλος επέλεξε να απέχει… Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το χρόνο που ήμουν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ποτέ δεν χαιρέτησε -ούτε μία φορά, έστω και διά χειραψίας- τον Τάιλερ».
Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Η απόφαση για ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου – απόφαση που έλαβαν, όπως αποδείχθηκε στο τέλος, άλλοι για εμένα. Έπειτα από μια διαδρομή γεμάτη προκλήσεις, όνειρα και αγώνες, βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: να συνεχίσω να υπηρετώ ένα χώρο που δεν ανταποκρίνεται πλέον στις αξίες μου ή να κάνω ένα βήμα προς το άγνωστο, πιστός στο όραμά μου/μας για αλλαγή. Ήταν 28 Απριλίου 2023 όταν η Πόπη Τσαπανίδου ανακοίνωσε μέσω βίντεο τα ονόματα των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις βουλευτικές εκλογές. Εγώ βρισκόμουν στην 9η και μη εκλόγιμη θέση του ως εκπρόσωπος των αποδήμων. Από μόνο του το γεγονός αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή. Πέντε μήνες μετά θα εκλεγόμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά στο μεταξύ χρειάστηκε να συμβούν πολλά. Αυτό που δεν μπορούσα να φανταστώ, βέβαια, είναι όσα θα ακολουθούσαν. Είχε προηγηθεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο».
Στη συνέχεια παραθέτει κι ένα μήνυμα που έστειλε τότε στον Αλέξη Τσίπρα: «22.05.2023 (μήνυμα) Αλέξη, σε ευχαριστώ ολόψυχα για την ευκαιρία που μου έδωσες στο Επικρατείας. Είμαι 100% μαζί σου και στη διάθεσή σου, όπως θες να με χρησιμοποιήσεις, να αλλάξουμε το επικοινωνιακό αφήγημα προς μεσαία τάξη και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Είμαι Αθήνα και θα βοηθήσω στην αντεπίθεση όσο μπορώ και όπως μου υποδείξεις. Στέφανος».
Και συνεχίζει: «Ο ίδιος, σε επικοινωνία του μαζί μου, θα εκφράσει την πεποίθηση πως έχω πολλά να προσφέρω στην Ελλάδα, και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ, με νέους ανθρώπους, που θα στήριζε από άλλο ρόλο.
Τώρα πια το είχα καταλάβει. Η αλήθεια ήταν μία: Δεν είχε κερδίσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Ο Αλέξης τις είχε κερδίσει με υποσχέσεις που δεν τήρησε. Όμως οι ίδιοι δεν ήταν ποτέ έτοιμοι να κυβερνήσουν, τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς. Το κόμμα έφθινε συνεχώς. Αυτό που είχαν ανάγκη ήταν ένας αποδιοπομπαίος τράγος προκειμένου να του ρίξουν όλες τις ευθύνες, πολιτικές και οικονομικές».
Στέφανος Κασσελάκης: Όσα περιγράφει στο βιβλίο του «H Δεύτερη Ευκαιρία»
Το βιβλίο ξεκινά από τα παιδικά χρόνια του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται με αναφορές στην περίοδο που ήταν φοιτητής στις ΗΠΑ και στις πρώτες επιχειρηματικές του δραστηριότητες εκεί. Στα επόμενα κεφάλαια γίνεται λόγος για την εμπλοκή του στην πολιτική, τις εκλογές που τον οδήγησαν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και για όσα συνέβησαν τους μήνες που βρέθηκε επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.«Ο παππούς Στέλιος ήταν δημόσιος υπάλληλος. Η δουλειά του ήταν να φυλάει τις δασικές εκτάσεις, πράγμα που έκανε ιππεύοντας ένα άλογο, φυσικά! Η γιαγιά Αλεξάνδρα φρόντιζε την οικογένεια. Είχαν, επίσης, μερικούς πορτοκαλεώνες κοντά στο σπίτι, στην κοιλάδα. Η μαμά μου ήρθε πολύ κοντά με τα πεθερικά της. Ενώ ο παππούς Στέλιος πλησίαζε στο τέλος της ζωής του, ρωτούσε συνεχώς τη μαμά μου για το πώς πήγαινε η εγκυμοσύνη της. “Όι, όιιι!”, αυτές ήταν οι μόνες λέξεις που μπορούσε να προφέρει. “Αντέχω. Θέλω μόνο ο εγγονός σου να πάρει τα μάτια σου” απαντούσε η μαμά μου. Και σε μια απόκοσμη σύμπτωση, έτσι ακριβώς έγινε. Πήρα τα μάτια του παππού που δεν γνώρισα ποτέ. Όμως, ήταν η σύζυγός του, η γιαγιά μου Αλεξάνδρα, με την οποία ήρθα πιο κοντά. Ήταν ένας άγιος άνθρωπος: εξαιρετικά ανεκτική, πάντα στοργική, φρόντιζε τα πάντα, και, παρότι δεν είχε κάποια ιδιαίτερη μόρφωση, μοιραζόταν άφθονη λαϊκή σοφία με όλους μας. Ντυμένη πάντα στα μαύρα μετά το θάνατο του συζύγου της, η γιαγιά Αλεξάνδρα είναι το πρόσωπο με το οποίο συνδέθηκα συναισθηματικά περισσότερο – ίσως περισσότερο και από τους γονείς μου», αναφέρει για τον παππού και τη γιαγιά του.
Η χρήση κοκαΐνης
Ένα από τα αποσπάσματα που συζητιέται πιο πολύ είναι εκείνο που αναφέρεται στην προσωπική του ζωή, με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι σε δύσκολες συναισθηματικές και επαγγελματικές στιγμές έκανε και χρήση κοκαΐνης. «Ένιωσα καλά: ενώ μπορεί να ήμουν απογοητευμένος επαγγελματικά, τουλάχιστον το ζούσα στη Νέα Υόρκη. Ως μέρος αυτής της κουλτούρας του yuppie going out, άρχισα να κάνω κοκαΐνη με τους -κυρίως νέους- φίλους μου για πρώτη φορά στη ζωή μου (είχα αποφύγει τη χρήση ναρκωτικών σε όλο το κολέγιο)», εξομολογείται ο Στέφανος Κασσελάκης.Αναφερόμενος στη σχέση του με κοπέλα από την Αϊόβα, σημειώνει: «Η σχέση μας “έπιασε πάτο” όταν εκείνη έφερε ένα τεστ ούρων κοκαΐνης στο σπίτι, το οποίο φυσικά αρνήθηκα να κάνω». Και προσθέτει: «Για να είμαι δίκαιος μαζί της, η φίλη μου με αγαπούσε πολύ και πίστευε σε μένα (…). Για να είμαι δίκαιος και με τον εαυτό μου, ωστόσο, ποτέ δεν ανέπτυξα κάτι που να μοιάζει έστω και ελάχιστα με εθισμό. Δόξα τω Θεώ, η κατάχρηση ουσιών δεν τρέχει στα γονίδιά μου. Για πολλούς ανθρώπους είναι ένα τεράστιο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ενσυναίσθηση και μια συγκαταβατική, χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση».
Η γνωριμία που έγινε γάμος
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρεται στο βιβλίο του και στη γνωριμία του με τον Τάιλερ Μακμπέθ το 2019. «Ήμουν πολύ πιο σίγουρος για τον εαυτό μου, έχοντας χτίσει πολλή αντοχή ύστερα από τέσσερα χρόνια ως επιχειρηματίας και έχοντας τελικά κερδίσει αναγνώριση στον κλάδο μου. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μισισίπι και εκπονώντας το διδακτορικό του στη νοσηλευτική πρακτική στη Νέα Υόρκη, ο Τάιλερ με συναντούσε στην κοινή μας γειτονιά στο West Village σχεδόν μία φορά την εβδομάδα – για αρκετούς μήνες. Σε ένα σημείο, απλώς ξεκίνησε τη συζήτηση και έκανε την πρωτότυπη ερώτηση: “Γεια σου, μένεις στη γειτονιά;”. Είχαμε μια άμεση σύνδεση. Την επόμενη εβδομάδα, πήγαμε για έναν καφέ που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες. Την επόμενη μέρα, βγήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ήταν τότε που έκανα coming out σε κάποιον για πρώτη φορά. Αρχίσαμε να μιλάμε κάθε μέρα από τότε. Το παραδέχτηκα και στη μαμά μου τους επόμενους μήνες, τον Ιούλιο του 2019».
Οι βολές εναντίον Τσίπρα και Γεροβασίλη
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα χρεώνοντάς του την αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Η αρχή του τέλους μου στον προεδρικό θώκο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης ήταν κάτι σαν το “Άγιο Δισκοπότηρο” στον ΣΥΡΙΖΑ, ο άνθρωπος που δεν άγγιζε κανείς».Ειδική αναφορά κάνει στην Όλγα Γεροβασίλη, την οποία χαρακτηρίζει εντολοδόχο του Αλέξη Τσίπρα και μιλάει για την υποψηφιότητα που έβαλε για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του περασμένου Φεβρουαρίου. «Η Όλγα, η οποία είχε καθημερινή επικοινωνία με τον Αλ. Τσίπρα, δεν έκανε τίποτα άλλο πέρα από το να ακολουθήσει το σήμα που της έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβασή του. Η Όλγα ήταν και θα είναι πάντα η εντολοδόχος του Αλέξη Τσίπρα, αυτή που θα βγαίνει μπροστά για αυτόν».
Αρκετά σχόλια υπάρχουν και για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλα Φαραντούρη. «Στάθηκε στο πλευρό μου από την αρχή. Ακόμα και την περίοδο που διεκδικούσα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά περισσότερο στάθηκε δίπλα στον ίδιο του τον εαυτό. Θεωρούσε σίγουρο πως σε τρία χρόνια από τώρα θα είμαι πρωθυπουργός και υποστήριζε πως είμαι και αδιαφιλονίκητος ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης. Μετά το πέρας των ευρωεκλογών η επικοινωνία μας έγινε πιο αραιή, μέχρι που σταμάτησε. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, από αδιαφιλονίκητος ηγέτης μετατράπηκα σε κατώτερος των προσδοκιών».
Ο Πολάκης δεν χαιρέτησε ποτέ τον Τάιλερ
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, αλλά και στη στάση του Παύλου Πολάκη. «Θεωρούσα αυτονόητη την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια από όλους τους βουλευτές και τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η κομματική πειθαρχία δεν θα έπρεπε καν να τεθεί στο τραπέζι σε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά, ως πρόεδρος, ήταν πρωτίστως δική μου ευθύνη να προστατέψω το αυτονόητο: την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Όθων Ηλιόπουλος. Η κ. Νίνα Κασιμάτη δήλωσε “παρούσα”. Ο Παύλος επέλεξε να απέχει… Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το χρόνο που ήμουν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ποτέ δεν χαιρέτησε -ούτε μία φορά, έστω και διά χειραψίας- τον Τάιλερ».Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Η απόφαση για ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου – απόφαση που έλαβαν, όπως αποδείχθηκε στο τέλος, άλλοι για εμένα. Έπειτα από μια διαδρομή γεμάτη προκλήσεις, όνειρα και αγώνες, βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: να συνεχίσω να υπηρετώ ένα χώρο που δεν ανταποκρίνεται πλέον στις αξίες μου ή να κάνω ένα βήμα προς το άγνωστο, πιστός στο όραμά μου/μας για αλλαγή. Ήταν 28 Απριλίου 2023 όταν η Πόπη Τσαπανίδου ανακοίνωσε μέσω βίντεο τα ονόματα των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις βουλευτικές εκλογές. Εγώ βρισκόμουν στην 9η και μη εκλόγιμη θέση του ως εκπρόσωπος των αποδήμων. Από μόνο του το γεγονός αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή. Πέντε μήνες μετά θα εκλεγόμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά στο μεταξύ χρειάστηκε να συμβούν πολλά. Αυτό που δεν μπορούσα να φανταστώ, βέβαια, είναι όσα θα ακολουθούσαν. Είχε προηγηθεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο».
Στη συνέχεια παραθέτει κι ένα μήνυμα που έστειλε τότε στον Αλέξη Τσίπρα: «22.05.2023 (μήνυμα) Αλέξη, σε ευχαριστώ ολόψυχα για την ευκαιρία που μου έδωσες στο Επικρατείας. Είμαι 100% μαζί σου και στη διάθεσή σου, όπως θες να με χρησιμοποιήσεις, να αλλάξουμε το επικοινωνιακό αφήγημα προς μεσαία τάξη και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Είμαι Αθήνα και θα βοηθήσω στην αντεπίθεση όσο μπορώ και όπως μου υποδείξεις. Στέφανος».
Και συνεχίζει: «Ο ίδιος, σε επικοινωνία του μαζί μου, θα εκφράσει την πεποίθηση πως έχω πολλά να προσφέρω στην Ελλάδα, και αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ, με νέους ανθρώπους, που θα στήριζε από άλλο ρόλο.
Τώρα πια το είχα καταλάβει. Η αλήθεια ήταν μία: Δεν είχε κερδίσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Ο Αλέξης τις είχε κερδίσει με υποσχέσεις που δεν τήρησε. Όμως οι ίδιοι δεν ήταν ποτέ έτοιμοι να κυβερνήσουν, τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς. Το κόμμα έφθινε συνεχώς. Αυτό που είχαν ανάγκη ήταν ένας αποδιοπομπαίος τράγος προκειμένου να του ρίξουν όλες τις ευθύνες, πολιτικές και οικονομικές».